Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

SUKHOI T-50 PAK FA Σε 18 μήνες παραδίδεται στην Ελλάδα το μαχητικό που θα αλλάξει την παγκόσμια ισορροπία (vid)



Το αργότερο σε δύο χρόνια από σήμερα, στις αρχές του 2016, το πλέον σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος πέμτπης γενιάς το T-50 του προγράμματος PAK-FA θα ξεκινήσει να παραδίδεται στις Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών της ρωσικής Αεροπορίας, καθώς ολοκληρώθηκαν με πλήρη επιτυχία οι δοκιμές του αεροσκάφους.
Πάντως οι Ρώσοι αξιωματούχοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί και ενωρίτερα σε παραγωγή, σε 9 μήνες από σήμερα και αν αρχίσουν οι παραδόσεις σε 18 μήνες αν το απαιτήσουν οι γεωστρατηγικές ανάκγες της Ρωσίας...
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ρώσου ΑΓΕΑ υποπτεράρχου Victor  Bondarev «το πρόγραμμα των δοκιμών του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς Τ-50 ,  είναι επιτυχές και οι  παραδόσεις στις πολεμικές μοίρες θα αρχίσουν επίσημα το 2016 αλλάζοντας τα δεδομένα στην παγκόσμια αεροπορική ισχύ» .
«Η αμυντική βιομηχανία έχει παραδώσει έως τώρα πέντε πρωτότυπα αεροσκάφη Τ-50 με τα οποία υλοποιείται ένα εξαντλητικό πρόγραμμα πτητικών δοκιμών. Μέχρι το Μάρτιο του 2014 ένα από αυτά θα μεταφερθεί  στο ειδικό αεροπορικό κέντρο πλοήγησης, για περαιτέρω δοκιμές» δήλωσε ο Victor  Bondarev κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο εργοστάσιο αεροσκαφών  Sukhoi στην περιοχή  Komsomolsk -on - Amur .
«Το νέο μαχητικό αεροσκάφος T - 50 κατά τη διάρκεια της δοκιμής επιβεβαιώνει συνεχώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του» , τόνισε ο Bondarev. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι παραδόσεις των μαχητικών θα αρχίσουν  το 2016 , αναφέρει το ITAR - TASS .
«Αν και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος είναι πιθανό ότι  η ρωσική αεροπορία μπορεί να παραλάβει το νέο μαχητικό αεροσκάφος  T - 50 , ακόμη και νωρίτερα αν περατωθούν έγκαιρα οι πτητικές δοκιμές» είπε ο Ρώσος ΑΓΕΑ, ο οποίος υποστηρίζει ότι μπορεί στα μέσα του 2015 τα πρώτα μαχητικά παραγωγής θα παραδοθούν στις Μοίρες γύρω από την Μόσχα.
Η ρωσική Αεροπορία έχει επενδύσει πολλά στο πρόγραμμα του PAK FA καθώς προς τα τέλη της δεκαετίας θα αρχίσει να εξοπλίζει μαζικά μονάδες πρώτης γραμμής με ένα μαχητικό το οποίο διαθέτει τεχνολογία Stealth, υπέρ-ευελιξία, ικανότητα υπερηχητικής πτήσης χωρίς μετάκαυση (supercruise), εσωτερικά μεταφερόμενα όπλα, προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και ραντάρ AESA μπάντας Χ ικανό για τον εντοπισμό Stealth εχθρικών μαχητικών!
Τον Απρίλιο , ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το  Τ - 50 θα τεθεί σε μάχιμη υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις το 2016 .
Το αεροσκάφος T-50 ( PAK FA) είναι το αντίπαλο δέος του αμερικανικου F-22, με το οποίο όμως χωρίζεται με μία 20ετία εξέλιξης. Το πιο είναι "στα χαρτιά", πάντα, καλύτερο αεροσκάφος, θα φανεί όταν έχουν τα πρώτα Τ-50 παραγωγής.
Η πρώτη πτήση του πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2010 στο Komsomolsk -on - Amur , καθώς και στις 17 Αυγούστου  2011 στην  Διεθνή έκθεση MAKS - 2011.
Όταν κάποιος αξιωματικός και μάλιστα ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας αναφέρει ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με το πρόγραμμα αλλά  μπορεί το Τ-50 να τεθεί σε υπηρεσία και νωρίτερα» αυτό σημαίνει  αρχικά ότι υπάρχει «μέριμνα» να τεθεί σε μαζική παραγωγή και νωρίτερα.
Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή τουλάχιστον 500 αεροσκαφών. Από αυτά 250 προορίζονται για την ρωσική Αεροπορία (200 μονοθέσια και 50 διθέσια)και 250 προορίζονται για την ινδική αεροπορία (50 μονοθέσια και 200 διθέσια).
Αν και η τελική παραγωγή θα εξαρτηθεί και από την οικονομική κατάσταση των κρατών αυτών, εντούτοις θεωρείται ότι οι αριθμοί αυτοί δεν θα μειωθούν, ιδίως σε ότι αφορά τις παραγγελίες της Ινδικής αεροπορίας.
Το αεροσκάφος μπορεί δυνητικά να εξαχθεί σε όλες τις χώρες που διαθέτουν εξελιγμένες μορφές του SU-27, οι οποίες ξεπερνάνε τις 10.
Επιπλέον τεχνικά χαρακτηριστικά
    -Μαχητικό 5ης γενιάς
    -Βάρος απογείωσης (50% καύσιμα + βλήματα) 26.000 kg
    -Βάρος απογείωσης (100% καύσιμα + βλήματα) 33.990 kg
    μεγ. βάρος απογείωσης 37.000 kg
     -Εσωτερικά μεταφερόμενα καύσιμα 7.500 kg
    -Ωφέλιμο φορτίο εσωτερικά 1.840
    -Ωφέλιμο φορτίο μέγιστο 2.260
    -Ταχύτητα ταξιδιού, 1,8-2 Mach
    -Ταχύτητα supercruise 1,4-1,8 Mach
    -Εμβέλεια: Τουλάχιστον εφάμιλλη της γενιά των Su-27/35
    --Όρια φόρτισης 10-11 g (τουλάχιστον 9 g)
    -"Υπογραφή" ραντάρ (ίχνος αεροσκάφους RCS, 0,05-0,5 m2 μετωπικά.
Με βάση την παρούσα σχεδίαση το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος θα είναι σημαντικά υψηλότερο πλευρικά και από την οπίσθια κάτοψη.
Το αυξημένο ίχνος στο οπίσθιο και το κάτω τόξο έχει οδηγήσει σε σκέψεις για αντικατάσταση των συμβατικών εξαγωγών καυσίμων με άλλες κατευθυνόμενης ώσης τετράγωνου σχήματος.
Η αλλαγή αυτή αν και αναμένεται να μειώσει την αποδιδόμενη από τους κινητήρες ώση, εντούτοις βελτιώνει τα χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας του αεροσκάφους, ιδίως από το κατώτερο τόξο.
Πιθανόν λόγω γεωπολιτικών ανακατατάξεων και πιθανών συγκρούσεων τα επόμενα 2 χρόνια με την  κατάσταση ασφαλείας παγκοσμίως να παραμένει ρευστή.
Εάν εμφανισθούν π.χ κάποιες συγκρούσεις στο Καύκασο ή κάπου αλλού και απαιτηθεί η συνδρομή του νέου μαχητικού νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα τότε το μαχητικό θα τεθεί σε μαζική παραγωγή για καλύψει τις ανάγκες της ρωσικής Αεροπορίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου