Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ ΠΑΚΕΤΟ; Και πάλι στην Αθήνα ο Αλεξέι Μίλερ της Gazprom για διάσωση Κύπρου και ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ




Οι Ρώσοι φαίνεται πώς αποφάσισαν να οδηγήσουν τις εξελίξεις όσον αφορά στο οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου μετά το ηχηρό «ΟΧΙ της Βουλής στη δήμευση των καταθέσεων που πρότεινε το Eurogroup καθ’ υπόδειξη του Βερολίνου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom και στενός συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Μίλερ επανέρχεται στην Ελλάδα σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες. Και η επίσκεψη του έχει να κάνει με τις εξελίξεις στην αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, αλλά και με το ρωσικό σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.  
Ο μεγάλος παράγοντας της ρωσικής οικονομίας είχε επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. Τώρα, δεν έχει γίνει σαφές αν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό ή θα περιοριστεί σε συναντήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και το νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρη. Πάντως η επίσκεψη του κ. Μίλερ φαίνεται να συνδέεται με την πρόταση που έχει καταθέσει η Gazprom για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και την πορεία αποκρατικοποίησης της.
Ίσως να θέλει περισσότερες διαβεβαιώσεις πώς ο διαγωνισμός θα προχωρήσει κανονικά και θα πλειοδοτήσει αυτός με την καλύτερη πρόταση. Οι εξελίξεις στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου σαφώς σχετίζονται με την επίσκεψη Μίλερ. Αν όντως προχωρήσει η πρόταση που έχουν καταθέσει οι Ρώσοι μέσω της Gazprom τότε τα οφέλη στη στρατηγική σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου με μια ενδεχόμενη εξαγορά των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ θα είναι τεράστια. Αυτός μπορεί όμως να είναι και λόγος ανησυχίας για τη Μόσχα για πιθανή εμπλοκή.  
Η Gazprom έχει καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο όπως πρώτο αποκάλυψε το «defencenet.gr», προβλέπει την αγορά, για την ανάληψη των οικονομικών βαρών, μίας ή και δύο Κυπριακών τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η δανειοδότηση από την τρόικα που προϋποθέτει δήμευση των καταθέσεων και δεν θα υπογραφεί Μνημόνιο.
Η Gazprom προτείνει επίσης την παραχώρηση οικοπέδων της ΑΟΖ της Κύπρου και την ανάληψη του έργου κατασκευής του εργοστασίου υγροποίησης του φυσικού αερίου στο Μαρί. Σε αυτό επιμένει η Gazprom. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Κύπρος δεν συμφώνησε αρχικά στη ρωσική πρόταση. Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ήδη στη Μόσχα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, ενώ μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εμπορίου με στελέχη της Λαικής Τράπεζας. Επρόκειτο δε να ταξιδέψει στη Μόσχα και ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθές με το Ρώσο Πρόεδρο Β. Πούτιν. Επιχειρείται να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση.      
Η πρόταση της Gazprom δημοσιεύεται σήμερα σε ανταπόκριση των New York Times με τίτλο «προστατεύοντας τους δικούς τους οι Ρώσοι εισηγούνται εναλλακτική λύση στον τραπεζικό φόρο” (Protecting Their Own, Russians Offer an Alternative to the Cypriot Bank Tax), η οποία αναφέρει πως «δρώντας σιωπηρά, η γιγαντιαία εταιρεία ενέργειας Gazprom, προσέφερε ιδιωτικό σχέδιο διάσωσης.
Αντί της φορολόγησης των καταθέσεων, η Κύπρος θα μπορούσε να εισπράξει χρήματα για να διορθώσει την οικονομία της πουλώντας στην Gazprom δικαιώματα εκμετάλλευσης στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Μεσογείου».
Οι NY Times επιβεβαιώνοντας το «defencenet.gr» αναφέρουν πώς η τράπεζα Gazprombank, ιδιοκτησίας του Ταμείου Πρόνοιας της Gazprom, έστειλε την πρόταση στο Γραφείο του Προέδρου της Κύπρου το βράδυ της Κυριακής.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου