Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ:Αυτό είναι το «Σχέδιο Ελλάδα».Αφιερωμένο στους βολεψάκηδες πασόκους.......



thumb
Με δάνειο ύψους 65 δισ. ευρώ... υπό μάλης κατέφθασε στη χώρα μας ο Ντομινίκ Στρος Καν, σφραγίζοντας έτσι την απόλυτη πρόσδεση της κυβέρνησης από το ΔΝΤ, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Η καχυποψία που συνεχίζει να επικρατεί τόσο στις αγορές όσο και στην Ε.Ε. σε σχέση με τις ικανότητες της κυβέρνησης να προχω­ρήσει στις «διαρθρωτικές αλλαγές», σε συν­δυασμό με την παραδοχή ότι η κυβέρνηση «άργησε έναν χρόνο» και μάλλον χάνει το τρένο της ανάπτυξης, σπρώχνει το Μαξίμου να διαπραγματευτεί από τώρα νέο δάνειο με το ΔΝΤ, το οποίο εξέφρασε εδώ και καιρό την ετοιμότητά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το σχέ­διο που έφεραν ο Στρος Καν και οι επιτελάρχες του αναφέρει ότι:
♦ Πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα η συρρί­κνωση του δημόσιου τομέα κατά 30%. Το μο­ντέλο ΟΣΕ να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες 52 ΔΕΚΟ. Δηλαδή θα υπάρξουν οριζόντιες πε­ρικοπές σε μισθούς και επιδόματα και ανώτα­το πλαφόν στις αμοιβές. Το νομοσχέδιο, που είναι έμπνευση του υπουργείου Οικονομικών και όχι του Μεταφορών, αναμένεται να κατα­τεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Δικαιολογία: Το «κατεπείγον» του πράγ­ματος.
♦ Πρέπει να υπάρξουν νέες περι­κοπές σε μισθούς και συντάξεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες του Δημοσίου και ανάλογες πε­ρικοπές σε μισθούς και συντά­ξεις στον ιδιωτικό τομέα ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δύο τομείς.
Δικαιολογία: Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικο­νομίας που παραπαίει.
♦ Θα χρειαστεί νέο δάνειο ύψους έως και 65 δισ. για να καλυφθούν οι δανειακές ανά­γκες της Ελλάδας την τριετία 2014-2016, πέρα από την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου.
♦ Πρέπει να προχωρήσει πά­ραυτα η ιδιωτικοποίηση όλων των κερδοφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου που βρίσκονται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών. Σε αυτόν τον τομέα εμπίπτει και η συνεκμετάλ­λευση της δημόσιας περιου­σίας όλων των κατηγοριών.
♦ Πρέπει να βρεθεί τρόπος υποστήριξης των κυβερνητικών σχεδίων από τη Ν.Δ. με τα ανάλογαανταλλάγματα. Αν και προσπαθήσαμε πολύ, δεν καταφέραμε να μάθουμε τι εννοούν με αυτό οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ που κατήρτι­σαν το «Σχέδιο Ελλάδα».
Πρέπει να προετοιμαστεί ο κόσμος για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, δηλαδή τηςελεγχόμενης πτώχευ­σης.
Γρίφος με τις εκλογές
Η κυβέρνηση δέχτηκε την πρόταση για το νέο δάνειο σχεδόν με ανακούφιση, καθώς είναι κοινή η άποψη ότι «ο κρατικός μηχανισμός δεν τραβάει και δεν μπορεί να εφαρμόσει όσα μέτρα ψηφίζονται». Οι πληροφορίες ανα­φέρουν ότι στο τραπέ­ζι έπεσε και η ιδέα τα 65 δισ. να ληφθούν όχι «μια και έξω», αλλάτμηματικά, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις. Στα πλάνα τόσο του ΔΝΤ όσο και του Μαξίμου πάντα υπάρχει ο παράγοντας εκλογές και το «πού θα κάτσει η μπίλια».
Ο Στρος Καν έχει προειδοποιήσει την κυ­βέρνηση ότι δύσκολα η ευρωζώνη θα δώσει το πράσινο φως για τη δόση του Μαρτίου, ύψους 15 δισ. ευρώ, εάν δεν εφαρμοστούν οι επώδυνες, αντικοινωνικές αλλαγές. Η εφαρ­μογή μπορεί να φέρει εξέγερση και έτσι, κα­τά το ΔΝΤ, μια πρόωρη προσφυ­γή στις κάλπες πρέπει να εί­ναιπάντα μέσα στα πλάνα.
Η κυβέρνηση απεύχε­ται πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο και επιζητεί να καταθέσει προϋπολογισμό τον επόμενο Σεπτέμβριο για το 2012, με μικρές δόσεις κοι­νωνικών παροχών, ώστε να προχω­ρήσει σε εκλογές μέχρι τον Δεκέμβριο. Όμως, κατά τα φαινόμενα, λόγω και της συνεχούς αστοχίας στους στόχους του μνημονίου, αφού η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, δύσκολα μπορεί να πραγ­ματοποιηθεί τέτοια... ευχή.
Πάντως, το Μαξίμου αισιοδοξεί ότι η άφιξη και η παρουσία τόσο του Στρος Καν όσο και του επιτρόπου Όλι Ρεν στη Βουλή, με την αιχμή ότι «τα δύσκολα δεν έχουν περάσει και διακυβεύε­ται το μέλλον της Ελλάδας», θα κατευνάσει τις εσωκομματι­κές ανταρσίες, ιδιαίτερα ανάμεσα στους υπουρ­γούς.
Πάντως, προς επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του «Π», οι κυβερ­νώντες άρχισαν ήδη να εφαρμό­ζουν την επιχείρηση «Ξαφνικός Θάνατος»(εμπνεύσεως ΔΝΤ) στις αλλαγές που έρχονται, ανακοινώνοντάς τις και περνώντας τα απαραίτητα νο­μοσχέδια σε χρόνο ρεκόρ και πριν προλάβουν να υπάρξουν αντιδράσεις.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχει έντο­νος εκνευρισμός σε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη για το νομοσχέδιο που ετοιμάζε­ται για τις ΔΕΚΟ, το οποίο βασίζεται στις οριζό­ντιες περικοπές σε μισθούς μόλις μία εβδομάδαμετά τις διαβεβαιώσεις ότι «δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο».
Έξι όροι από τους Ευρωπαίους
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ζ. Μπαρόζο, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε εκ νέου πολιτική στήριξη, αλλά και άμεση ανακοίνωση της απόφασης για την επιμήκυνση. Όμως εισέπραξε σκεπτικισμό, όπως και τη «γραμμή» ότι μέσα στους επόμενους μή­νες πρέπει να περάσουν απαραιτήτως μια σειρά αλλαγές:
1. Να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εξυγί­ανσης των ΔΕΚΟ. Να καταγραφούν οι με­τατάξεις των υπαλλήλων, οι καταργήσεις θέσεων και να κλείσουν όσες εταιρείες δεν μπορούν να αναδιαμορφωθούν.
2. Να παρουσιαστεί λεπτομερές σχέ­διο για τη συρρίκνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και συγκεκριμένα των ΟΤΑ. Συνολικά, όπως προανήγγειλε και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης (εί­δηση που πέρασε στα ψιλά), πρέπει να απομακρυνθούν 200.000 εργαζόμενοι σε βάθος τετραετίας. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το νούμερο είναι μεγαλύτερο κατά 100.000 και ο χρόνος συρρίκνωσης κατά έναν χρόνο λιγότερος.
3. Να περάσουν οι επιχειρησιακές συμ­βάσεις στον ιδιωτικό τομέα.
♦ Να ανοίξουν η αγορά ενέργειας και όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011.
♦ Να ισχύσει από τον Ιανουάριο το νέο φορολογικό σύστημα και η νέα μέθοδος ελέγχου και εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπό την εποπτεία κλιμακίου του ΔΝΤ που έφερε και το συγκεκριμένο σχέδιο.
♦ Να ολοκληρωθεί η καταγραφή των οφειλών στην Υγεία και να παρουσιαστεί πρόγραμμα δραστικής περικοπής δαπα­νών.
Γη και ύδωρ στο ΔΝΤ
Όπως διεμήνυσαν οι Βρυξέλλες στον Γ. Παπακωνσταντίνου, εάν στο Γιούρογκρουπ του Ιανουαρίου φανεί ότι όλα τα πιο πάνω αιτήματα έχουν δρομολογηθεί σε μεγάλο βαθμό, τότε θα εξεταστεί και το θέμα της επιμήκυνσης. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, το πράσινο φως δεν είναι σίγουρο, καθώς, έπειτα από απαίτηση της Γερμανίας, η απόφαση πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης. Δηλαδή ακό­μα και η καγκελάριος Μέρκελ να συναι­νέσει, μπορεί να μην το περάσει από τη Βουλή της.
Κοινοτικοί παράγοντες θεωρούν ότι η δι­αδικασία αυτή μπορεί να τραβήξει μέχρι τον Μάρτιο, πράγμα που θα δυσκολέψει πολύ την κυβέρνηση σε πολιτικό επίπε­δο. Γι’ αυτό η κυβέρνηση έστρεψε τα μά­τια προς τον Στρος Καν προσφέροντας γην και ύδωρ για τη στήριξη του ΔΝΤ.
το ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου