Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Συνεχίστε να τους ανέχεστε ραγιάδες:Αίσχος! Θα επιβάλουν φανταστικό εισόδημα σε όσους τόλμησαν να έχουν σπίτι!


Εκτύπωση E-mail


64
 ImageΕνας φόρος που ίσχυε στην Ελλάδα μέχρι το 1999 και καταργήθηκε επανέρχεται και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί από το 2013 και μετά.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μπαίνει και πάλι ο φόρος ιδιοκατοίκησης για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ενας φόρος που ίσχυε στην Ελλάδα μέχρι το 1999 και καταργήθηκε ως άδικος, επανέρχεται και σύμφωνα με πληροφορίες έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί από το 2013 και μετά, παρά τις αντιδράσεις των φορέων της κτηματαγοράς.


Πρόκειται ουσιαστικά για την πληρωμή «ενοικίου» του ιδιοκτήτη για το ίδιο του το σπίτι, καθώς θα υπολογίζεται με βάση το λεγόμενο «τεκμαρτό ενοίκιο». Πόσο δηλαδή θα ήταν ένα υποτιθέμενο μίσθωμα που θα έπαιρνε ο ιδιοκτήτης αν δεν έμενε ο ίδιος αλλά ενοικίαζε την περιουσία του. Αγνωστο παραμένει μέχρι τώρα αν θα είναι ο φόρος που θα αντικαταστήσει το χαράτσι που πληρώνουμε μέσω της ΔΕΗ (ΕΤΗΔΕ) ή θα είναι μια ακόμη επιβάρυνση δίπλα στον ενιαίο φόρο ακινήτων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα επιβάλει από του χρόνου.

ΕκθεσηΗ πρόταση για επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης έγινε από την τρόικα την περασμένη άνοιξη κι αφού δημοσιοποιήθηκε η τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν στην οποία διαπίστωνε ότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο από τους φόρους στα ακίνητα είναι χαμηλά, συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Τότε οι κοινοτικοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι θα έλθουν στο μέλλον νέες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς πρέπει να πληρωθεί φόρος για το ποσό του ενοικίου, ένα τεκμαρτό εισόδημα δηλαδή που «γλιτώνουν» εφόσον δεν είναι νοικάρηδες.
Οταν ίσχυε στο παρελθόν ο φόρος ιδιοκατοίκησης επιβάρυνε τους ιδιοκτήτες κάθε ακινήτου άνω των 200 τ.μ. (στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με το ΕΤΑΚ).

Η Εφορία υπολόγιζε το τεκμαρτό εισόδημα πολλαπλασιάζοντας την τιμή ζώνης της περιοχής με τα τετραγωνικά του ακινήτου και των βοηθητικών χώρων (τώρα φυσικά θα ενταχθούν και οι ρυθμιζόμενοι ημιυπαίθριοι χώροι και τα τακτοποιημένα αυθαίρετα) με έναν συντελεστή παλαιότητας. Το ποσό που προέκυπτε θεωρούνταν τεκμαρτό εισόδημα και φορολογούνταν με συντελεστή 3,5%.
Στο νέο… μοντέλο του φόρου φυσικά μπορούν να γίνουν αλλαγές, όπως για παράδειγμα το ποσό να πολλαπλασιάζεται και με έναν άλλο συντελεστή, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο, έτσι ώστε να πληρώνουν περισσότερα όσοι μένουν σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες και λιγότερα οι ιδιοκτήτες σε «φτωχές» συνοικίες.

Ο τρόπος και η μορφή του φόρου, βεβαίως, θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο, αν και σύμφωνα με πληροφορίες προς το παρόν το θέμα δεν έχει τεθεί εν όψει του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Πιθανότατα να τεθεί ξανά όταν θα έρθει στο προσκήνιο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στις αρχές του 2013.

ΑντιδράσειςΑπό την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν συζητούν καν την επιβολή ενός ακόμη φόρου στους ήδη υπάρχοντες και μιλούν για δήμευση της περιουσίας τους. Ειδικά για τον φόρο ιδιοκτησίας επισημαίνουν ότι ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού που το αγόρασε με δάνειο και θυσίες και που ουσιαστικά ανήκει στην τράπεζα, θα πληρώνει ενοίκιο στην περιουσία του. Αφενός δηλαδή θα πρέπει να καλύπτει τις μηνιαίες δόσεις του δανείου και αφετέρου θα επιβαρύνεται με τον φόρο ιδιοκτησίας.

ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ
10%-45% ο λογαριασμός
Αν επιβληθεί ο φόρος ιδιοκατοίκησης εκτιμάται ότι οι ιδιοκτήτες θα φορολογηθούν με συντελεστές από 10% έως 45% για ανύπαρκτα, ουσιαστικά, εισοδήματα. Ο φόρος θα ισχύσει για όλους τους ιδιοκτήτες ανεξάρτητα αν τα ακίνητά τους προσφέρουν εισοδήματα ή όχι.

Αν για παράδειγμα κάποιος πολίτης διαθέτει τρία διαμερίσματα τα οποία νοικιάζει αλλά και ο ίδιος μένει στο νοίκι θα πληρώσει φόρο ιδιοκατοίκησης σαν να έμενε ο ίδιος στην περιουσία του. Ερωτήματα που μένει να απαντηθούν είναι τι θα γίνει με τις υπόλοιπες μορφές ακίνητης ιδιοκτησίας.
Πώς δηλαδή θα φορολογηθούν καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, αλλά και η δεύτερη, εξοχική κατοικία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου