Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Αιφνιδιασμός σε Άγκυρα από τη ελληνική κίνηση - Στη Μ.Θάλασσα στέλνουν το Polarcus Samur




Το νέο ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας, αξίας 130 εκατ. δολαρίων, πρόκειται να κατευθυνθεί αρχικά στη Μαύρη Θάλασσα για να διεξάγει σεισμικές έρευνες και όχι στη Μεσόγειο σε μια κίνηση της Τουρκίας που δείχνει ότι έχει αιφνιδιαστεί από την ελληνική κίνηση και σε αυτή την φάση, τουλάχιστον, δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση με την Ελλάδα.
Για κάθε ενδεχόμενο, πάντως, το ΓΕΕΘΑ παρακολουθεί πολύ στενά το όλο σκηνικό από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο...
Δηλαδή η Άγκυρα δεν θέλησε να ρισκάρει ένταση στην Α.Μεσόγειο και σίγουρα αυτό έχει σχέση με την ελληνική κίνηση οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.
Η Άγκυρα χρειάζεται χρόνο να μελετήσει την απάντηση στην ελληνική κίνηση. Είναι άνγωστο πόσο καιρό θα μείνει στην Μαύρη Θάλασσα, αλλά όσο περισσότερο καιρό μείνει τόσο περισσότερο δίνεται χρόνος στην Ελλάδα να οργανώσει και αυτή τις Ένοπλες Δυνάμεις της για να είναι έτοιμη για όλα.
Την διευκρίνιση ότι θα πλεύσει μόνο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έκανε ο Μεχμέτ Ουισάλ, διευθυντής της κρατικής πετρελαϊκής, ΤΡΑΟ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πλοίο θα αναχωρήσει για τη Μαύρη Θάλασσα στις 23 Φεβρουαρίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, είχε δηλώσει ότι το πλοίο μπορεί να πήγαινε στη Μεσόγειο και να κινηθεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία της ρηματικής διακοίνωσης του ελληνικού ΥΠΕΞ που απεύθυνε προς τον ΟΗΕ, ενόψει των τουρκικών ερευνών μέρος των οποίων έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πιο συγκεκριμένα τα τέσσερα αυτά σημεία είναι:
Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της ρηματικής διακοίνωσης είναι τα εξής:
1. Η Ελλάδα τονίζει ότι «όλα τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου και του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελορίζου απολαμβάνουν, πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης τους, θαλάσσιες ζώνες όπως κάθε άλλη εδαφική περιοχή».  Αυτό θεμελιώνεται στο άρθρο 121(2) της Σύμβασης του 1982 και στη διεθνή νομολογία.
2. Επομένως, ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι οι περιοχές που καθορίζονται στις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύθηκαν στις 27 Απριλίου 2012 «βρίσκονται πλήρως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» είναι «απολύτως αστήρικτες».
3. Η χώρα μας «ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ab initio και ipso facto για την εξερεύνηση στην υφαλοκρηπίδα και για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Αυτά τα δικαιώματα δεν θίγονται από μονομερείς πράξεις και δράσεις της Τουρκίας, όπως η χορήγηση αδειών στην ΤΡΑΟ, η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και κατά συνέπεια δεν φέρουν νομικές συνέπειες».
4. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθορίζονται σαφώς από το Άρθρο 2(1) του νόμου 2289/1995, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον νόμο 4001/2011».
Όπως προβλέπει ο τελευταίος στο Άρθρο 156(1), «ως "υποθαλάσσιες περιοχές" νοούνται ο βυθός και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, της αιγιαλίτιδας ζώνης, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ' ης κηρυχθεί) μέχρι την απόσταση των 200 ν.μ από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ' ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης».
Σημειώνεται ότι η Άγκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει τολμήσει να αντιδράσει στην ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ωρών...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου