Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

«ΚΑΝΟΝΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ;»: Η Wind αδυνατεί να πληρώσει χρέη της




Και το...κανόνι "έσκασε" και στην κινητή τηλεφωνία! H Wind Hellas φέρεται να επιθυμεί να μην πληρώσει χρέη της ύψους 40,5 εκατ. ευρώ που είναι προγραμματισμένα να πληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδιοκτήτη της Naguib Sawiris. Την είδηση αυτή έδωσε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο συνέντευξη του ιδιοκτήτη της Wind, σύμφωνα την οποία έχει ζητηθεί από τους πιστωτές της εταιρείας να μην την σπρώξουν σε καθεστώς υπερημερίας καθώς επιδιώκει την αναδιοργάνωση των υποχρεώσεων της. Οι δυσκολίες αυτής της περιόδου αποδίδονται στην πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της δαπάνης που προκαλούν τα μετρά λιτότητας της κυβέρνησης για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και στην έντονα ανταγωνιστική φύση της αγορά της κινητής τηλεφωνίας.Πρόσθετη ρευστότητα ενδέχεται να διοχετευτεί στην εταιρεία ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της είπε ο 56χρονος αιγύπτιος επιχειρηματίας Sawiris.

Οι πληρωμές για τις οποίες γίνεται λόγος αφορούν μια δόση προγραμματισμένη για την Τετάρτη (29/6) αξίας 17,5 εκατ. ευρώ έναντι ανοιχτής πιστωτικής γραμμής 250 εκατ. ευρώ η οποία λήγει τον Ιούνιο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της S&P τα οποία δημοσιεύει το Bloomberg.

Η εταιρεία έχει επίσης στις 15 Ιουλίου προγραμματισμένη πληρωμή του μεριδίου 23 εκατ. ευρώ η οποία αφορά ομολογιακό δάνειο ύψους 1,2 δις. ευρώ λήξης Οκτωβρίου 2012 σύμφωνα πάντα με το Bloomberg.

Ο Naguib Sawiris που βρίσκεται στην 205η θέση της λίστας του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο του 2009, ελέγχει την Wind Hellas μέσω της εταιρείας συμμετοχών ιδιοκτησίας του Weather Invesments SpA. Είναι η δεύτερη αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της εταιρείας τον τελευταίο χρόνο.

Στις 26 Ιουνίου η εφημερίδα Ισοτιμία παρουσίασε αναλυτικά την πτώση του κύκλου εργασιών στην κινητή τηλεφωνία σε δημοσίευμα με τίτλο «Βουτιά 440 εκατ. € στην κινητή τηλεφωνία»
Για πρώτη φορά, στην σύντομη ιστορία της, η αγορά γνώρισε πτώση εσόδων και μάλιστα εντυπωσιακή. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), οι εταιρείες κινητής γνώρισαν πέρυσι πτώση εσόδων της τάξης του 9,3%, ήτοι 439 εκατ. ευρώ.

Φέτος, εξαιτίας περαιτέρω μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων και συνέχισης του πολέμου τιμών, η μείωση ενδέχεται να ξεπεράσει το 15%. Ήδη, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, τα έσοδα έχουν μειωθεί 28% στη Wind, 20% στη Vodafone και 10%στην Cosmote.

Οι προβλέψεις για τον κλάδο παραμένουν δυσοίωνες. Ήδη από το 2007 τα κυριότερα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών συρρικνώνονται. Παράδειγμα, το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή, εξαιτίας της μείωσης των τελών διασύνδεσης και περιαγωγής, σε συνδυασμό με την ένταση του ανταγωνισμού.

Το 2008 σημειώθηκε πραγματικό σοκ, καθώς ο κλάδος κατέγραψε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) των εταιρειών εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο κατά 0,8%.

Το 2009 είχαμε αρνητικό πρόσημο και μάλιστα εντυπωσιακό, στα έσοδα ύψους 9,3%. Αδιάψευστος μάρτυρας το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (APRU), το οποίο προσεγγίζει σήμερα τα 15,5 ευρώ, όταν το 2004 ξεπερνούσε τα 30 ευρώ! Συγκεκριμένα και ανά εταιρεία, στην Cosmote, το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ο δείκτης ARPU διαμορφώθηκε στα 18,7 ευρώ, μειωμένος κατά 20,8% σε σχέση με το 2008. Αντιστοίχως, στη Vodafone έφτασε τα 14,3 ευρώ από 19,8 ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα και στη Wind τα 13,4 ευρώ έναντι 16,8 ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Πότε ξεκίνησε ο πραγματικός πόλεμος τιμών μεταξύ των τριών εταιρειών; Οι απόψεις ποικίλλουν, αλλά το συμπέρασμα είναι ένα: «Άλλο λίπος δεν υπάρχει (νέοι συνδρομητές), οπότε ο ένας τρώει τις σάρκες του άλλου».

Αρκετά στελέχη του κλάδου θεωρούν κομβικές χρονιές το 2007 και το 2009. Το 2007 η Cosmote λάνσαρε τη νέα εμπορική πολιτική «what's up», προσφέροντας ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές μεταξύ των κατόχων της συγκεκριμένης καρτοκινητής. Η κοινότητα του «what's up» διευρύνθηκε σημαντικά, δίνοντας στην Cosmote ένα ισχυρότατο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο διατηρεί ως σήμερα.

Το 2009 η πιο ριζοσπαστική κίνηση έγινε από τη Wind, με το «Free 2 Go» των 10 ευρώ. Οι δυο άλλοι «μονομάχοι» αντέδρασαν ανάλογα, με αποτέλεσμα να προσφέρονται πακέτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας στην καρτοκινητή που έφτασαν σταδιακά ως το 1 ευρώ. Οι τρεις εταιρείες συνειδητοποίησαν το 2009 ότι οι νέοι συνδρομητές έπιασαν «ταβάνι», οπότε ξεκίνησε η «υφαρπαγή» τους, μέσω της φορητότητας. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, ο πόλεμος τιμών προκάλεσε στις Cosmote και Vodafone απώλεια εσόδων άνω των 100 εκατ. ευρώ για την καθεμιά και 50 εκατ. στη Wind.


Η πορεία του κλάδου εξαρτάται από την ανάπτυξη του mobile broadband, καθώς οι πωλήσεις φωνητικών υπηρεσιών και συσκευών έχουν «πιάσει ταβάνι». Το μέλλον συνδέεται με τη διαδικτυακή πρόσβαση και τη μεταφορά δεδομένων από το κινητό. Στην Ελλάδα η διείσδυση του mobile broadband ανέρχεται στο 2% (με ρυθμό ανάπτυξης 25%), έναντι 5,2%στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεικτικό είναι ότι ο όμιλος της DT, έχει θέσει στόχο την αύξηση των εσόδων από το mobile broadband στα 6 δισ. ευρώ το 2012, έναντι 4 δισ. ευρώ το 2009. Ωστόσο, η ανάπτυξη νέων εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα εξαρτάται από τις επενδύσεις στα δίκτυα (οι σταθμοί βάσης/κεραίες να μπορούν να τα υποστηρίζουν), σε συνδυασμό με το αδειοδοτικό καθεστώς



Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/06/wind.html#ixzz0sP77Y7q2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου