Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Καλώς ήρθατε στο εργοστάσιο - εφιάλτη της Foxconn (Bίντεο και φωτορεπορτάζ:)Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ «ΠΗΓΗ» ΤΟΥ IPHONE 5





http://newpost.gr/post/157193/kalos-irthate-sto-ergostasio-efialti-tis-Foxconn-Binteo-kai-fotoreportaz/
Σαρώνει παγκοσμίως το νέο... επίτευγμα της Apple, το πολυδιαφημισμένο iPhone 5, με εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο να θέλουν να το αποκτήσουν. Iδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει το σημείο απ' όπου ξεκινούν όλα, το διαβόητο εργοστάσιο της Foxconn Technology Group στη βόρεια Κίνα, γνήσιο «τέκνο» του αυταρχικού καπιταλισμού.

Η συγκεκριμένη μονάδα στην πόλη Ταϊχουάν απασχολεί 79.000 εργάτες και έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων που υφίστανται οι εργαζόμενοί της. Απασχολούνται 70 ώρες την εβδομάδα, σε στρατιωτικές συνθήκες, για να δημιουργηθούν εξαρτήματα για ηλεκτρονικές συσκευές εταιρειών-κολοσσών όπως Apple, Nintendo, Hewlett Packard, Nokia και Dell, μεταξύ άλλων.

Η τελευταία «έκρηξη»

Η διοίκηση της εταιρείας φέρεται να απαίτησε να εντατικοποιηθεί η παραγωγή, ώστε να καλυφθούν εγκαίρως όλες οι ανάγκες για το νέο iPhone 5, όμως οι συνέπειες της καταπίεσης δεν άργησαν να φανούν την περασμένη Κυριακή, με αφορμή ένα επεισόδιο ανάμεσα σε εργαζόμενο και σε υπάλληλο σεκιούριτι.



Ο δεύτερος τραυμάτισε σοβαρά τον πρώτο, με αποτέλεσμα 2.000 εργαζόμενοι να εξεγερθούν, προκαλώντας καταστροφές στον χώρο του εργοστασίου (μέχρι και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα), ενώ περίπου 40 άτομα τραυματίσθηκαν. Aφού παρέμεινε κλειστό επί 24 ώρες, το εργοστάσιο λειτούργησε ξανά την Tρίτη με τους άνδρες ασφαλείας να έχουν «απο κοντά» τους εργαζομένους.

Απάνθρωπες συνθήκες

Οι εξοντωτικές συνθήκες που επικρατούν έφεραν πολλούς από τους υπαλλήλους κυριολεκτικά στα όρια τους. Πάνω από 10 υπάλληλοι της Foxconn έχουν αυτοκτονήσει την τελευταία διετία, ενώ μία έκρηξη στο εργοστάσιο της Xενάν τον Mάιο του 2011 κόστισε τη ζωή τεσσάρων υπαλλήλων. Στις αρχές του 2012 περίπου 300 υπάλληλοι της ανέβηκαν στη στέγη του εργοστασίου και απείλησαν να πέσουν στο κενό, έπειτα από άρνηση της διοίκησης να δεχθεί αίτημα αυξήσεων.

Ο μέσος εργαζόμενος στο εργοστάσιο της Ταϊχουάν είναι 20 ετών, ενώ το 65% του εργατικού δυναμικού είναι αρσενικού γένους. Οι πρωτοδιοριζόμενοι παίρνουν μηνιαίο μισθό 1.800 γιουάν (222 ευρώ) και μπορούν να πάρουν αύξηση 200 γιουάν έπειτα από τρεις μήνες. Παράλληλα, παίρνουν μπόνους κατά τη διάρκεια της κινεζικής πρωτοχρονιάς, έπειτα από έξι μήνες στη δουλειά και έπειτα από έναν χρόνο. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι ιδιαίτερα δύσκολες, με φαγητό χαμηλής ποιότητας, δωμάτια χωρίς φως, με περισσότερα άτομα απ' όσα χωρούν και βρώμικες κοινές τουαλέτες.




Ένας κινέζος δημοσιογράφος της Shangai Post κατάφερε να νιώσει για τα καλά την εμπειρία του εργοστασίου, αφού εργάστηκε κρυφά για 10 μέρες σε αυτό. Ήταν τοποθετημένος στη νυχτερινή βάρδια (00.00-06.00 χωρίς διάλειμμα). Τελικά σταμάτησε στις 07.00 ενώ όποιος ήθελε να δουλέψει υπερωρία θα αμοιβόταν με το... ιλιγγιώδες ποσό των 27 γιουάν (3,13 ευρώ). Η εκπαίδευση διάρκειας μίας εβδομάδας ήταν φρικτή, ενώ υπολόγισε ότι έπρεπε να μαρκάρει πέντε «πλάτες» iPhone κάθε λεπτό, τουλάχιστον, που σημαίνει ότι στις 10 ώρες, οι συσκευές έφτασαν τις 3.000.

Παράλληλα, πλήθος καταγγελιών υπάρχει για την αυταρχική συμπεριφορά των υπαλλήλων σεκιούριτι, που επιβλέπουν τους εργάτες. Tο 2010 είδαν το φως της δημοσιότητας βίντεο στα οποία φρουροί της εταιρείας προχωρούσαν σε ξυλοδαρμούς εργατών. Η ίδια η εταιρεία, όπως είναι φυσιολογικό, δηλώνει άγνοια, τονίζοντας ότι θα τιμωρούσε συμπεριφορές που θα ξεπερνούσαν τα όρια.

Ένας πρόσθετος λόγος τις έντονης αντίδρασης των εργαζομένων, εκτός από τις τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας είναι και η νοοτροπία της νεότερης γενιάς των Κινέζων, που ουσιαστικά υπερασπίζεται εντονότερα τα δικαιώματά της. Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι περισσότερο κατηρτισμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές και έχουν περισσότερες προσδοκίες από την εργασία τους. Γι' αυτούς τους λόγους αντιδρούν όταν τους φέρονται χωρίς αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Η Foxconn, με έδρα την Ταϊπέι απασχολεί πάνω από 1,2 εκατ. εργαζομένους σε 18 χώρες του κόσμου, με την Κίνα, τη Βραζιλία, το Βιετνάμ, και το Μεξικό να συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν.

Πριν πιάσετε στα χέρια σας ένα πανάκριβο και λαμπερό gadget, απλά σκεφτείτε τι ανθρώπινος πόνος και καταπίεση το έχει δημιουργήσει...

Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου