Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Γιατί η “Καθημερινή” ανησυχεί τόσο πολύ από την πατριωτική στάση του Σαμαρά;



Share
Και η κ. Κουτσή Μαρία γνωρίζει πλέον ότι  το συγκρότημα Αλαφούζου έχει συνηθίσει να παίζει παιχνίδια εξουσίας , την μια στηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ, την άλλη τη ΝΔ και εκάστοτε τις αριστερές δυνάμεις του τόπου (λέγε με Κωνσταντόπουλο και Κουβέλη). Και όταν αυτό δεν του περνάει να χρησιμοποιεί τη δύναμη των εντύπων, ή ηλεκτρονικών μέσων του, για να πιέσεις καταστάσεις-(για να το πούμε κομψά). Όπως τώρα με τον Αντώνη Σαμαρά. Μπερδεύτηκαν οι άνθρωποι και νόμισαν ότι όπως τότε που έγραφαν μια απανταχούσα και η ΝΔ των Καραμανλή – Ρουσόπουλου ανταποκρινόταν ευπειθώς, θα γράψουν και τώρα ένα κύριο άρθρο και θα … φοβηθεί ο Σαμαράς.
Έτσι λοιπόν και χθες ο κ. Παπαχελάς, ακολουθώντας τον ηρωικό δρόμο που χάραξαν πριν από αυτόν ένας Τράγκας και ένας Κακαουνάκης χαρακτηρίζει ακραίο τον Σαμαρά και τον προειδοποιεί, ούτε λίγο, ούτε πολύ, με … διάσπαση της ΝΔ, αν συνεχίσει να ανθίσταται στις πιέσεις και δεν πει το ναι στη συναίνεση και το μνημόνιο.
Γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Παπαχελάς: «..Στη Ν.Δ. πάλι, τα στελέχη που πιστεύουν σε μια αστική κεντροδεξιά παράταξη αρχίζουν να ασφυκτιούν. Δεν τολμούν να αρθρώσουν μια φράση εναντίον του κινήματος της ανυπακοής και της ανομίας και δέχονται σφοδρές επιθέσεις από τους «ταλιμπάν», οι οποίοι θεωρούν ότι μόνο εκείνοι γνωρίζουν την «αλήθεια» και προστατεύουν τα συμφέροντα του προέδρου της Ν.Δ. Υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι στη Ν.Δ., οι οποίοι δεν θα ήθελαν ποτέ να την εγκαταλείψουν, αλλά ζορίζονται πλέον πολύ. Θεωρούν ότι η άκριτη αντιμνημονιακή ρητορεία, η άρνηση του διαλόγου και η έλλειψη αξιοπιστίας με βασικούς διεθνείς εταίρους υπονομεύουν τη δυνατότητα της Ν.Δ. να διεκδικήσει την εξουσία. Το πρόβλημά τους είναι ότι αρχίζουν να νιώθουν μειοψηφία υπό διωγμό…»
Ποια είναι αυτά τα στελέχη που «ασφυκτιούν». Εμείς ανακαλύψαμε μόνο τρία στο πόνημα του κ. Παπαχελά, αλλά δεν μας πέφτει λόγος κι ας απαντήσουν τα ίδια.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ένα ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες της «Καθημερινής» με τίτλο «Συναινετικοί», «σκληροί» και… «ενδιάμεσοι» στη Ν.Δ.”, το οποίο επιχειρεί να εμφανίσει την περί τον Σαμαρά ηγετική ομάδα της ΝΔ διχασμένη και διασπασμένη
Γράφει συγκεκριμένα: «Στο εσωτερικό του κόμματος είναι διακριτές δύο ομάδες στελεχών, σχηματικά οι «σκληροί» έναντι των «μετριοπαθών»». Συνήθως, η ζυγαριά κλίνει υπέρ της γραμμής που εκφράζουν οι λεγόμενοι «σκληροί» του κ. Σαμαρά, οι οποίοι εκτείνονται και πέραν της στενής του ομάδας. Από το στενό επιτελείο του προέδρου, βαρύνουσα άποψη για τα οικονομικά έχει ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος και επιμελείται τις ομιλίες του κ. Σαμαρά. …Στην ομάδα που τάσσεται υπέρ της κλιμάκωσης με την κυβέρνηση, περιλαμβάνονται ο έτερος προεδρικός σύμβουλος Δημ. Σταμάτης, ο κοιν. εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος, ο γραμματέας Πολ. Σχεδιασμού Μαξ. Χαρακόπουλος, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Κ. Τζαβάρας, ενώ εσχάτως έχει προστεθεί και ο τομεάρχης Εργασίας κ. Νικ. Νικολόπουλος. Ειδική περίπτωση αποτελεί ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, επισήμως «απλό μέλος του κόμματος», επί της ουσίας όμως εκ των προνομιακών συνομιλητών του κ. Σαμαρά αλλά και του κ. Λαζαρίδη…. Σε εκείνους που διαφωνούν με τη στρατηγική του «όχι σε όλα» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Αρης Σπηλιωτόπουλος, με τον πρώτο να εμφανίζεται ως ο πιο τολμηρός στη δημόσια κριτική του. Τα στελέχη αυτά κρίνουν ότι η πολιτική λογική της διαρκούς αντιπαράθεσης πλήττει την αξιοπιστία του κόμματος… Λόγω καταβολών, θέσης ευθύνης και σε κάποιες περιπτώσεις μελλοντικών σχεδίων, ρόλο «ενδιάμεσου» αναλαμβάνουν ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κ. Σαμαρά, καθηγητής Κ. Αρβανιτόπουλος, και οι γραμματείς του κόμματος Αν. Λυκουρέντζος, της κοιν. ομάδας Κ. Τάσουλας και προγράμματος Ευρ. Στυλιανίδης..»
Κατ΄ αρχήν, σιγά την ανακάλυψη: σε όλα τα κόμματα από τους μπολσεβίκους μέχρι τους μενσεβίκους και τους μαοϊκούς, υπήρχαν και υπάρχουν «σκληροί» και «μετριοπαθείς». Αυτό άλλωστε δεν επιτάσσουν και οι δημοκρατικοί κανόνες λειτουργίας των κομμάτων για τους οποίους τόσο κόπτεται τελευταία το κρατικοδίαιτο εκδοτικό κατεστημένο; Διάλογος – διαφωνίες – πάλη των ιδεών – σύνθεση.
Κατά δεύτερον, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής μια πλειάδα κορυφαίων στελεχών της ΝΔ είναι υπέρ της “σκληρής” γραμμής Σαμαρά και μόνο τρία στελέχη προερχόμενα εκ του αμαρτωλού παρελθόντος είναι εναντίον (αν είναι, επειδή εμείς πιστεύουμε ότι κανείς τους δεν τολμά να διαφοροποιηθεί ανοικτά).
Συνεπώς, μιλάμε για πλήρη επικράτηση Σαμαρά, οπότε μάλλον αυτό είναι που ενοχλεί την εφημερίδα
Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα: Ο μεν σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Χρύσανθος Λαζαρίδης εμφανίζεται ως ο επικεφαλής των σκληρών. Ο δε διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Κώστας Αρβανιτόπουλος εμφανίζεται ως «ενδιαμέσος». Τα ίδια ακριβώς έγραφε όμως η Καθημερινή και τιςς παραμονές ψήφισης του Μνημονίου. Όταν πάλι εμφάνιζε τον κ. Λαζαρίδη ως επικεφαλής των ΟΧΙ και τον κ. Αρβανιτόπουλο ως επικεφαλής των ΝΑΙ.
Τι έγινε όμως στο τέλος όλοι το ξέρουμε.
Είναι μάταιες λοιπόν οι προσπάθειες να εμφανισθεί η ΝΔ διχασμένη. Και αν μας επιτρέπει η εφημερίδα καλό θα ήταν να αφήσουν τα δήθεν εσωτερικά της ΝΔ και να ασχοληθούν περισσότερο με την μεσαία τάξη που πλήττεται από το Μνημόνιο και αποτελεί τον κορμό του αναγνωστικού της κοινού. Γιατί έτσι που το πάμε φοβάμαι ότι θα έχουν την τύχη του …φιλικού τους συγκροτήματος του Ταύρου.
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου