Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΘΝΗΣΙΓΕΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ "Και από ... Απρίλη, βλέπουμε"! - Γιατί και το 3ο κατά σειρά "κούρεμα" δεν λύνει τίποτα


11/27/2012 - 10:53
Μια συμφωνία που πολύ σύντομα - μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο το αργότερο - θα καταστεί σαφές αν είναι βιώσιμη ή απλά βοήθησε τους χθεσινούς διαπραγματευτές να ... δραπετεύσουν από την αίθουσα ήταν αυτή που επιτεύχθηκε χωρίς τα ξημερώματα! Στα λόγια, η απόφαση τους κάνει όλους να δείχνουν ικανοποιημένοι. Διαφαίνεται ένας "επικοινωνιακός συμβιβασμός αναγκών" ΕΕ και ΔΝΤ και μια επικοινωνιακή νίκη της κυβέρνησης. Στην πράξη;
Ήδη το Χρηματιστήριο της Αθήνας που είναι ένας πρώτος δείκτης του κλίματος, άνοιξε πτωτικά, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία, αφού το ελληνικό χρηματιστήριο είναι εύκολα διαχειρίσιμο με τους μικρούς όγκους συναλλαγών που κάνει. Για να δούμε πως βλέπουν οι αγορές την συμφωνία θα πρέπει να περιμένουμε το άνοιγμα και τα κλεισίματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι είναι το τρίτο κατά σειρά "κούρεμα" που αναγγέλλεται και μάλιστα είναι το μικρότερο όλων, ενώ το ΔΝΤ ζητούσε δραστικές λύσεις. το πρώτο ήρθε τον Ιούλιο του 2011 (όταν ο τότε ΥΠΟΙΚ Ε.Βενιζελους δίπλα στον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου έλεγε ότι "Επιτέλους μπήκε πάτος στο βαρέλι" και ήταν περίπου ανάλογο με το χθεσινό - περίπου 25 δισ. ευρώ και αφορούσε κυρίως μείωση επιτοκίων - το δεύτερο ήταν τον περασμένο Μάϊο όταν όλοι οι πολιτικοί μας, του Λ.Παπαδήμου προεξάρχοντος ανέκραξαν "Σώσαμε την Ελλάδα" και το τρίτο είναι το χθεσινό.
Το ΔΝΤ "ποίησε την ανάγκη ... συμφωνία", αφού δεσμευμένο από το καταστατικό του έπρεπε να πάει πίσω στην Ουάσιγκτον "κάτι σαν κούρεμα" και η Γερμανία υποστηρίζει ότι "Δεν κουρεύτηκε το ελληνικό χρέος απλά μειώσαμε τα επιτόκια"
Ο στόχος που τέθηκε για το ελληνικό χρέος είναι να προσεγγίσει το 2020 το 124% του ΑΕΠ και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ.
Ηδη ξεκινά ένας ακόμα μαραθώνιος αφού για να δοθεί η πρώτη δόση στους δανειστές πρέπει να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια των χωρών τη Ευρωζώνης, έως τις 13 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, το Δεκέμβριο θα αποφασιστεί η καταβολή μίας δόσης των δανείων, ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις αρχές του 2013 σε τρεις μικρότερες δόσεις.
Οι άλλες δόσεις είναι συνδεδεμένες με τα λεγόμενα «ορόσημα» του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο που θα αποτελέσει μια βασική αιτία για την επιδείνωση της ύφεσης..

Η μείωση του χρέους στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν θα επιτευχθεί με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν:
  • επαναγορά ελληνικού χρέους
  • την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP)
  • τη μείωση των επιτοκίων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης
  • τη σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)
  • την αναβολή των πληρωμών των τόκων για τον EFSF.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κυρία Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι θα φέρει τη συμφωνία στο ΔΣ του Ταμείου, μόνο μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς.
H κυβέρνηση πήρε μια ανάσα, κατά βαση, επικοινωνιακή. Επί της ουσίας, μόνο οι τράπεζες  που θα πάρουν τα περίπου 28 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και οι μεγάλες ξένες εταιρείες, όπως οι φαρμακοβιομηχανίες στους οποιους χρωστά το δημόσι κάπου 6 δισ. ευρώ και τώρα θα πάρουν περίπου τα 3,5 πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Στην ελληνική αγορά δεν θα μπει ούτε ευρώ.
Ερωτηθείσα, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup, εάν από την επιτυχία του προγράμματος αυτού θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της συνδρομής του Ταμείου στο πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι "Το ΔΝΤ δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί το πόσο καλά θα πάει η επαναγορά ομολόγων". Άρα εδώ έχουμε ένα πρώτο "αγκάθι".
Το δεύτερο και μεγαλύτερο "αγκάθι" είναι η ύφεση. Αν συνεχιστεί έτσι η οικονομικη κατάσταση στην Ελλάδα (το μόνο βέβαιο είναι ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση τον Ιανουαριο η ύφεση όχι απλώς θα βαθύνει πέρα από το 7-8% που θα κλείσει το το 2012, αλλά μπορεί να φτάσει και στο 10%).
Όλα αυτά θα έχουν φανεί μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και θα κριθεί αν έχει πετύχει ή αποτύχει το πρόγραμμα και η νέα συμφωνία καταλήξει εκεί που κατέληξαν και οι άλλες δύο: Στον κάλαθο των αχρήστων...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου