Η Ευρώπη αποφάσισε να "βάλει πλάτη" και να πάρει την κατάσταση στα χέρια της διασώζοντας με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον 3 ευρωπαϊκές χώρες από οικονομική καταστροφή.
H κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο κυρίως για την Ιρλανδία αλλά και την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Η μεν Ιρλανδία προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης, όμως ήταν θέμα χρόνου να συμβεί το ίδιο και στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Σήμερα μάλιστα η Ισπανία ανακοίνωσε την πώληση των κρατικών λαχείων αλλά και την ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει ρευστό.
Σε αυτό το σημείο, έρχεται η παρέμβαση της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με την έκδοση του ευρωομολόγου, επι της ουσίας η ΕΕ θα δανείζεται χρήματα, με τον ίδιο τρόπο που το κάνει κάθε χώρα ξεχωριστά, μόνο που ένα ευρωομόλογο έχει άλλο ειδικό βάρος.
Στη συνέχεια θα δανείζει με την σειρά της χώρες - μέλη με άλλο επιτόκιο ανάλογα την περίπτωση.
Ετσι, στην ουσία η ΕΕ αποκτά την οικονομική διακυβέρνηση και εκτός από το κοινό νόμισμα, τώρα αποκτά και κοινό ομόλογο.
Το ευρωομόλογο θα εκδοθεί τον Ιανουάριο και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Ρέγκλινγκ, το ταμείο θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει χρήματα τον Ιανουάριο και αυτή η ενέργεια θα απευθύνεται κυρίως σε ευρωπαίους.
Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε γνωστο πως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από ταμεία στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ασία.
Η είδηση αυτή σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει σημαντικά τις αγορές της σε κρατικά ομόλογα, προκάλεσε μεγάλη αισιοδοξία στις αγορές, που αντέδρασαν θετικά, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να σημειώνουν μεγάλη άνοδο, ενώ χαρακτηριστική περίπτωση είναι και το Χρηματιστήριο της Αθήνας που έκλεισε με άνοδο 3,85%.
Η είδηση αυτή επηρέασε όπως ήταν αναμενόμενο και τα spread των αδύναμων οικονομικά χωρών, καθώς σημείωσαν πτώση σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία.
Στα θετικά της είδησης πρέπει να προστεθεί και η άνοδος του ευρώ, το οποίο ενώ έχανε καθημερινά έδαφος σήμερα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, φθάνοντας κοντά στα 1,31.
Όλι Ρεν: Η ΕΚΤ είναι κλειδί για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι κλειδί για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη και υπάρχει ισχυρή βάση ώστε η τράπεζα να συνεχίσει να δρα ως σταθεροποιητική δύναμη, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.
Σε ομιλία του ο Ρεν παραδέχθηκε ότι η ευρωζώνη έχει ακόμα να κάνει αρκετή δουλειά μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των χρηματαγορών, όμως πρόσθεσε ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι θεσμοί της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Υπάρχουν πολλές φήμες στις χρηματαγορές ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ήδη από την Πέμπτη ότι πρόκειται να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κάποιων χωρών μελών της ευρωζώνης με στόχο την σταθεροποίηση της κρίσης. Κάποιοι αναλυτές έχουν αναφέρει ότι γι' αυτή την παρέμβαση θα χρειαστούν 1 με 2 τρισεκατομμύρια ευρώ.
newsiti
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου