Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Αντίδραση Βενιζέλου σε «καπέλωμα» από επιτροπή τραπεζιτών του Παπανδρέου:Άρχισαν τα όργανα;


Δημοσίευση 21/06/2011 16:15 Ανανέωση 21/06/2011 16:21
Ζήτημα χρόνου είναι για τους γνωρίζοντες τα εσωτερικά της κυβέρνησης, η εκδήλωση των πρώτων διαφωνιών μεταξύ του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του νέου αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου, σχετικά με τον τρόπο διακυβέρνησης και ειδικότερα με την χάραξη της νέας οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιθυμεί τη δημιουργία ενός συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και στον οικονομικό τομέα, στον οποίο θα συμμετέχουν κυρίως τραπεζίτες και νυν και πρώην στελέχη του ΣΕΒ της απολύτου εμπιστοσύνης του.
Στους στόχους του πρωθυπουργού, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι το νέο αυτό συμβούλιο επί της ουσίας να επηρεάζει τις όποιες αποφάσεις του νέου τσάρου της οικονομίας, ώστε αυτές να μην παρεκκλίνουν στο παραμικρό από το πνεύμα του μνημονίου. Το ζητούμενο είναι αν ο νέος υπουργός Οικονομικών προτίθεται να αποδεχτεί ένα τέτοιου είδους «καπέλωμα», από την στιγμή που αποφάσισε να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών.
Οι γνωρίζοντες τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εκτιμούν ότι δεν θα αποδεχτεί σε καμιά περίπτωση να βρεθεί υπό την κηδεμονία κανενός συμβουλίου εμπειρογνωμόνων, σοφών ή όπως και να ονομαστεί και μάλιστα αυτό το έχει ξεκαθαρίσει και στον ίδιο τον πρωθυπουργό πριν τον ανασχηματισμό.
Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα επιμείνει στο σχηματισμό μιας συμβουλευτικής ομάδας για τα οικονομικά και μάλιστα χρησιμοποιεί συνεχώς το όνομα του άτυπου συμβούλου του κ. Λουκά Παπαδήμου, τον οποίο εκτιμά και ο νέος υπουργός Οικονομικών.
Ο πρωθυπουργός θέλει επικεφαλής τον Λουκά Παπαδήμο
Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θέλει να σχηματίσει υπό τον κ. Παπαδήμο μια ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν τραπεζίτες και κορυφαία στελέχη της τραπεζικής αγοράς, κυρίως από την Εθνική, την Αγροτική και την Eurobank, αλλά και καθηγητές και στελέχη οικονομικών οργανισμών, που εκτιμά ότι έχουν βοηθήσει την κυβέρνησή του στις δύσκολες στιγμές που έχει περάσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Άλλωστε, σε ορισμένους από αυτούς είχε απευθυνθεί λίγο πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός, προτείνοντας τους υπουργικούς θώκους τους οποίους δεν αποδέχθηκαν.
Ποια άλλα ονόματα ακούγονται
Τα ονόματα του ακούγονται για την επάνδρωση του νέου αυτού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής είναι λίγο πολύ γνωστά. Πρόκειται, όπως προαναφέρθηκε, για τον κ. Λουκά Παπαδήμο, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θεωρείται ότι βοήθησε σημαντικά στην πορεία της Ελλάδος προς την ΟΝΕ, ενώ ήδη από το 2010 είναι άμισθος σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000, και σήμερα Γενικό Διευθυντή στο ΙΟΒΕ, ο οποίος έχει υποστηρίξει σχεδόν όλες τις επιλογές της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου για την Οικονομία.
Τον πρόεδρο της Εθνικής τράπεζας κ. Βασίλη Ράπανο, που έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΟΣΑ κατά το παρελθόν.
Τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής τράπεζας κ. Απόστολο Ταμβακάκη, που κατά το παρελθόν έχει διατελέσει σε υψηλόβαθμες θέσεις επιχειρήσεων όπως στην Μobil Οil Ηellas, στην Τράπεζα Επενδύσεων, στην ΑΒΝ ΑΜRΟ, στη Lamda Development και στον όμιλο Λάτση στη Γενεύη, ενώ είναι και μέλος του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ.
Τον διοικητή της Αγροτικής τράπεζας κ. Θόδωρο Πανταλάκη, που έχει θητεία στην ΕΤΕΒΑ , στον όμιλο Ιnteramerican, στην Εθνική Τράπεζα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.
Τον κ. Νικόλαο Καραμούζη, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου EFG Eurobank Ergasias A.E και μέλος της διοίκησης του ΣΕΒ, που στο παρελθόν έχει διατελέσει σε υψηλόβαθμες θέσεις στην Εθνική Τράπεζα, στην ΕΤΕΒΑ, στην ETBA, στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Στα ονόματα που ακούγονται είναι ακόμη αυτά του κ. Γκίκα Χαρδούβελη, επίσης σήμερα Οικονομικού Σύμβουλου του Ομίλου της Eurobank, του κ. Τάσου Γιαννίτση, προέδρου στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.), του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, επίσης υψηλόβαθμου στελέχους του ΣΕΒ και του κ. Παντελή Τζωρτζάκη που επισήμως έχει αναλάβει καθήκοντα συμβούλου του πρωθυπουργού επί θεμάτων αξιοποίησης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, πρώην διευθύνοντα σύμβουλου του Ομίλου Forthnet.
Μένει να αποδειχτεί αν τελικά θα πάρει «σάρκα και οστά» η δημιουργία ενός συμβουλίου με ορισμένους ή όλους τους προαναφερόμενους τεχνοκράτες ή θα υπερισχύσει η θέση του νέου τσάρου της οικονομίας, που και με την ιδιότητα πλέον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θα επιθυμούσε να επιλέξει αυτός τόσο την θεσμική μορφή όσο και την επάνδρωση του όποιου οργάνου για τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής.
Πηγή: www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου