Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Και δημοψήφισμα βλέπει τώρα ο πρωθυπουργός


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010, 15:45


Στην έσχατη λύση της διενέργειας δημοψηφίσματος εμφανίζεται έτοιμος να προσφύγει ο Γιώργος Παπανδρέου, σε περίπτωση που τα συμπεράσματα της επερχόμενης κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας.

Μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι έχει ήδη ενημερώσει τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel για αυτή του την απόφαση: «Το είπα στην κα Merkel και στους άλλους πως, εάν η διάσταση είναι τέτοια, θα πάω σε δημοψήφισμα. Να δούμε πώς θα είναι αυτή διαπραγμάτευση και θα το αντιμετωπίσουμε».

Ο ίδιος, παράλληλα, προανήγγειλε συναντήσεις εντός της επόμενης εβδομάδας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, εν όψει της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

Βάσει των δηλώσεων του πρωθυπουργού, καθίσταται απόλυτα σαφές ότι ο ίδιος προσπαθεί να στείλει δύο σαφή μηνύματα: αφενός θα προσπαθήσει να ζητήσει την πλήρη συναίνεση των πολιτών, σε περίπτωση που στο τραπέζι των συνομιλιών τεθούν ζητήματα με δυσμενείς συνέπειες για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η χώρα μας.

Αφετέρου, ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει να στείλει μια δυναμική απάντηση στη σκληρή στάση που τηρεί η Γερμανία και ειδικότερα η καγκελάριος Merkel, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Wolfgang Schäuble, αναφορικά με τον χαρακτήρα που θα έχει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013 και μετά.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς την πλήρη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, με διατάξεις οι οποίες θα προβλέπουν ακόμη και στέρηση ψήφου στα ευρωπαϊκά φόρα για τις χώρες - μέλη, που αντιμετωπίζουν οξυμένα δημοσιονομικά προβλήματα.

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή

Την ίδια στιγμή, σφοδρή κόντρα ξέσπασε μέσα στη Βουλή ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για την παρουσία στην Ελλάδα του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss – Kahn, και του επιτρόπου της Ε.Ε. αρμόδιου για θέματα Οικονομίας, Ollie Rehn.

«Ήρθαν με ηγεμονικό τρόπο απευθυνόμενοι σε υποτακτικούς, σε ιθαγενείς με χάντρες και καθρεφτάκια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Μετατραπήκατε σε κυβέρνηση υποτακτικών και σε δούρειο ίππο, για να μπει το Δ.Ν.Τ. στην Ευρώπη και να μετατραπούν οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου στα εργασιακά σε Λατινική Αμερική».

Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν άμεση: «Δυστυχώς, η χώρα μας είχε προβλήματα και γι’ αυτό ήρθαν. Στηλιτεύετε το γεγονός ότι έρχονται, αλλά δεν αναζητείτε τα αίτια. Πείτε και μια φορά ότι εδώ μας έφεραν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. που έβαλαν δύο φορές τη χώρα σε επιτήρηση».

«Θα περίμενα περισσότερη σοβαρότητα και ουσία. Αυτή τη στιγμή δίνουμε τη μάχη με τις θυσίες και τον κόπο του λαού, για να φύγουμε από την επιτήρηση. Εμείς θα βγάλουμε τη χώρα απ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση και θα σταθούμε στα δικά μας πόδια» κατέληξε σε αυστηρό ύφος ο Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου