Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

H «δαιμονοποίηση» των Ρομά


Στο επίκεντρο της διεθνούς δημοσιότητας έχουν βρεθεί οι Ρομά με αφορμή την απέλασή τους από τη Γαλλία για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Η Κομισιόν, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ΟΗΕ έχουν εκφράσει την επιφύλαξή τους για αυτή τη γαλλική απόφαση που λήφθηκε με γνώμονα την ασφάλεια των Γάλλων πολιτών.

Οι Γάλλοι θεωρούν ότι ένα τμήμα των Ρομά ή αλλιώς Τσιγγάνων ευθύνονται για κρούσματα ασθενειών και έχουν απελάσει περισσότερους από χίλιους Ρομά από τα τέλη Ιουλίου.

Οι αποχωρήσεις αυτές συνοδεύονται από μια «ειδική βοήθεια» (300 ευρώ ανά ενήλικα συν 100 ευρώ ανά παιδί).

Δεν είναι όμως μόνο η Γαλλία που δαιμονοποιεί τους Ρομά και τους θεωρεί υπαίτιους πολλών κακών. Το ίδιο θεωρεί και η Ιταλία, αφού και τώρα ειπώθηκε ότι θα ακολουθήσει στις απελάσεις τη Γαλλία, αλλά και πριν από δύο χρόνια ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξαπέλυσε πογκρόμ συλλήψεων και απελάσεων εναντίον παράνομων Ρομά μεταναστών.

Ειδικοί στα θέματα των Ρομά περιγράφουν μια ιδιαίτερα επιθετική ατμόσφαιρα κατά των πληθυσμών Ρομά τόσο στην Ουγγαρία όσο και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθοδηγούμενη από ακροδεξιές οργανώσεις.

Οι ηγέτες των οργανώσεων αυτών χρησιμοποιούν το παλιό στερεότυπο που θέλει τους Ρομά να είναι απατεώνες και παράσιτα που απομυζούν τις υπηρεσίες πρόνοιας, εν μέσω της οικονομικής και πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στην ήπειρο.

Οι ειδικοί φοβούνται πως όσο εντείνονται οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και η ανεργία αυξάνεται, τόσο οι επιθέσεις θα ενταθούν.

Οι Ρομά περνούν δύσκολες ώρες τόσο στην Ουγγαρία, όσο και στην Πορτογαλία, στη Σλοβακία, στη Ρωσία, στη Βρετανία, στη Σερβία, στην Τσεχία ακόμη και στην Ελβετία. Δώδεκα εκατομμύρια Ρομά της Ευρώπης εξισώνονται με εγκληματίες.

Και μπορεί μέσα στο 2009 να απελάθηκαν από τη Γαλλία περίπου 10.000 Ρομά, η αρχή όμως είχε γίνει στην Ιταλία τον Μάιο του 2008, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι είχε διακηρύξει ότι «οι καταυλισμοί των Τσιγγάνων θα πρέπει να διαλυθούν αμέσως και οι ίδιοι να απελαθούν ή να κλειστούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Η μισαλλόδοξη δήλωσή του πυροδότησε ταραχές και επεισόδια, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο νεαρών Τσιγγάνων, παράνομων μεταναστών από τη Ρουμανία.

Τον Ιούνιο του 2009 στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας πάνω από 100 Ρομά εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, ενώ στο Βέλγιο ένα καραβάνι με περίπου 700 τσιγγάνους κατασκήνωσε στη Βαλονία αφού εκδιώχθηκε διά της βίας από τις φλαμανδικές περιοχές.

Στη Δανία η κυβέρνηση απέλασε πέρυσι περίπου 400 Τσιγγάνους, ενώ ακόμη και η παραδοσιακά ανεκτική Σουηδία υιοθέτησε σκληρότερη στάση απέναντί τους, καθώς απέλασε εκατοντάδες Ρομά κατά παράβαση του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου όπως κατήγγειλαν οργανώσεις για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στην Ουγγαρία τα δύο τελευταία χρόνια τουλάχιστον έξι Τσιγγάνοι δολοφονήθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν και πάνω από 15 οικισμοί Ρομά καταστράφηκαν, ύστερα από ρατσιστικές επιθέσεις ομάδων με βόμβες μολότοφ και όπλα.

Στη Ρουμανία ο δήμαρχος της πόλης Μπράσοβ ύψωσε ένα «τείχος» για να διαχωρίσει τους Τσιγγάνους από τους… ψηφοφόρους του, ενώ στη Σλοβακία, τον Απρίλιο του 2009, αστυνομικοί υποχρέωσαν έξι ανήλικους Τσιγγάνους να γδυθούν και να φιλιούνται μεταξύ τους, ενώ τους βιντεοσκοπούσαν.


απογευματινη

2 σχόλια:

  1. Ποιά δαιμονοποίηση;
    Οι ρομά στην περιοχή του Ηρακλειου, είναι πιθανότατα, οι "εκλεκτοί" του θεού. Είμαι σίγουρος ό,τι μόνο οι πολιτικοί μας χαίρουν ανώτερης "ποιότητας" ζωής.
    Είναι υπεράνω νόμων και το γνωρίζουν.
    Έχουν ιατρική περίθαλψη, λαμβάνουν επιδόματα και έχουν όλες τις ευκολίες. Κι όλα αυτά χωρίς να πληρώνουν φόρους και άλλα, που χρεωνόμαστε εμείς οι δεύτερης (τελικά) κατήγορίας πολίτες.
    Από που κι ως που, τα "ανθρώπινα δικαιώματα", είναι μονομερή και δημιουργούν πολίτες διαφόρων κατηγοριών;
    Ας σταματήσουν το παραμύθια, επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή