Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Σύλληψη 10 αστυνομικών για σχέσεις με τη Χ.Α.











)

Δεν υπάρχουν συγκροτημένοι πυρήνες ή αδιαφανείς φράξιες ή παρασυνταγματικοί πόλοι στην Ελληνική Αστυνομία, αναφέρει το πόρισμα των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα και το οποίο αφορούσε τη διερεύνηση της εμπλοκής αστυνομικών σε έκνομες ενέργειες μελών της Χρυσής Αυγής.

Σε σχέση με τα κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς και διαφθοράς, το πόρισμα που παρουσίασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης, αναφέρει ότι τα περισσότερα σημειώνονται στην Αθήνα, σε περιοχές όπως του Αγίου Παντελεήμονα, των Αμπελοκήπων, της Κυψέλης, της Ομόνοιας και της Ακρόπολης.

Έπειτα από σχεδόν ένα μήνα ερευνών, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών, που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό και να τελούν μεταξύ τους σε τέτοια σχέση ώστε να αισθάνονται έναντι αλλήλων, ως ενιαία μονάδα».

Από τις 24 Σεπτεμβρίου ελέγχθηκαν συνολικά 319 αστυνομικοί, δύο λιμενικοί, 12 ιδιώτες, 104 αστυνομικές υπηρεσίες, ένα γραφείο της Χρυσής Αυγής, 46 σπίτια, 30 οχήματα και δύο σκάφη. Κατά τη διάρκεια των ερευνών συνελήφθησαν 15 αστυνομικοί -εκ των οποίων οι 10 συνδέονταν με τη Χρυσή Αυγή- ένας λιμενικός και έξι ιδιώτες. Διενεργήθηκε ακόμα έλεγχος των δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης σε 84 αστυνομικούς. Για 66 από αυτούς, οι σχετικές Εκθέσεις Ελέγχου υποβάλλονται στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, ενώ το αποτέλεσμα 71 ελέγχων γνωστοποιήθηκε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.

Εξάλλου, διερευνήθηκαν υποθέσεις ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς για το χρονικό διάστημα από το 2009 έως τον Οκτώβριο του 2013. Συνολικά εντοπίστηκαν 142 περιστατικά που έχουν καταγραφεί συνολικά ως περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς που αφορούν υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Μετά από ανάλυση αυτών των περιστατικών προκύπτει ότι η Αττική συγκεντρώνει ποσοστό 83%, συνεπώς μόλις το 17% σημειώθηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 52%, συγκεντρώνει η Αθήνα, ακολουθεί η Δυτική Αττική με ποσοστό 12%, η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά (Πειραιάς, Καμίνια, Αγ. Ιωάννης Ρέντη, Νίκαια, Δραπετσώνα, Κερατσίνι), με ποσοστό 11% και οι περιοχές της νοτιανατολικής Αττικής με 5% και της βορειανατολικής Αττικής με 3%. Η περιοχή των Αθηνών συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες περιοχές του νομού, συγκεντρώνει ποσοστό 63%.

Από τα καταγεγραμμένα περιστατικά ακραίας συμπεριφοράς προκύπτουν 115 περιπτώσεις εμπλοκής αστυνομικών, διαφόρων Αστυνομικών Υπηρεσιών, με υψηλότερα ποσοστά να εμφανίζουν οι Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης και διάφορα αστυνομικά τμήματα κυρίως του κέντρου.

Σε επίπεδο Αστυνομικών Διευθύνσεων ή Διευθύνσεων Αστυνομίας, μεγαλύτερο ποσοστό εμπλοκής αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας συμπεριφοράς εμφανίζει η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών και ακολουθούν η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, η Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά, η Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, η Διεύθυνση Βορειοανατολικής και η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων.

Από τη συγκριτική ανάλυση των υποθέσεων αυτών, στο χρονικό διάστημα 2009- Οκτώβριος 2013, παρατηρείται αλματώδης αύξηση της εμπλοκής αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς με κορύφωση το έτος 2012.

Για αυτοκάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας μίλησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας το περιεχόμενο του πορίσματος. «Το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η Ελληνική Αστυνομία όχι απλώς δεν φοβάται τη διαφάνεια, αλλά αντιθέτως την επιδιώκει. Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι είναι η ίδια η Ελληνική Αστυνομία που υλοποιεί μία επιχείρηση αυτοκάθαρσης, μέσα από τα δικά της θεσμικά όργανα, προκειμένου να εντοπίσει και να αποβάλει την ελάχιστη μειοψηφία των επίορκων, οι οποίοι δεν δίστασαν να θέσουν ένα αποκρουστικό ιδεολογικό προκάλυμμα στην παραβατική συμπεριφορά τους. Ως Πολιτεία είχαμε χρέος να μην επιτρέψουμε να παραμείνει οιαδήποτε σκιά στη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, απέναντι στους οποίους μόνο ευγνωμοσύνη μπορεί να αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες για τις υπηρεσίες που καθημερινά προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο», δήλωσε ο υπουργός.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου