Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Πρόταση της Ρωσίας στην Ελλάδα για δωρεάν παραχώρηση ΠΕΠ SΜΕRCH!

ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ

21/11/13 - 16:08
Δωρεάν παραχώρηση τουλάχιστον 36 πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών Smerch 9K58 στην Ελλάδα θα προτείνει η Ρωσία αμέσως μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας-πλαίσιο για τις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών.
Το Smerch είναι ένα όπλο που θα άλλαζε πολλά στο ισοζύγιο ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφού θα υπερ-τετραπλασίαζε το βεληνεκές των νυν ΠΕΠ RM-70 (BM-21) με το βλήμα που εκροξεύει να φτάνει την απόσταση των 90 χλμ έναντι των 22 χλμ των βλημάτων του RM-70!
O Στρατός αναζητεί εδώ και καιρό τρόπο να ενισχύσει το πυροβολικό ειδικά στο τομέα των πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών, καθώς τα νυν συστήματα που διαθέτει είτε έχουν περιορισμένο βεληνεκές (τα RM-70, τσεχοσλαβακικής κατασκευής BM-21 των 122 χλστ. που είχαν παραληφθεί το 1991 από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού Στρατού) 18-22 χλμ, είτε είναι σε περιορισμένες ποσότητες (τα πανάκριβα αμερικανικά MLRS).
To ΓΕΣ αιτήθηκε από τις ΗΠΑ μεταχειρισμένα MLRS, οι ΗΠΑ κατ'αρχήν το δέχθηκαν αλλά η επιτροπή που ταξίδεψε στις ΗΠΑ βρέθηκε προ εκπλήξεως: Τα προς παραχώρηση στην Ελλάδα MLRS ήταν σε τραγική κατάσταση, ενώ μια σημαντική παρτίδα MLRS που ήταν σε καλή κατάσταση στον ίδιο χώρο οι ΗΠΑ τα παραχωρούσαν στο Ισραήλ!
Εκτοτε η υπόθεση "πάγωσε", αλλά δεν πάγωσε η ανάγκη για πολλαπλούς εκτοξευτές του Ελληνικού Στρατού.
Η επιμονή του Στρατού δεν είναι τυχαία: Είναι το μοναδικό σύστημα που μπορεί να αναχαιτίσει με μαζικά πυρά, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία των Μοιρών πυροβολικού, μια εχθρική προέλαση και το μοναδικό σύστημα που μπορεί να αποκόψει τις επερχόμενες ενισχύσεις (Follow-on-Forces) του εχθρού.
Ειδικά το Smerch μπορεί να καταστρέψει λόγω του μεγάλου όγκου πυρός (βλήματα των 300 χλστ.) και της ακτίνας δράσης, οτιδήποτε κινείται σε μεγάλο βάθος πίσω από την γραμμή προέλασης του εχθρού.
Υπερπολύτιμο και για τα νησιά: Σημεία συγκέντρωσης, εχθρικών δυνάμεων, ναύσταθμοι, αεροδρόμια κλπ στην μικρασιατική ακτή που τώρα είναι ανέγγιχτα από το πυροβολικό, θα  ετίθεντο υπό την απειλή των Smerch.
H Ρωσία έχει μεγάλες ποσότητες από το σύστημα και μάλιστα σχετικά πρόσφατης παραγωγής, καθώς σε πολλές μονάδες θα αντικατασταθεί καθώς εισέρχεται σε υπηρεσία ο διάδοχός του BM-21, το Tornado-G με ακτίνα δράσης 200 χλμ.!
Το εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι πλέον ενσωματώνουν στα βλήματα των Smerch και κεφαλή με δορυφορική πλοήγηση, οπότε η ακρίβεια γίνεται της τάξης των 5 μέτρων!
Θα είναι και μια απάντηση στα βλήματα Kasigra που έχει αναπτύξει η Τουρκία στην Ανατολική Θράκη και την Ίμβρο που είναι μια εγχώρια εκδοχή των κινεζικών πυραυλικών συστημάτων WS1/-2
Το γεγονός ότι όχι απλώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις συντήρησης το σύστημα, αλλά και ότι ήδη υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό εδώ και 22 χρόνια τα ρωσικής τεχνολογίας BM-21 και το πυροβολικό έχει πλέον πλήρη εξοικείωση με τα ρωσικά ρουκετοβόλα καθιστά πολύ εύκολη την ένταξή του στο ελληνικό σύστημα υποστήριξης και με κλάσμα του κόστους που απαιταίται για τα αμερικανικά ρουκετοβόλα.
Μάλιστα εμείς θα προτείναμε να αντικατασταθεί το σύνολο των RM-70 (έχουν απομείνει 115 μονάδες από τις αρχικές 150) από Smerch!
Με αυτά τα 36 προσφερόμενα δωρεάν κομμάτια συν επιπλέον 100 μονάδες Smerch το ελληνικό πυροβολικό καθίσταται πανίσχυρο, αφού το σύστημα είναι πολλαπλάσια ανώτερο από τα συστήματα που θα αντικαθιστούσε και σε ισχύ πυρός (300 χλστ. βλήμα από 220) και ακτίνα δράσης.
Kαι βέβαια είναι κλάσεις ανώτερο και από τα αμερικανικά MLRS των οποίων η ακτίνα δράσης δεν ξεπερνά τα 40 χλμ.
Η όλη προμήθεια θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο μιας αγοράς ρωσικού υλικού έναντι ενός συμβολικού ποσού. Οι Ρώσοι είναι έτοιμοι. Οι Έλληνες;
Ας δούμε ορισμένα τεχνικά στοιχεία του συστήματος Smerch:
Διαμέτρημα: 300 χλστ
Βεληνεκές: Μέγιστο: 90 χλμ. Ελάχιστο: 20 χλμ
Αριθμός σωλήνων εκτόξευσης: 12
Συνολικό χρόνος εκτόξευσης:38 δευτ
Συνολικός χρόνος γέμισης από το ΟΦ: 20 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας βολής, όχι περισσότερο από: 3 λεπτά
Χρόνος αλλαγής θέσης μετά την βολή: 1 λεπτό
Πλήρωμα ΟΕ: 3 άτομα
Πλήρωμα ΟΦ: 2 άτομα
Περιβαλλοντολογικές συνθήκες λειτουργίας Θερμοκρασία εδάφους για το ΟΕ: -50 ..+50 oC
Θερμοκρασία εδάφους για το ΟΦ: -40.. +50 oC
Ταχύτητα ανέμου: περισσότερο από 20 μ/λ
Σχετική υγρασία αέρα στους +35o C: περισσότερο από 98%
Βροχόπτωση (μέγιστη): 2,7 χλστ/λεπ
Ποσότητα σκόνης στο αέρα: περισσότερο από 2 γραμ/m3
Ελάχιστη ατμοσφαιρική πίεση: περισσότερη από 3000 μέτρα
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου