Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Μνημόνιο διάρκειας δεκαετιών



Από την πολιτική του μνημονίου, που ήταν φανερό ότι θα οδηγούσε στη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας και στην πρωτοφανή υπερχρέωση του ελληνικού Δημοσίου, περνάμε, με βάση τις αποφάσεις των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα εξωπραγματικό μνημόνιο διάρκειας 20-30 ετών. Η συζήτηση αναπτύσσεται γύρω από τη λεγόμενη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και όλοι οι πρωταγωνιστές προσπερνούν την πολιτική και κοινωνική βιωσιμότητα της στρατηγικής που πρόκειται να εφαρμοστεί.
Νέα μέτρα
Η αποτυχία της πολιτικής του μνημονίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επιβολή νέων μέτρων, που θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσουν. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζουν ήδη προτάσεις για νέα «έκτακτη» φορολογία των υψηλών εισοδημάτων και για μαζική μετάταξη καταναλωτικών ειδών και υπηρεσιών από το χαμηλό και μεσαίο συντελεστή του ΦΠΑ στον ανώτατο συντελεστή 23%.
Με την οικονομική ύφεση να είναι βαθύτερη από τις αρχικές προβλέψεις και τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται με πρωτοφανή ρυθμό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η τρόικα ήδη έχουν προετοιμάσει τα επόμενα λάθη στρατηγικής σημασίας. Αντί για αλλαγή της πολιτικής του μνημονίου, έχει προγραμματιστεί η εντατικοποίησή της, ανεξάρτητα από το οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
Αρνητική προοπτική
Η κυβέρνηση Παπανδρέου παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο 115% του ΑΕΠ και θα το φτάσει το 2012 στο 160%-165% του ΑΕΠ. Η υπερχρέωση της χώρας παίρνει πλέον καταστροφικές διαστάσεις εξαιτίας της πολιτικής του μνημονίου, που συρρικνώνει τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και αυξάνει δυσανάλογα το δημόσιο χρέος, σε απόλυτους αριθμούς αλλά και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Η αρνητική δυναμική που έχει αναπτυχθεί οδηγεί στη συνεχή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου. Οι περισσότεροι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τελικά δεν θα μπορέσουμε να σηκώσουμε το βάρος του δημόσιου χρέους και πως μέχρι το 2013 θα επιβληθεί το λεγόμενο «κούρεμα» στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
Η κ. Μέρκελ
Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ ζήτησε αυστηρή προσαρμογή στα όρια που θέτει η ΟΝΕ για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Η χώρα μας ανέλαβε τη δέσμευση να προχωρήσει στη μείωση του δημόσιου χρέους από το 160%-165% του ΑΕΠ που θα έχει διαμορφωθεί το 2012 στο 60% του ΑΕΠ στη διάρκεια μιας 20ετίας.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο μετά το 2012 θα πρέπει να εξασφαλίζουμε πρωτογενή πλεονάσματα που θα καλύπτουν την πληρωμή των τόκων και θα «εξαφανίζουν» δημόσιο χρέος που θα αναλογεί σε 5 μονάδες του ΑΕΠ. Αυτή η σύνθετη οικονομική και δημοσιονομική άσκηση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται με επιτυχία τουλάχιστον μέχρι το 2031. Εάν η επιτυχία της πολιτικής του μνημονίου ήταν ελάχιστα πιθανή, η στρατηγική στην οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου υπό την πίεση της καγκελαρίου της Γερμανίας κ. Μέρκελ μοιάζει εντελώς εξωπραγματική. Δεν υπάρχουν οι οικονομικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ούτε μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη από κοινωνική και πολιτική άποψη.
city press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου