Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ο Βενιζέλος “φλερτάρει” με την Κεντροδεξιά


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αρκετά «παλιός» στην πολιτική, για να μας επιτρέπει να «διαβάζουμε» στρατηγικούς σχεδιασμούς και μακροπρόθεσμες στοχεύσεις, πίσω από τις περισσότερες πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει.
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι μπήκε στο ΠΑΣΟΚ, το 1989, τότε που οι περισσότεροι έφευγαν, ή, στην καλύτερη περίπτωση, δεν ήθελαν να έχουν και μεγάλη σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, λόγω της διερεύνησης του σκανδάλου Κοσκωτά.
Ο διαπρεπείς νομομαθής από τη Θεσσαλονίκη, πήγε κόντρα στο ρεύμα και τα κατάφερε. Από τότε, θεωρείται σταθερά, το πλέον προικισμένο στέλεχος της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Κι αν το 2007, πήγαν όλα στραβά, στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να συμβεί το αρχικώς «αδιανόητο», και να ηττηθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου, το 2011 τα πράγματα δείχνουν να έχουν αλλάξει. Με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να προβάλλει ως η «ασφαλής, επόμενη λύση», για το ΠΑΣΟΚ που θα επιδιώξει να διατηρήσει το imperium της εξουσίας, στην εποχή του μνημονίου.
Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πλείστες δημόσιες παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, που δείχνουν να στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας «άλλης ατζέντας». Μετά το «όλο ΠΑΣΟΚ», που ο ίδιος επεδίωξε χωρίς επιτυχία να εκφράσει, ο «αιώνιος δελφίνος», όπως χαιρέκακα τον περιγράφουν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του, θέτει τις βάσεις για το «επόμενο ΠΑΣΟΚ».
Μιλάει για πολιτική συναίνεση. Και μάλιστα, με όρους όχι διανομής αξιωμάτων, ζυμώσεων και παρασκηνίου, αλλά στη στοιχειώδη επιδίωξη της κοινής βούλησης πολιτικών από όλους τους χώρους, να πάει η Ελλάδα μπροστά. Και σήμερα, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, την εκλογική του περιφέρεια, για να εκφωνήσει ομιλία στην τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Του Εθνάρχη.
Δεν είναι κα πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς τα σημάδια «πολιτικού φλερτ» του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον «καραμανλισμό», αν όχι συνολικά με την Κεντροδεξιά. Εκεί άλλωστε δεν στόχευσε και ο Κώστας Σημίτης το 1996, ώστε να ξεπεράσει τα εμπόδια που όρθωνε στον δρόμο του «εκσυγχρονισμού» το «βαθύ ΠΑΣΟΚ»; Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου