Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΗΠΑ-Ισραήλ "ποντάρουν" στην Ελλάδα που το μόνο που δεν έχει είναι κάποιον να διαπραγματευτεί!





Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μέσα στη “καταχνιά” και στο κλίμα “εθνικής κατάθλιψης” που ζούμε,διαπιστώνουμε ότι όσο κι αν οι δανειστές μας προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε “χώρα υπό εκκαθάριση”,παραμένουμε …”μαγαζί γωνία”!

Αν δούμε την ειδησεογραφία διαπιστώνουμε,ότι η Ελλάδα του ΔΝΤ,καλείται να κάνει ασκήσεις μαζί με ΗΠΑ και Ισραήλ, στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αμερικανικό αεροπλανοφόρο έρχεται στην Ελλάδα και όλες οι πτήσεις των αεροσκαφών του γίνονται εντός FIR Αθηνών,με την κατάθεση σχεδίων πτήσεων. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα καλείται να υπογράψει “ενεργειακό μνημόνιο” με Κύπρο και Ισραήλ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζητά με τον ισραηλινό ομόλογό του θέματα ενέργειας.Και σε λίγα 24ωρα ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος θα περάσει τη πύλη του Αμερικανικού Πενταγώνου για να έχει μια σημαντική όπως όλα δείχνουν συνάντηση με τον ομολογό του Λ.Πανέτα.

Η “αδύναμη” Ελλάδα αυτή τη περίοδο της οικονομικής θύελλας έχει συμμάχους.Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν θυμόμαστε να ήταν συχνά σε τόσο καλό επίπεδο και το “δέσιμο” με το Ισραήλ,έχει πολλά να δώσει αρκεί κάποιος να ξέρει να τα ζητήσει.

Όλα αυτά θα ήταν πραγματικά πολύ ευχάριστα και αισιόδοξα αν πραγματικά υπήρχε η αίσθηση ότι υπάρχει και κυβέρνηση στην Ελλάδα που πραγματικά έχει στη κορυφή της ατζέντας της αυτά τα ζητήματα!

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι πολιτικοί μας και ειδικά αυτοί που ηγούνται των κομμάτων ασχολούνται με δύο θέματα:το πρώτο να υπογράψουν άρον άρον ότι ζητούσαν οι δανειστές.Αυτό αφορά τα “μνημονιακά” κόμματα βέβαια,όχι όλα. Και το δεύτερο πότε θα κάνουν εκλογές.Αυτό αφορά όλα τα κόμματα.

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας μπορεί να λέιε και να ξαναλέει για ανάπτυξη την οποία πολύ συχνά συνδέει με την ΑΟΖ και τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν σ΄ αυτή,αλλά επί της ουσίας μόνο τον υπουργό Ενέργειας Γ.Μανιάτη βλέπουμε να κινείται όσο του επιτρέπουν οι αρμοδιότητές του.Και δεν τα ΄χει πάει άσχημα για να είμαστε δίκαιοι.

Σε μία φυσιολογική -σ΄ ότι αφορά το πολιτικό προσωπικό της- χώρα τα ζητήματα αυτά σε περίοσο τόσο άσχημης οικονομικής κρίσης θα έπρεπε να απασχολούν από το πρωί ως το βράδυ την όποια κυβέρνηση. Θα έπρεπε να είναι η απόλυτη προτεραιότητα η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να προχωρήσουν αστραπιαία οι διαπραγματεύσεις με χώρες και εταιρείες που ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον.

Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο,αλλά ακόμη είμαστε “μαγαζί γωνία” κι αυτό δεν πρέπει ούτε να το υποτιμάμε ,ούτε να το ξεχνάμε. Ας ελπίσουμε ότι η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές -άντε να ανακοινωθούν και να γίνουν να τελειώνουμε- θα προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά τα θέματα της ενέργειας,όχι βέβαια “ξεπουλώντας” αλλά διαπραγματευόμενη σοβαρά και αποφασιστικά. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ξανά το παράδειγμα της Κύπρου,γιατί πιστεύουμε ότι εμείς βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση διαπραγμάτευσης.

Αυτό που αναζητούμε …είναι οι διαπραγματευτές που θα εξασφαλίσουν τα συμφέροντά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: