Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης «δίνει» στην τρόικα η Λούκα Κατσέλη προκειμένου να διατηρήσει εν ισχύι τις κλαδικές συμβάσεις.


Πρώτη επίσημη χειραψία του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, υπό το βλέμμα του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κουτρουμάνη Πρώτη επίσημη χειραψία του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, υπό το βλέμμα του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κουτρουμάνη Στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης της αντιπροσωπείας των ελεγκτών-δανειστών στο υπουργείο Εργασίας η κ. Κατσέλη φέρεται να υπεραμύνθηκε της πρόβλεψης του Εργατικού Δικαίου για τη «συρροή» επί των συμβάσεων. Ουσιαστικά ο εργαζόμενος να απολαμβάνει τις προβλέψεις της πιο ευνοϊκής σύμβασης μεταξύ της κλαδικής και της επιχειρησιακής. Να μην υπερισχύει η επιχειρησιακή, όπως ήθελε ο ΣΕΒ.

Με βάση τις τοποθετήσεις και τις προτεραιότητες των ελεγκτών, φαίνεται ότι αυτή τη φορά οι εκπρόσωποι της τρόικας ήταν ηπιότεροι ως προς την ένταση των υπόλοιπων μέτρων που επιδιώκουν. Εσι για το θέμα των συμβάσεων η κυβέρνηση έχει περιθώριο διαλόγου μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και ακολούθως να εκδώσει την υπουργική απόφαση, ενώ για τη Διαιτησία το χρονοδιάγραμμα φτάνει στα τέλη Οκτωβρίου.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμήνυσε στην τρόικα ότι τυχόν αποδέσμευση των επιχειρήσεων μη μελών των εργοδοτικών ενώσεων από τις προβλέψεις των κλαδικών συμβάσεων συνεπάγεται αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ εταιρειών και, τελικά, την κατάρρευση κάθε προστατευτικής για τους εργαζόμενους διάταξης και τη διάλυση των εργοδοτικών φορέων. Εδώ η πρόταση των εργοδοτών υποστήριζε οι συμβάσεις να δεσμεύουν μόνο τα μέλη.

Αντιθέτως η υπουργός Εργασίας φέρεται να έχει αποδεχθεί την πρόβλεψη του Μνημονίου για αμοιβές κάτω των συλλογικών συμβάσεων, ακόμη και αυτή της ΓΣΕΕ (740 ―) στις περιοχές σε (βιομηχανική) κρίση. Ετσι ώστε να γίνουν επενδύσεις και να απορροφηθούν οι άνεργοι. Προϋπόθεση για τη σύναψη ενός Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης είναι η ανεργία να ξεπερνά τον μέσο εθνικό όρο και να υπογράψουν οι τοπικοί φορείς (μιας μορφής συναίνεση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών) επί ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι μισθοί μπορούν να κινηθούν κάτω του βασικού. Με το Μνημόνιο νομοθετήθηκε η πρόβλεψη για αμοιβές έως το 80% του βασικού (592 ευρώ μεικτά) για νέους έως 24 ετών (περίοδος μαθητείας 12 μηνών).

Κατσέλη στη ΓΣΕΕ

* Τα εργασιακά ήταν εξάλλου το θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε η υπουργός Εργασίας με το προεδρείο της ΓΣΕΕ στα γραφεία της Συνομοσπονδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα της Διαιτησίας συμφωνήθηκε να έχει και ο εργοδότης ή εργοδοτική οργάνωση την ευχέρεια προσφυγής στη Διαιτησία. Αλλά το αποτέλεσμα αυτό θα είναι δεσμευτικό για εργοδότες και εργαζομένους. Στο εξής οι αποφάσεις Μεσολάβησης και Διαιτησίας θα εκδίδονται από τριμελείς επιτροπές κατά πλειοψηφία (όχι από ένα άτομο όπως ισχύει). Οι αποφάσεις επιπλέον θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και αιτιολογημένες (για το ποσοστό αναπροσαρμογής των μισθών και επί ποίων οικονομικών και επιχειρηματικών δεδομένων στηρίχθηκε). Να σημειωθεί ότι οι κλαδικές και επιχειρησιακές υπερισχύουν των ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, ενώ οι τελευταίες βρίσκονται σε καθοδική πορεία, μέχρις αχρησίας.

«Να εγκαινιάσει μια νέα πολιτική η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μια ειλικρινή σχέση συνεννόησης και διαλόγου, γιατί δυστυχώς οι εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει μέχρι τώρα δεν ήταν οι καλύτερες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος μετά τη συνάντηση. Αφήνοντας έτσι αιχμές για τις προτεραιότητες του προκατόχου της Α. Λοβέρδου. *


enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου