Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ η πραγματική ανεργία αναμένεται να αγγίξει το εφιαλτικό 35% στο τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ οριακή ανάπτυξη δεν θα υπάρξει πριν το 2015. Η μόνη που βλέπει φως στο τούνελ είναι η κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μίλησε για τάση ανάσχεσης της αύξησης της ανεργίας. Οι άνθρωποι φαίνεται πώς ζουν στο μικρόκοσμο τους ή εμπαίζουν ευθαρσώς την κοινωνία. Δεν εξηγείται διαφορετικά.
Ανήμερα της εργατικής Πρωτομαγιάς οι προβλέψεις για το μείζον εργασιακό περιβάλλον προκαλούν ρίγη. Η ανεργία καλπάζει και ξεπερνά το 30% με τη χώρα μας να έχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ε.Ε. (τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε και χθες η Eurostat μιλούν για 27,2%), η αγορά εργασίας είναι πλήρως απορυθμισμένη (επικρατεί εργασιακή ζούγκλα) και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι έχουν χάσει το 50% της αγοραστικής δύναμης τους. Υπό τις συνθήκες αυτές η ανθρωπιστική κρίση είναι γεγονός εξαιτίας της εφαρμογής του μνημονίου.
Αυτό που απομένει είναι η κοινωνική έκρηξη. Και η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί να την προκαλέσει με τις δηλώσεις Στουρνάρα και Σαμαρά περί εξόδου της χώρας από το τούνελ και τη συνεχιζόμενη πολιτική της βίαιης λιτότητας που έχει επιβληθεί στους Έλληνες. Ο κ. Σαμαράς δεν ήταν αυτός που έλεγε πώς δεν θα κάνει απολύσεις ή ότι δεν θα μειώσει άλλο μισθούς και συντάξεις; Διαψεύδει τον εαυτό του στη μία μετά την άλλη δέσμευση που είχε αναλάβει προεκλογικά.
Ο πανεπιστημιακός και επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, μίλησε για επιστροφή στις συνθήκες του 19ου αιώνα. Σοκάρει δε λέγοντας (στο in.gr) ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς, πέραν της κατάλυσης του εργατικού δικαίου, επιπλέον λόγος που αυτό θα συμβεί είναι η μεγάλη δυσκολία να απορροφηθεί το τεράστιο απόθεμα των ανέργων που έχει δημιουργηθεί και θα συνεχίζει να παράγεται τουλάχιστον μέχρι το 2020.
Σε καμία περίπτωση ο κ. Ρομπόλης δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία που εκφράζει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση για επιστροφή της ανάπτυξης και ανάσχεση του ρυθμού αύξησης – κάποιοι δεν δίστασαν να μιλήσουν και για μείωση- της ανεργίας ήδη από το 2014. Κατά την άποψή του το αρνητικό πρόσημο της ύφεσης θα αντικατασταθεί το 2015 από μικρή ανάκαμψη της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ.
Αποκλιμάκωση της ανεργίας στα επίπεδα κάτω του 10% θα υπάρξει το 2025-2027. Η τελευταία χρονιά που το ποσοστό ανεργίας ήταν κάτω από 10% καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2009 (9,8%), πριν δηλαδή η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφασίσει να μας… σώσει. Ανάθεμα την ώρα και τη στιγμή.
1 σχόλιο:
Δημοσίευση σχολίου