Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΑΝΕ ΠΟΛΕΜΟ... Το καταδρομικό Moskva με 16 πυρηνικές κεφαλές έξω από την Λήμνο μαζί με ένα αρματαγωγό


11/12/2012 - 14:28
"Μόλις πήγαινε να χαράξει, μέσα από τα χρώματα της ανατολής, είδαμε στις διόπτρες μας να ξεπροβάλει μια τεράστια φιγούρα από τα Στενά. Έπλεε αργά και επιβλητικά. Δεν μπορούσε να είναι τίποτα άλλο πέρα από το γιγαντιαίο καταδρομικό Moskva".
Με αυτά τα λόγια στέλεχος του ΠΝ από ένα παρατηρητήριο του Βόρειου Αιγαίου περιέγραψε την έξοδο στο Αιγαίο του ρωσικού υπερκαταδρομικού εκτοπίσματος 12.500 τόνων (έχει το ίδιο εκτόπισμα όσο και οι τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Π.Ν.!) κλάσης Slava. 
Το ρωσικό πολεμικό συνοδεύει το αρματαγωγό συνοδεύε το αρματαγωγό SARATOV (Νο 150), κκάσης Alligator, για το οποίο όντως είχε δοθεί αναγγελία εισόδου στον Βόσπορο στις 11/11 και βέβαια η κίνηση εξαρτάται από τις εξελίξεις στην Συρία.
Το ρωσικό καταδρομικό μαζί με τουλάχιστον δύο φρεγάτες και αντιτορπιλικά, ουσιαστικά θα αποτελέσουν τον στόλο προστασίας των τριών αρματαγωγών στην ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση που ξεκινά οσονούπω.
Όπως αναφέρουν χθες όλες οι βρετανικές εφημερδίες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron και ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama έχουν ήδη συμφωνήσει στην επιβολή απαγόρευσης πτήσεων στην Συρία και αυτό απλά θα γενικεύσει την σύρραξη.
Μάλιστα όπως αναφέρεται η βρετανική RAF αναμένεται να επιχειρήσει μαζί με τη γαλλική Αεροπορία, και την Αμερικανική ενώ δεν αναφέρεται –τουλάχιστον στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα- κάποια  ανάμιξη της τουρκικής Αεροπορίας, αλλά η εμπλοκή της θεωρείται σχεδόν σίγουρη.
Σε ότι αφορά τη RAF αυτή πιθανότατα θα επιχειρεί από δύο κύριες βάσεις, αυτή της βάσης του Ακρωτηρίου στην Κύπρο και του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, ενώ θεωρείται βέβαιη η αποστολή αεροσκαφών Eurofighter- Typhoon εκ μέρους της RAF και Rafale εκ μέρους της γαλλικής Αεροπορίας.
Το Moscva καθυστέρησε την είσοδό του στον Βόσπορο κατά μία ημέρα: Η προηγούμενη αναγγελία έδινε ως ημερομηνία εισόδου την 09/11. Αυτή την στιγμή τα δύο πλοία έχουν αγκρυοβολήσει σε ένανν "πάγκο" στο Βόρειο Αιγαίο όπου συνήθως σταθμεύουν τα ρωσικά πολεμικά, ανατολικά-νοτιοανατολικά της Λήμνου και η φιγούρα του γιγαντιαίου Moskva διακρίνεται από πολλά μίλια μακριά.
Το SΑRATOV κανονικά μεταφέρει 350 πεζοναύτες και 35 τροχοφόρα ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, αλλά δεν είναι γνωστό αν όντως είναι πλήρες φορτίου ή οδεύει προς Συρία για εκκένωση μάχης από τους περίπου 1000 Ρώσους πεζονεύτες που βρίσκονται ήδη εκεί.
Τα δύο πλοία προφανώς αναμένουν την άφιξη της φρεγάτας PYTILIVIY (Νο 808) κλάσης KRIVAK και το δεύτερο από τα αρματαγωγά κλάσης Aligator, το NIKOLAY FILCHENKOV (Νο 152) για τα οποία έχει ανανεωθεί η αναγγελία εισόδου στα Στενά..
Οι Ρώσοι δίνουν επίσης επιστροφή στο Αιγαίο του αρματαγωγού NOVOCHERKASSK, το οποίο έχει αποχωρήσει πριν από έξι ημέρας.
Είναι η πρώτη φορά που κατεβάζουν τρία  αρματαγωγά ταυτοχρόνως. Έχουν ήδη περίπου 1000 πεζοναύτες και λοιπό μάχιμο προσωπικό στην Συρία. Με ακόμα 700 πεζοναύτες και την υποστήριξη του Moskva κάνεις πόλεμο. Ή εκκένωση μάχης, γιατί και αυτό είναι στο παιχνίδι. Έπειτα το Moskva δεν είναι ένα οποιοδήποτε σκάφος:
Πέρα από το εκτόπισμα, ο οπλισμός του είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός:
Βλήματα επιφανείας-επιφανείας:
• 16 (8 x 2) P-500 Bazalt (SS-N-12 Sandbox) anti-ship missiles
Αντιαεροπορικά βλήματα:
• 64 (8 x 8) S-300PMU Fort (SA-N-6 Grumble) long-range surface-to-air missiles
• 2 x 2 OSA-M (SA-N-4 Gecko) SR SAM
Πυροβόλα:
• 1 twin AK-130 130mm/L70
• 6 x 6 AK-630 αντιπυραυλικά
Τορπίλες και ανθυποβρυχιακά όπλα:
• 2 x 12 RBU-6000 ανθυποβρυχιακούς εκτοξευτές
• 10 (2 x 5) τορπίλες των 533mm
Ελικόπτερα:
1 Kamov Ka-25 ή Kamov Ka-27 Helicopter
Με 64 βλήματα της θαλάσσιας έκδοσης των S-300PMU1 δημιουργεί μια κινητή αντιαεροπορική "ομπρέλα" ακτίνας δράσης 150 χλμ. στην Α.Μεσόγειο! Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Οι SS-N-12 Sandbox, μεταφέρουν και πυρηνικές κεφαλές, 16 από τις οποίες είναι αποθηκευμένες στο πλοίο είτε για χρήση από τους Sandbox είτε από τα άλλα πυραυλικά συστήματα του πλοίου....
Η κλάσης ναυπηγήθηκε στην δεκαετία του 1980, αλλά το σκάφος (ένα από τα τρία της κλάσης που υπηρετούν) έχει υποστεί δύο μείζονα προγράμματα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των συστημάτων του, ένα στην δεκαετία του 1990 που κράτησε περίπου οκτώ χρόνια και ένα πρόσφατα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου