Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ

Του Γιάννη Αγγέλη 
Σε... αγώνα δρόμου με τις αγορές βρίσκονται οι ελληνικές -και όχι μόνο- αρχές με τους Οίκους αξιολόγησης για το πότε και με ποιους όρους θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι το θέμα της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους με την μορφή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής και την μείωση των επιτοκίων. 

Η πίεση των αγορών έτσι όπως εκφράζεται από τις κινήσεις υποβάθμισης κρατών και τραπεζών, που γίνονται από τους οίκους αξιολόγησης εδώ και μία περίπου εβδομάδα, δείχνει την πρόθεσή τους να πιεσθούν οι «αδύναμοι κρίκοι» στην Ευρωζώνη κυρίως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ώστε να υποχρεωθεί η Ε.Ε. και η ΕΚΤ σε κινήσεις διασφάλισης άμεσα και οπωσδήποτε πριν από το 2013. 

Η απόφαση της Ε.Ε. να δρομολογήσει για το 2013 τον Μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων και να αφήσει αναπάντητα τα ερωτήματα στο μεταξύ, αφενός για το αν και με ποιους όρους θα εκδοθεί ευρωομόλογο για την κάλυψη μέρους του κρατικού χρέους και, αφετέρου, για το κατά πόσο θα συνεχίσει η ΕΚΤ και μέχρι ποιου σημείου να υποχρεώνεται σε αγορές κρατικών ομολόγων, έχει πολλαπλασιάσει τις πιέσεις των αγορών κεφαλαίου που απαιτούν απαντήσεις εδώ και τώρα. 

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας (για την οποία θεωρείται θέμα χρόνου η ένταξή της στο Ταμείο διάσωσης) βρίσκονται σε άτυπη αλλά εντατική συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές και την ΕΚΤ για την διαμόρφωση προτάσεων αναδιάρθρωσης του χρέους τους με στόχο την εκτόνωση των πιέσεων που αναμένεται να εκδηλωθούν με βίαιο τρόπο το 2011. 

Για την Ελλάδα, όπως είχε αναφέρει το «Κεφάλαιο» πριν από δύο εβδομάδες, τις σχετικές διεργασίες έχει αναλάβει ο Λουκάς Παπαδήμος. 

Στόχος των διαπραγματεύσεων ήταν και παραμένει η διατύπωση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης του χρέους, κυρίως με την διαδικασία επιμήκυνσής του. Η επιμήκυνση αυτή όμως δεν θα αφορά μόνο το δάνειο των 110 δισ. ευρώ αλλά και το κομμάτι των παλαιότερων δανείων που λήγουν την περίοδο 2014-2016. Τότε δηλαδή που κορυφώνεται το ύψος του χρέους και ξεπερνά το 155% στην καλύτερη εκδοχή. 

Όπως είχε αποκαλύψει το «Κεφάλαιο» η προσοχή των σχετικών διαπραγματεύσεων έχει συγκεντρωθεί αφ΄ ενός στις διάρκειες των νέων δανείων και αφετέρου στο ύψος του επιτοκίου των νέων δανείων. 

Ανάλογοι σχεδιασμοί γίνονται και από την Ιρλανδική κυβέρνηση η οποία έχει ήδη αρχίσει να υλοποιεί προγράμματα αναδιάρθρωσης του τραπεζικού της χρέους με πολύ υψηλό haircut όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Κεφάλαιο». 

Για την Ελλάδα η αποφυγή της διαδικασίας του haircut έχει εμπλακεί με τον χρόνο που θα δρομολογηθεί -εφόσον συμφωνηθεί- ένα τέτοιο πρόγραμμα καθώς η ενεργοποίηση του νέου Μηχανισμού στα μέσα του 2013 υποχρεώνει τις χώρες (με πρόβλημα φερεγγυότητας) που θα εκδώσουν νέα ομόλογα να συμπεριλαμβάνουν την ρήτρα συλλογικής δράσης, δηλαδή το ενδεχόμενο haircut λόγω μη αποπληρωμής. Το ζητούμενο στην περίπτωση αυτή είναι να διασφαλισθεί -αν φθάσουμε ως εκεί- η αναγνώριση ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα φερεγγυότητας αλλά πρόβλημα ρευστότητας έτσι ώστε να αποφύγει την ενσωμάτωση της "ρήτρας" στα νέα ομόλογα με τα οποία θα αντικαταστήσει τα παλαιά για να επιτύχει την επιμήκυνση του χρέους της.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου