Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Κινεζικός δράκος εξουδετερώνει τη Μέρκελ





Σαν τροχιοδεικτικό για τις κινήσεις της ελληνικής οικονομίας στο πεδίο των διεθνών αγορών, στο εγγύς αλλά και μακροπρόθεσμο διάστημα, εκλαμβάνεται η σημερινή επιτυχημένη δημοπρασία των ελληνικών εντόκων γραμματίων.
Το σαφώς μειωμένο επιτόκιο που καλείται να πληρώσει η χώρα για τον δανεισμό της, παρά το γεγονός ότι αφορά σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό και επομένως σχεδόν σε εγγυημένα χρήματα για τους δανειστές, δείχνει μια νέα τάση για την ελληνική οικονομία.
Παρατηρείται, δηλαδή, μια αποκλιμάκωση των ελληνικών spread, η οποία έχει σαφές «ονοματεπώνυμο» και προκαλείται από τον ούριο άνεμο που φυσά από τον κινεζικό παράγοντα.
Τα πράγματα είναι απλά.

Την ώρα που η Ευρώπη συνεχίζει να είναι παιχνιδάκι στα χέρια της γερμανικής οικονομίας, καθώς η Κομισιόν συντάσσεται με το Βερολίνο στην κάθετη άρνηση για παράταση της αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας και, εμμέσως πλην σαφώς, κρατά υψηλά το κόστος κρατικού δανεισμού, οι αγορές εμφανίζονται πιο συγκαταβατικές.
Αντιλαμβάνονται θετικά τις τοποθετήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αποπληρωμή και κυρίως τη θέση της Κίνας- έστω και φιλολογική επί τους παρόντος- υπέρ των ελληνικών ομολόγων.
Σχεδόν έναν μήνα μετά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, στην Αθήνα και τη σαφή δήλωση, ότι το Πεκίνο βλέπει θετικά την αγορά ελληνικών ομολόγων, καθώς εμπιστεύεται την εθνική μας οικονομία, οι αγορές κατάλαβαν και πράττουν αναλόγως.
Ρίχνουν τα spreads που ανέβηκαν σε δυσθεώρητα ύψη από την άρνηση του Βερολίνου να συνδράμει την ελληνική οικονομία.
Εξάλλου, ο ρόλος του Βερολίνου – αλλά και του Παρισιού- σε αυτά τα οικονομικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας είναι σαφής και αποκρυπτογραφήθηκε ακόμη και από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Γαλλία και.η Γερμανία «ποιούσαν τη νύσσαν» για την επερχόμενη  κρίση, καθώς θα είχαν οικονομικό όφελος.         
Τώρα, όμως, το Βερολίνο παίζει σε ένα γήπεδο, όπου ο αντίπαλος είναι πανίσχυρος ή καλύτερα ισχυρότερος από αυτό.
Η Κίνα, που ανοίγεται οικονομικά στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά και συνεχίζει τον πόλεμο τωννομισμάτων, αρνούμενη να ανατιμήσει το εθνικό της νόμισμα, δημιουργεί νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία.
Αν τα ελληνικά ομόλογα που προσέφεραν τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο του 2010, μετά από τέσσερα τρίμηνα μειωμένων αποδόσεων αγοραστούν από το Πεκίνο σε επιτόκιο που προφανώς θα καθοριστεί, αλλά δεν θα είναι στα ύψη που το ανεβάζουν οι Γερμανοί, τότε τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα αλλάζουν.
Και ήδη αλλάζουν μόνο με τη φημολογία ότι η Κίνα θα αγοράσει.

Όπως σημειώνει το Reuters, το επιτόκιο των διετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε κατά 199 μονάδες βάσης (σχεδόν 2 εκατοστιαίες μονάδες) σε σχέση με τα μέσα Σεπτεμβρίου και διαμορφώνεται στο 7,64%.
Σημαντική είναι η μείωση και στο επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου, το οποίο μειώθηκε στο 9,28%, αλλά παραμένει υψηλότερο σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης - τα αμέσως υψηλότερα είναι 6,55% της Ιρλανδίας και 6,24% της Πορτογαλίας.
Προφανώς παίζει ρόλο το σινο-ελληνικό οικονομικό «αλισβερίσι».
Η Κίνα σαφώς δεν κινείται από ανιδιοτέλεια.

Λειτουργεί σαν κράτος-επιχειρηματίας που επιθυμεί το οικονομικό άνοιγμα στην Ελλάδα με σειρά σημαντικών και άκρως προσοδοφόρων επενδύσεων. Και μία χώρα οικονομικά παραπαίουσα δεν είναι έδαφος σταθερό για επενδύσεις.

Πλέον, το θέμα είναι να αντιληφθεί η ελληνική πολιτική ηγεσία ότι και «αν ανήκουμε στη Δύση», αυτό που προέχει είναι η σωτηρία. Και αυτή, επί του παρόντος, έρχεται μόνο από την Ανατολή. 
zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου