Στην δήλωσή του μετά την σύσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ ο κ. Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε «ότι συμφωνούμε με τους στόχους και με τα μέσα δημοσιονομικής εξυγίανσης: Με την εξάλειψη του ελλείμματος, τον περιορισμό του χρέους, τη μείωση της κρατικής σπατάλης και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Αλλά διαφωνούμε με το μίγμα πολιτικής, που έχει ήδη οδηγήσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση». Όσο για την δύσκολη συζήτηση που είχε με τους ομολόγους του ανέφερε ότι «οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί άκουσαν τις απόψεις μας. Τους εξηγήσαμε ότι δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το λάθος. Βεβαίως, κάποια άρθρα του εφαρμοστικού νομοσχεδίου, θα τα ψηφίσουμε γιατί συμφωνούμε, τους είπα. Ακούστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Παρέμεινα στην άποψη μου ως το τέλος. Κάποιοι καταλάβαιναν ότι έχουμε δίκιο. Οι περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους». Έκλεισε με επίκληση του ελληνικού λάου: «κριτής κάθε οικονομικού προγράμματος είναι τα αποτελέσματά του. Και κριτής όλων μας είναι ο Ελληνικός λαός».
Ο κ. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο ούτε δεύτερο μνημόνιο εφόσον έλθει στην Βουλή αλλά θα ψηφίσει τα μέτρα του εφαρμοστικού νόμου με τα οποία συμφωνεί. Εξακολουθεί να υποστηρίζει την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου παρά τις αρνήσεις που εισπράττει από την ΕΕ και θεωρεί ότι στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα η λύση είναι η προσφυγή στην λαική ετυμηγορία.
Το «γαλάζιο» επιτελείο τηρεί χαμηλούς τόνους σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι η τάση στην κοινωνία έχει αντιστραφεί και ότι η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα αν και οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων δεν της δίνουν αυτοδυναμία. Οι αναλυτές της ΝΔ εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός και η ανάληψη ρόλου από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ανέκοψε προσωρινά την τάση υπέρ της ΝΔ αλλά ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και την σκλήρυνση των διατάξεων του μεσοπρόθεσμου η πτώση της κυβέρνησης θα είναι μεγαλύτερη και η ψαλίδα θα ανοίξει περισσότερο. Βλέπουν δε ότι η φοροκαταιγίδα του μεσοπρόθεσμου θα επιδεινώσει περαιτέρω την ύφεση της οικονομίας και θα φέρει πιο κοντά τις εκλογές.
Προβληματισμός όμως υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια για βουλευτές (όπως οι κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης) οι οποίοι αμέσως μετά το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης για την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης εμφανίστηκαν να μοιράζουν τις ευθύνες μεταξύ των δύο αρχηγών και να τάσσονται ξανά υπέρ της συναίνεσης ενώ ο κ. Σαμαράς είχε ήδη κάνει το επόμενο βήμα και είχε βάλλει θέμα εκλογών. Στελέχη περί τον πρόεδρο του κόμματος έλεγαν ότι οι δηλώσεις των βουλευτών έγιναν ενώ ήταν σε εξέλιξη οι δημοσκοπήσεις και εκ των πραγμάτων αποδυνάμωναν την επίσημη θέση του κόμματος. Συνδέουν δε τις τοποθετήσεις περί συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης με προσωπικές επιδιώξεις συμμετοχής στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης. Οι περί τον κ. Σαμαρά προειδοποιούν ότι η υπομονή του έχει ήδη εξαντληθεί και ότι θα αρχίσει να εκλαμβάνει τις ηχηρές διαφοροποιήσεις ως εκφάνσεις υπονόμευσης μίας πολιτικής που σταδιακά κερδίζει την κοινή γνώμη.
protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου