Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Το συμβούλιο αρχηγών επιβεβαίωσε ότι το Μνημόνιο και ο Γ. Παπανδρέου απέτυχαν



Share
του Κώστα Ροδινού
Αν ο κ. Παπανδρέου επένδυσε στην συμφωνία των πολιτικών αρχηγών,  μάλλον  δεν του βγήκε το ρίσκο. Χώρια που  έστειλε λάθος μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Γιατί ουσιαστικά τίποτα δεν είχε αλλάξει στις θέσεις των πολιτικών αρχηγών από  τις προηγηθείσες  κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Ούτε και αυτός κάτι νεώτερο είχε να προσκομίσει στη συζήτηση.
Επομένως η στόχευση ήταν λάθος εξ αρχής. Αδικαιολόγητη και η σπουδή της Προεδρίας να συγκαλέσει το συμβούλιο, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει  ένα ελάχιστο επίπεδο συναίνεσης. Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε  να εμπλέκεται, αδικαιολογήτως από τον πρωθυπουργό,  στην πολιτική διελκυστίνδα.
Εκτίμησή μου  είναι ότι ο κ. Παπανδρέου,  ενορχήστρωσε  τη συνάντηση επειδή κάποιοι τον συμβούλεψαν ότι θα απομόνωνε τον κ. Σαμαρά και θα τον παρουσίαζε στην κοινωνία και στην Ευρώπη ως αδιάλλακτο. Την πάτησε πάλι! Επειδή ο κ. Σαμαράς ήξερε προφανώς τι τον περίμενε,  πρότεινε  την επαναδιαπραγμάτευση του  μνημονίου, και ο κ. Παπανδρέου απομονώθηκε ο ίδιος! Έμεινε να …συμφωνεί με τον κ. Καρατζαφέρη.
Ζημίες…
Όπως, προανέφερα αν ο πρωθυπουργός ευελπιστούσε σε μια συμφωνία, τότε διαψεύστηκε παταγωδώς στην επιδίωξή του αυτή. Αν στόχευε στη διαφωνία, τότε εξετέθη ανεπανόρθωτα γιατί αποδεικνύεται ένας αδίσταχτος πολιτικάντης που δεν ορρωδεί  έμπροσθεν ουδενός!
Ύστερα αυτή η συζήτηση με την κα Παπαρήγα για το ποιος έχει την πιο βελτιωμένη έκδοση του i-pad  (έχασε ακόμα και εκεί) και  η διαμαρτυρία του προς τον κ. Τσίπρα γιατί τον είπε …Πινοσέτ, μου θυμίζει νοοτροπία …νηπιαγωγείου.
Η δε …προσφορά του να τα συζητήσει όλα, δείχνει απίστευτη αφέλεια, προχειρότητα και προφανή αδυναμία. Ελπίζω να μην συμπεριφέρεται έτσι και στις διεθνείς του επαφές. Ένας  πρωθυπουργός, πότε δεν τα προσφέρει όλα. Και κυρίως δεν προσφέρει τίποτα, χωρίς ανταλλάγματα!
Θεωρώ ατυχή και την απόφασή του να συνοδεύεται από τους κυρίους Παπακωνσταντίνου και Δρούτσα. Ο μεν πρώτος  θεωρείται ο αρχιτέκτονας της οικονομικής αποτυχίας. Όσο ταυτίζεται μαζί του, ταυτίζεται με την αποτυχία. Για τον κ. Δρούτσα δεν το συζητάμε. Εκεί στο ΠΑΣΟΚ, που κάποτε έδρεπαν δάφνες στην επικοινωνία, δεν βρέθηκε ένας να τον συμβουλέψει, να στείλει νωρίτερα τους υπουργούς του στο Προεδρικό και αυτός να πάει μόνος του;
Τέλος, για το  μήνυμα του πρωθυπουργού. Κατ’ αρχήν άφησαν να περάσουν πολλές ώρες μέχρι να αντιδράσουν, με αποτέλεσμα να έχει ήδη παγιωθεί μια αντίληψη ναυαγίου.
Δεύτερον,  κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε απολογούμενος στα δελτία των οκτώ να μας λέει περίπου ότι υπάρχει ακόμα κοινός τόπος για συμφωνία, όταν όλοι οι είχαμε καταλάβει το αντίθετο!
..και κέρδη
Αναμφίβολα, ο μεγάλος  κερδισμένος της χθεσινής συνάντησης, ήταν ο Πρόεδρος της Ν.Δ.
Πρώτον γιατί κατάφερε να θέσει στην κεντρική πολιτική ατζέντα την πρότασή του για μείωση της φορολογίας. Η ΝΔ. είχε πολλά χρόνια  να θέσει και να …κατοχυρώσει ως δική της κεντρική πολιτική θέση,  ένα ζήτημα  μείζονος σημασίας. Όταν όλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη δική σου θέση, έχεις κερδίσει και τις εντυπώσεις και την ουσία. Πολύ δε περισσότερο, όταν ο αντίπαλος πρέπει να υποχωρήσει για να σε προσεγγίσει!
Δεύτερον, γιατί ο κ. Σαμαράς προτείνοντας την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ουσιαστικά εξουδετέρωσε το στρατηγικό στόχο του κ. Παπανδρέου που ήταν να τον απομονώσει. Προτάσσοντας μια περισσότερη προωθημένη θέση, ο πρωθυπουργός βρέθηκε απολογούμενος με το αίολο επιχείρημα ότι «αυτό δεν θα το δεχτεί η τρόϊκα»!
Τρίτον, ο κ. Σαμαράς συνοδευόταν από τους κυρίους Αρβανιτόπουλο, Μιχελάκη και Λαζαρίδη. Αν τους συγκρίνετε με τους κυρίους Δρούτσα, Πεταλωτή και Παπακωνσταντίνου, μάλλον η «ομάδα» του κ. Σαμαρά δείχνει  καλύτερη! Και αυτό αποτελεί  ένα βήμα μπροστά για τη συνέχεια γιατί η βασική κριτική προς τη Ν.Δ. και τον κ. Σαμαρά είναι ότι δεν διαθέτει στελέχη!
Τέταρτον, η δήλωση του κ. Σαμαρά ήταν ξεκάθαρη και στοχευμένη. Όλοι κατάλαβαν τι ήθελε να πει και τι επιδιώκει. Εκτιμώ ότι και επικοινωνιακά ήταν μάλλον η καλύτερη παρουσία  του κ. Σαμαρά μέχρι σήμερα. Άμεση, μεστή, λιτή. Αν μάλιστα είχαν αποφευχθεί και εκείνα τα αμήχανα στιγμιότυπα στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου κατά την αποχώρηση, θα έλεγα ότι η συνολική παρουσία ήταν άρτια.
Οι άλλοι αρχηγοί
Η κα Παπαρήγα παρέμεινε στις γνωστές θέσεις της, αλλά το ότι θα κέρδιζε  τον κ. Παπανδρέου στον τομέα της …τεχνολογία, ομολογώ ότι δεν το περίμενα!
Ο κ. Τσίπρας, πέραν του ότι πιστώνεται μια από τις ατάκες της συνάντησης, την ιστορία με τον Πινοσέτ, το τελευταίο διάστημα  έχει οξύνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με αποτέλεσμα να προκαλεί ρήγματα στο αριστερό κέρας του ΠΑΣΟΚ. Δύσκολα αντιμετωπίζεται από τον κ. Παπανδρέου.
Τέλος, όσον αφορά στον ..ζωγράφο κ. Καρατζαφέρη. Είναι πλέον τόσο προφανής η επιδίωξή του που έχει καταντήσει μονότονος. Ο κ. Καρατζαφέρης θέλει να ασκήσει εξουσία. Να γίνει υπουργός.  Όλη του η στρατηγική περιστρέφεται γύρω απ’ αυτό το απωθημένο του. Ας του δώσει, επιτέλους, ένα υπουργείο ο κ. Παπανδρέου, να ησυχάσουμε!
Συμπέρασμα: Το συμβούλιο των αρχηγών, επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνωρίζουν όλοι,  εντός και εκτός Ελλάδος: Η κυβέρνηση απέτυχε, το μνημόνιο απέτυχε, ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί άλλο. Η μόνη αξιόπιστη πρόταση στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, από πλευράς Ελλάδος, είναι η πρόταση του κ. Σαμαρά.
Οι εταίροι και οι δανειστές μας έχουν τρείς επιλογές:
α)Να στηρίξουν μέχρι τέλους τον κ. Παπανδρέου με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, τα περισσότερα εκ των οποίων  είναι εφιαλτικά για τη χώρα.
β)Να παραδεχθούν ότι απέτυχαν και να ξεκινήσουν άμεσα μια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με βάση τις προτάσεις του κ. Σαμαρά.
γ) Να δώσουν μια συνολική πολιτική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδος, αλλά αυτό προϋποθέτει ηγεσίες με τόλμη που δεν βλέπω να υπάρχουν
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου