Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Την αποζημιώνουν 11 χρόνια μετά... και αφού έχει πεθάνει!



http://img.protothema.gr/98BA4184AE3757CAF9B0AC314DFEF015.jpg
Χρειάστηκε να περάσουν 11 ολόκληρα χρόνια από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα με το πρωθυπουργικό «Falcon» (14.9.1999), κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα, για να επιδικαστεί αποζημίωση σε συγγενή θύματος για ηθική βλάβη, λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη. Μόνο που η συγγενής αυτή -η μητέρα του άτυχου δημοσιογράφου Δημήτρη Πανταζόπουλου- δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή…

Ο Δ. Πανταζόπουλος έχασε τη ζωή του στο αεροπορικό δυστύχημα του «Falcon», μαζί με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, το γιο του Νικόλαο, τον αστυνομικό της προσωπικής του φρουράς, Νίκο Ασημακόπουλο, τη δημοσιογράφο Νίνα Ασημακοπούλου, τον εικονολήπτη Παναγιώτη Πούλο και το μηχανικό Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Με απόφασή του, ο Άρειος Πάγος επιδίκασε στη μητέρα του άτυχου δημοσιογράφου το ποσό των 161.408 ευρώ, κρίνοντας ότι από αδόκητο θάνατο του γιου της δοκίμασε εντονότατη ψυχική οδύνη, η οποία επιτείνεται περαιτέρω, καθώς από αυτούς «είχε προσδοκία ηθικής και οικονομικής στήριξης». Η αναγνώριση όμως της ψυχικής οδύνης που υπέστη η τραγική μάνα, έμελλε να έρθει μετά το θάνατό της!

Στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου διευκρινίζεται ότι η επιδίκαση της αποζημίωσης στη μητέρα του Δ. Πανταζόπουλου «δεν έχει το χαρακτήρα αποκατάστασης ζημίας, αλλά δίδεται για την ανακούφιση και την άμβλυνση της βεβαρημένης ψυχικής κατάστασής της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ίδιο ποσό, δηλαδή 161.408 ευρώ, είχε επιδικάσει στη μητέρα του δημοσιογράφου και το Εφετείο με απόφασή του. Ωστόσο, με αίτηση των διαδόχων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ζητήθηκε η αναίρεση της εφετειακής απόφασης, αίτημα που όμως δεν έγινε δεκτό από τον Άρειο Πάγο.

Το αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Οτεπένι, στο Βουκουρέστι, το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου του 1999. Το «Falcon», λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου, έπεσε σε κενό αέρος, με αποτέλεσμα να προκληθούν αναταράξεις, γεγονός που στάθηκε μοιραίο για τους επιβάτες. Οι μόνοι που επέζησαν είναι ο διπλωμάτης Γρηγόρης Παπαδόπουλος, ο δημοσιογράφος Αλφόνσος Βιτάλης, η αεροσυνοδός Άννα Βελισαρίου και η σύμβουλος του εκλιπόντος υπουργού, Μαρία Μπεγλίτη.

Το αεροσκάφος, που απογειώθηκε από την Αθήνα στις 8:17 το βράδυ, μετέφερε την ελληνική επιστολή στο Βουκουρέστι, προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη διαβαλκανική διάσκεψη. Σε ύψος 1.380 περίπου ποδιών άναψε η προειδοποιητική κόκκινη ένδειξη και παρέμεινε αναμμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης. Στα 15.000 ποδιών παρουσίασε ανεξέλεγκτες βίαιες ταλαντώσεις (δελφινισμοί).

Κατά τη διάρκεια των ταλαντώσεων αυτών, οι επιβάτες που δεν φορούσαν τις ζώνες τους και σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, «κλυδωνίζονταν ως εάν να βρίσκονταν εντός αναδευτήρα, προσέκρουσαν στην οροφή, τα τοιχώματα, το δάπεδο και στην επίπλωση του αεροσκάφους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου