Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Οι Τράπεζες θα συγχωνευθούν για να αντέξουν το «κούρεμα»



Share
Τα χέρια για το μεγαλύτερο τραπεζικό deal στην Ελλάδα, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν δώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Απ. Ταμβακάκης και ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γ. Κωστόπουλος, εκτός κι αν προκύψει κάποιο άλλο μεγάλο πρόβλημα. Μετά το ναυάγιο της Παρασκευής τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για ένα οργιώδες παρασκήνιο όλο το Σάββατο και την Κυριακή και μια πυρετώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να ξαναέλθουν κοντά οι δύο πλευρές και να κλείσει η συμφωνία που, όπως πιστεύουν, θα αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και θα αποτελέσει στήριγμα στην παραπαίουσα κυβέρνηση. Λες και το μόνο πρόβλημα της οικονομίας και της κοινωνίας είναι οι τράπεζες, δεν είναι το Μνημόνιο, το νέο Μνημόνιο και η άνευ όρων παράδοση της χώρας στις ορέξεις των ξένων δανειστών μας.
Τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank θα βγάλει ανακοίνωση πριν την έναρξη του Χρηματιστηρίου και θα ανακοινώνει είτε τους λόγους που δεν μπορεί να προχωρήσει η συγχώνευση είτε ότι πράγματι έχει βρεθεί η χρυσή τομή για να ολοκληρωθεί το deal.
Πέρα, όμως, από τις αντιρρήσεις που έχουν οι μέτοχοι της Alpha ως προς το premium που δίνει η Εθνική κι αν αυτό μπορεί να αυξηθεί, υπάρχει πολύ μεγάλο παρασκήνιο ως προς την αιτία που γίνεται (ή δε γίνεται) αυτή την περίοδο η προσπάθεια συγκέντρωσης των τραπεζών σε 2 ή το πολύ 3 ομίλους. Αυτό έχει να κάνει με την οικονομία και της διάσωση της χώρας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις για τις τελικές αποφάσεις, εκτιμάται ότι στα τέλη Μαρτίου θα δοθεί το πράσινο φως για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου το οποίο θα δανείσει την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει σε επαναγορά παλαιών ομολόγων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ναι μεν θα γίνει η επαναγορά, ωστόσο, όσοι κρατούν ελληνικούς τίτλους στα χέρια τους θα πρέπει να δεχθούν “κούρεμα” κατά 20%-25%. Δηλαδή π.χ. ξένοι που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικά ομόλογα και τα αγόρασαν 100 ευρώ, θα πρέπει να δεχθούν να τα πουλήσουν με 80 ευρώ αλλιώς θα πρέπει να αναλάβουν το ρίσκο μιας χρεοκοπίας της χώρας από την οποία δε θα πάρουν τίποτε. Πρώτος πωλητής ελληνικών τίτλων θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έτσι ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά 50 δισ. ευρώ και πάνω.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ, φαύλος κύκλος χρημάτων δηλαδή. Οι ελληνικές τράπεζες λοιπόν, στο πιθανό σενάριο του haircut θα χάσουν πολλά από το ενεργητικό τους, κάτι που πολύ δύσκολα θα αντέξουν και είτε θα πάνε σε αύξηση κεφαλαίου (η οποία αμφίβολο είναι να πετύχει σ’ ατή τη συγκυρία) είτε θα καταρρεύσουν με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.
Αυτός είναι, λοιπόν, ο βασικός λόγος των συγχωνεύσεων που πρέπει να γίνουν και μάλιστα άμεσα. Διότι μόνο με ένωση των δυνάμεων και των χαρτοφυλακίων θα μπορέσουν να αντέξουν το “κούρεμα”. Για να καταλάβετε διαβάστε τη βόμβα που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες.
Η Εθνική έχει ελληνικά ομόλογα ύψους άνω των 24 δισ. ευρώ. Πόσο είναι το ενεργητικό της; Σχεδόν 120 δισ. επομένως το 1/5 αυτού είναι σε ελληνικά ομόλογα που φορτώθηκε η τράπεζα όλα αυτά τα χρόνια, και κυρίως τους τελευταίους μήνες. Ενα ¨κούρεμα” 25% θα έφερνε για την Εθνική ζημιές ύψους 6 δισ. ευρώ τα οποία η τράπεζα δεν μπορεί να βρει άμεσα.
Η Alpha Bank έχει ομόλογα ύψους 4,6 δισ. σε ενεργητικό 67 δισ. τα οποία θα έφερναν ζημιές περίπου 1 δισ. το οποίο δε θα μπορούσε να καλυφθεί. Η συνένωση των δύο τραπεζών θα δημιουργούσε ένα ενεργητικό 200 δισ. και τα ομόλογα που θα είχαν θα ήταν 28 δισ., δηλαδή το 1/7 του ενεργητικού το οποίο θα μπορούσαν να αντέξουν μαζί οι δύο όμιλοι.
Επίσης, ραγδαίες εξαιτίας του παραπάνω λόγου θα είναι και οι εξελίξεις στις άλλες τράπεζες. Η Πειραιώς έχει ελληνικά ομόλογα αξίας 8,8 δισ., η Eurobank έχει πάνω από 7 δισ., η ΑΤΕ 4,6 δισ., η Marfin 2,9 δισ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει 5,3 δισ. ευρώ Μόνο με συνενώσεις θα μπορέσουν να αντέξουν τα “κουρέματα” αλλά και να μπορέσουν να αποκοπούν από την ΕΚΤ και να ανοίξουν ξανά οι αγορές.
Γι’ αυτό λοιπόν, όλοι λένε ότι το παιχνίδι μόλις άνοιξε στον τραπεζικό κλάδο και δε θα κλείσει προτού γίνουν οι συγχωνεύσεις.
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου