Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Βενιζέλος σε ρόλο Ναπολέοντα


16.03.2012
Σε ρόλο σύγχρονου Ναπολέοντα εμφανίστηκε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Και μολονότι αντιμετώπισε σαν... συνταξιούχο της πολιτικής τον Γ. Παπανδρέου, ο εκ των πραγμάτων νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακολούθησε πιστά το παράδειγμά του, ξεχνώντας στην πραγματικότητα το «μέτωπο κατά της υποκρισίας, της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας» στο οποίο κάλεσε.

Με μια υποκριτική συγγνώμη -που ήταν καθαρά προϊόν επικοινωνιακού σχεδιασμού- προσπάθησε να καλύψει τις δικές του ευθύνες για τη χρεοκοπία και την καταστροφή στην οποία οδήγησε, μαζί με τον Γ. Παπανδρέου, τη χώρα.

Ακούγοντάς τον να χαρακτηρίζει «τραγικά λίγη» τη δέσμευση της Ν.Δ. να επαναφέρει τα πολυτεκνικά επιδόματα και να αναπληρώσει τις συντάξεις ως 700 ευρώ, δηλώνοντας δήθεν τον... πόνο του για άλλες περικοπές που πρέπει να αποκατασταθούν, ο Γ. Μιχελάκης αναρωτιόταν αργότερα «πόση απόσταση έχουν αυτά από το “λεφτά υπάρχουν” του κ. Παπανδρέου». «Προτού καν αναδειχτεί και επίσημα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, άρχισε να τάζει στους πάντες τα πάντα, υποσχόμενος αποκατάσταση όλων των αδικιών που έκαναν για δύο χρόνια ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» συνέχισε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., σχολιάζοντας ότι «δεν διαφέρει σε τίποτα από τον κ. Παπανδρέου».

Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να τραβήξει διαχωριστική γραμμή με τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου προτού αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών, οπότε και ακολούθησε μία εννεάμηνη διαπραγμάτευση, με τον ίδιο στο «καμίνι της κρίσης», που οδήγησε στην αλλαγή της εικόνας, παρότι «όλα είχαν τεθεί στο τραπέζι», ακόμα και η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη.

Για τον Γ. Παπανδρέου, τον οποίο αποκάλεσε «πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς», επιφύλαξε ρόλο στα... ψηφοδέλτια του κόμματος, καθώς «είναι πάντα μαζί μας». Προσπάθησε πάντως να διαχωρίσει τη θέση του, θυμίζοντας τις 180 ψήφους που ζητούσε στο πρώτο Μνημόνιο και συγκρίνοντάς το με το δεύτερο, που βρήκε περίπου σαν... όαση! Ο ίδιος δεν έκλεισε τη συζήτηση περί αλλαγής ονόματος ή συμβόλων στη «δημοκρατική παράταξη», με τον ήλιο πάντως να απέχει χθες, καθώς «είναι πηγή ζωής» και «δεν χρειάζεται να τον βάζουμε πάνω από κάθε λέξη»...

Καλώντας σε πανστρατιά εν όψει του «πανηγυριού δημοκρατίας και συμμετοχής», όπως χαρακτήρισε τη διαδικασία της Κυριακής, απέφυγε να θέσει πήχη για την προσέλευση, καλώντας φίλους «να ξανασμίξουν τα χέρια». Ενώ έκανε τα πάντα για να αποκλείσει κάθε άλλη υποψηφιότητα, χαρακτήρισε «συμπτωματικό» το γεγονός και εξαιρετικά ευχάριστο για τον ίδιο να υπήρχαν κι άλλες. Παράλληλα, είπε ότι «η πόρτα είναι ανοιχτή» για στελέχη που νιώθουν ότι ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ -πιθανώς και για τους εννέα που ετέθησαν εκτός ψηφοδελτίων, αλλά υπέγραψαν την υποψηφιότητά του- εν όψει εθνικών πια εκλογών, για τις οποίες στόχευσε σε «πρωτιά», όπως είπε, προκαλώντας θυμηδία.

Παραδεχόμενος τον κίνδυνο επεισοδίων, κάλεσε σε αντίσταση στη βία, καταγγέλλοντας «φασίζουσες συμπεριφορές» που ενθαρρύνονται και από «κόμματα που δηλώνουν προοδευτικά». Για αμέσως μετά προανήγγειλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση, που έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό.

Ο προερχόμενος από τους... Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ν.Δ., των κομμάτων της Αριστεράς και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν στρεφόμενα κατά της κυβέρνησης. Φωτογραφίζοντας τους Λούκα Κατσέλη και Χ. Καστανίδη, θύμισε ότι είχαν συμβάλει στον προεκλογικό λόγο του ΠΑΣΟΚ και την πρώτη φάση διακυβέρνησής του. Εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ δήθεν εκφραστή του μετώπου της αλήθειας και της υπευθυνότητας που θα συγκρουστεί τάχα με τις δυνάμεις του λαϊκισμού, του δεξιού και αριστερού τυχοδιωκτισμού, και της δραχμής. Εξ ου και στράφηκε στους πολίτες για να αποφασίσουν με την ψήφο τους πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Οπως είχε κάνει νωρίτερα με άρθρο στη «Μεταρρύθμιση», ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «κοίτη της Κεντροαριστεράς», δίνοντας το σύνθημα «αρχίζουμε»...

δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου