Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Σε μια «κλωστή» το μέλλον της κυβέρνησης


ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ



Σε μια «κλωστή» το μέλλον της κυβέρνησης
Γράφει ο Τάκης Χατζής

Η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση. Η εβδομάδα που ακολουθεί όμως προβλέπεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη. Τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στη ΔΗΜΑΡ έχουν ανοίξει μεγάλα εσωτερικά μέτωπα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν τη συγκυβέρνηση ακόμα και σε διάλυση.


Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ο Ανδρέας Λοβέρδος όχι μόνον επέλεξε να μην παραστεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αλλά απέστειλε και μια ομιλία για να διανεμηθεί στους βουλευτές, η οποία βάζει φωτιά στο εσωκομματικό πεδίο του κόμματος, αφού βρίθει διαφωνιών με την ηγεσία σε όλη τη γραμμή και ταυτίζεται με τις ενστάσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου στο θέμα των αλλαγών του νόμου για τα ΑΕΙ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος δεν επέτρεψε να αναγνωσθεί η επιστολή.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  αφού και ο κ. Χρυσοχοΐδης βρίσκεται σε γραμμή ρήξης με την ηγεσία. Ιδιαίτερα το θέμα των αλλαγών στο νόμο της κυρίας Διαμαντοπούλου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απόλυτο κρας - τεστ για το Βενιζέλο αφού ελέγχει μόλις δέκα μέλη της ΚΟ.

Η ομάδα Λοβέρδου, ο Χρυσοχοΐδης και οι παπανδρεϊκοί βουλευτές είναι κατά των αλλαγών στο νόμο. Δεν αποκλείεται λοιπόν, οι εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα να σηματοδοτήσουν την απαρχή της ρήξης και της σύγκρουσης στο ΠΑΣΟΚ, πιθανότατα με αποχώρηση και ανεξαρτητοποίηση της ομάδας Λοβέρδου. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει το κόμμα στη διάσπαση και την συγκυβέρνηση σε πτώση.

  
Ανάλογη εικόνα εμφανίζει η Δημοκρατική Αριστερά. Μπορεί μεν εκεί οι διαφωνίες να μην είναι τόσο ηχηρές όσο αυτή του Ανδρέα Λοβέρδου, όμως η ΚΟ βράζει στην προοπτική να κληθεί να ψηφίσει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με τις οποίες φαίνεται να διαφωνούν και αρκετοί βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Όπως κατέστησε σαφές κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, τα μέτρα θα καταψηφιστούν τουλάχιστον από είκοσι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, οι περισσότεροι των οποίων θα είναι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Αυτό ήταν το υπόβαθρο της διαφωνίας που εξέφρασαν οι αρχηγοί τη Δευτέρα και υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τον κ. Κουβέλη να προσανατολίζεται σε αποχώρηση από την κυβέρνηση, αν περάσει η γραμμή Στουρνάρα.

Η τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού κρέμεται από μια κλωστή.

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου