Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Η απάντηση στο νέο μνημόνιο: Ένα τεράστιο απεργιακό τσουνάμι…


Ηχηρή απεργιακή απάντηση μέσα από στάσεις, απεργίες και διαδηλώσεις επιχειρούν να δώσουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις σαρωτικές αλλαγές που θα ψηφίσει η κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή, την Τρίτη.
Στην κεφαλή της άτυπης απεργιακής πορείας που ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ του υπουργείου Μεταφορών και ειδικότερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενδεικτική της αποφασιστικότητας τους ήταν η ενέργεια των υπαλλήλων της ΕΘΕΛ, εκτός από την εξάωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα, να αποκλείσουν την έξοδο των λεωφορείων από τα περισσότερα από τα αμαξοστάσια του λεκανοπεδίου προκαλώντας εκτός από κυκλοφοριακό κομφούζιο και απελπισία στους επιβάτες που περίμεναν μάταια κάτω από τις στάσεις.
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη και την Πέμπτη με 24ωρο χειρόφρενο σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και θα μεσολαβήσουν στάσεις εργασίας την Τετάρτη. Λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 09:00 έως τις 21:00 ενώ το Μετρό και ο ΗΣΑΠ από τις 10:00 έως τις 18:00.
Κατά πόδας ακολουθούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ οι οποίοι απαντούν με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που καλύπτουν όλο το 24ωρο για την Τρίτη και με δύο 24ωρες απεργίες, Τετάρτη και Πέμπτη.
Καθηλωμένα θα μείνουν την Τετάρτη και τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια της χώρας λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Από τις κινητοποιήσεις δεν απουσιάζουν οι γιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι πραγματοποιούν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες (13-14 και 16-17 Δεκεμβρίου), τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, γιατροί νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και περιφερειακών ιατρείων, τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, οι 14.500 οδοντίατροι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία, οι φαρμακοποιοί, ακόμα και οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες.
Η αγωνία της κυβέρνησης…
Ζυμώσεις, όμως, εκτός από τα εργατικά συνδικάτα και τις ομοσπονδίες υπάρχουν και στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους βουλευτές, με στόχο να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα διαρροών της ψήφισης του πρώτου Μνημονίου, οπότε και υπήρξαν οι διαγραφές της Σοφίας Σακοράφα, του Γιάννη Δημαρά και του Βασίλη Οικονόμου. 
Την πρώτη «κρυάδα» πήραν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη, στην κοινή συνεδρίαση των σχετικών επιτροπών της Βουλής, και μάλιστα από φίλια «πράσινα» πυρά κυρίως για τη διαδικασία του κατεπείγοντας της ψήφισης των διατάξεων για τόσο σοβαρά θέματα όπως η περικοπή μισθών ή εκ βάθρων αλλαγή του εργασιακού χάρτη της χώρας, ο οποίος υπήρξε αποτέλεσμα πολυετών και αιματηρών αγώνων. 
Το στίγμα της θέσης της κυβέρνησης έδωσε, πάντως, ο Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μπορεί να μην έθεσε άμεσο θέμα κομματικής πειθαρχίας αλλά, όταν ρωτήθηκε σχετικά, χρησιμοποίησε τη φράση «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαθέτουν και κρίση και συνείδηση και το αποδεικνύουν με το δύσκολο έργο τους κάθε μέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου