Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ, ΤΕΛΟΣ! Αλλάζει και ο νόμος για την παροχή ιθαγένειας - Τέρμα σε "Έλληνες" εξ Αφρικής ή Ασίας!



02/06/2013 - 15:53
Mε βάση της απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αντισυνταγματικό του νόμου Ραγκούση, αλλάζει πλέον ολόκληρος ο νόμος για την παροχή της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς και φαίνεται ότι βρισκόμαστε προς την κατεύθυνση πλήρους απάλειψης των διατάξεων-"δώρου" που έδιναν μεπρωτοφανή ευκολία την ελληνική υπηκοότητα σε ξένους, κατά κανόνα λαθρομετανάστες.
Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνονται ως αντισυνταγματικές διατάξεις του υφιστάμενου νόμου για τη χορήγηση ιθαγένειας, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Χαράλαμπο Αθανασίου, να διαμορφώσει και προωθήσει σχέδιο νόμου, και να προωθηθούν οι απαιτούμενες αλλαγές στο νόμο για την ιθαγένεια, ώστε αυτός να συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΣτΕ και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Οι συνέπειες της απόφασης αυτής αναμένεται να είναι η ακύρωση όλων των πράξεων απονομής ιθαγένειας από το 2010 έως σήμερα σε όσους είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς είτε φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία, ενώ θα συζητηθεί η τύχη των δημοτικών εκλογών του 2010 στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα όπου είχαν εγγραφεί αλλοδαποί στους εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να μην ακυρωθούν συνολικά οι εκλογές.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε με την απόφασή της ότι η πολιτογράφηση που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση τυπικές προϋποθέσεις, όπως είναι χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, κ.ά και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση.
Δηλαδή, παραδέχεται ότι προβλέπεται χορήγηση ιθαγένειας χωρίς να εξετάζεται αν υπάρχουν πραγματικοί δεσμοί του αλλοδαπού που υποβάλλει την αίτηση πολιτογράφησης με το ελληνικό έθνος και εδώ εγείρεται πλέον ένα νέο ζήτημα: Πως είναι,όμως, δυνατόν να παίρνουν την ιθαγένεια ξένοι χωρίς δεσμούς με το ελληνικό έθνος; Άρα πρέπει να αλλάξει και αυτό το σημείο του νόμου και να υπάρξει ως προϋπόθεση η απόκτηση πραγματικού δεσμού του αλλοδαπού με τον Ελληνισμό πριν του χορηγηθεί η ελληνική ιθαγένεια.
Πρακτικά το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι "Έλληνας γεννιέσαι" και δεν γίνεσαι με την απλή παραμονή στην Ελλάδα για μερικά χρόνια.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου εσωτερικών,  θα ληφθεί μέριμνα ώστε τα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά μεταναστών να μην είναι όμηροι της νόμιμης άδειας διαμονής των γονιών τους. «Θα αποκτούν αυτοτελή άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους» επισημαίνουν από το υπουργείο Εσωτερικών και προσθέτουν ότι μέχρι την ενηλικίωση θα έχουν την ιθαγένεια των γονιών τους.
Στη συνέχεια θα μπορούν να καταθέσουν αίτημα πολιτογράφησης και ανάλογα με την κατηγορία -εάν δηλαδή πρόκειται για γεννημένους στη χώρα μετανάστες ή για παιδιά που αποφοίτησαν από ελληνικά σχολεία- να αποκτήσουν υπηκοότητα έπειτα από σχετικές εξετάσεις ή ιθαγένεια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: