Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Οκτώ μήνες μετά τις εκλογές τίποτε δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά για το κυβερνών κόμμα

ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑ



okto-mines-meta-tis-ekloges-tipote-den-fainetai-na-pigainei-kala-gia-to-kyvernon-komma 
Η οργή ξεχείλιζε το βράδυ της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για μια ακόμη φορά πληροφορήθηκε για γκάφα κυβερνητικού στελέχους, που φέρνει την κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο.

Ήταν η σειρά του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου να μιλήσει για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, ο οποίος κατ’ αυτόν είναι υψηλός. Η κίνηση Μέργου δοκίμασε τις αντοχές της κυβέρνησης και προκάλεσε μείζον εσωτερικό πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πόσο εύθραυστη είναι η κυβερνητική πλειοψηφία. Στο Μέγαρο Μαξίμου ταράχθηκαν και σε αυτή την περίπτωση αιφνιδιάστηκαν. 

Από τον σπασμωδικό τρόπο αντίδρασής τους απαίτησαν διάψευση όπως και έγινε αργά το βράδυ, αλλά ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο κ. Μέργος την αρχική του τοποθέτηση δείχνουν ότι δεν έχουν γνώση της ρευστότητας που αποκτούν οι εξελίξεις, ενώ οι απόπειρες να «συμμαζέψουν τα πράγματα» δεν αποδίδουν. 

Η κυβερνητική εικόνα είναι θολή και έχει αρχίσει ένας μεγάλος κύκλος εσωστρέφειας, όπως προβλέπουν έμπειροι υπουργοί που διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει βρει ρυθμό, ενώ μιλάνε ανοικτά για έλλειψη σχεδίου. Η υπόθεση Μέργου ανέδειξε και την προβληματική σχέση που υπάρχει και με τους κυβερνητικούς εταίρους, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντέδρασαν έντονα με σκληρές ανακοινώσεις κατά του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, ενώ έστειλαν και μήνυμα ότι πρέπει να κατανοήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι δεν κυβερνάνε μόνοι τους. 

Παράλληλα με την υπόθεση Μέργου εξελίχθηκε και άλλη μια υπόθεση που τείνει να προσλάβει διαστάσεις μίνι κυβερνητικής κρίσης και αφορά τη σύγκρουση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη με βουλευτές της ΝΔ για το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά. Οι «γαλάζιοι βουλευτές προειδοποιούν ότι θα καταψηφίσουν κεντρικές διατάξεις του, εάν ο κ. Ρουπακιώτης δεν προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές, μια κίνηση που φέρνει στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά το θέμα κυβερνητικής συνοχής και συνευθύνης που υφίσταται. 

Τα προβληματικά σημεία για τους διαφωνούντες βουλευτές είναι η προβλεπόμενη μείωση ποινών για χρήστες ναρκωτικών, αλλά κυρίως η υποχρέωση του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας να «αναψηλαφούν» αποφάσεις τους για τις οποίες εκφράζουν ενστάσεις τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. 

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου να πέσουν οι τόνοι, η κυβέρνηση υπέστη μια επικοινωνιακή και πολιτική ήττα, καθώς έδωσε την εντύπωση, ειδικά με τον κ. Μέργο, ότι λειτουργεί ως…«λαγός» της τρόικα και δεν αποκλείεται να εμφανιστούν αργότερα αξιώσεις από τους τροϊκανούς, που θα έχουν να κάνουν με περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους. Και δεν ήταν το μόνο κρούσμα, καθώς πριν από λίγες μέρες, μείζον πρόβλημα δημιούργησε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με την πρόθεσή του να αλλάξει ο νόμος για τις απεργίες, αν και αναδιπλώθηκε μετά το βέτο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ

Το βαρύ κλίμα ενίσχυσαν και οι προ ημερών σπασμωδικές κινήσεις στο θέμα της αντιμετώπισης των οφειλετών και το πώς σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει ποσά που του οφείλονται. Το ανησυχητικό για υπουργούς, που δεν έχουν ιδέα για τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και για το ποια είναι η πολιτική γραμμή που πρέπει να υποστηρίξουν, διαπιστώνουν ότι σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, διαμορφώνεται μια πολύ αρνητική ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση, παραμονές μάλιστα της γενικής απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 20 Φεβρουαρίου. 

«Κάνουμε ότι είναι δυνατόν να πούμε στον κόσμο να κατέβει στους δρόμους» έλεγε πικρόχολα κεντρικός υπουργός που είναι σε απόσταση από το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και πάρα πολύ καιρό. Όλο αυτό το κλίμα έχει προκαλέσει την ενόχληση του Πρωθυπουργού και τα όσα λέει στους στενούς του συνεργάτες, εξηγούν την προβληματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Ο Αντ. Σαμαράς εξηγεί σε συνομιλητές του, ότι «η κυβερνητική πολιτική δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση» και αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και την ίδια στιγμή να προσέχουν τι λένε, τι γράφουν και τι πράττουν. 

Αυτή η σχεδιαζόμενη κίνηση του Σαμαρά, από ορισμένους μπορεί να εκληφθεί ως παρατήρηση εις βάρος των υπουργών του, πολλοί εκ των οποίων δεν δείχνουν καμιά προθυμία να υποστηρίξουν δημοσίως τις κυβερνητικές επιλογές πέραν του χαρτοφυλακίου τους. Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι «μεταξύ διαχείρισης και μεταρρύθμισης η κυβέρνηση επέλεξε τη δεύτερη λύση, που οδηγεί με ασφάλεια τη χώρα στο μέλλον και επ' αυτού θα επιμείνει». 

Ιωάννης Μαρτέλλος
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου