Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Γιατί οι αγορές δεν τον πιστεύουν με τίποτα!

image

Παρακολουθήσαμε τη Δευτέρα μία ακόμη από τις πολλές συνεντεύξεις του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη ΝΕΤ, στην οποία με κάθε τρόπο επιχείρησε να διαψεύσει το εφιαλτικό σενάριο της αναδιάρθρωσης χρέους, διαβεβαιώνοντας (όσο θα μπορούσε ένας υπουργός Οικονομικών να διαβεβαιώσει), ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται, όπως δεν τίθεται και θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Όσο όμως ο υπουργός βγαίνει και διαψεύδει αυτές τις φήμες, τόσο οι διεθνείς αγορές και οι παίκτες αυξάνουν το στοίχημα για το σενάριο της αναδιάρθρωσης του χρέους και της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, που είναι το πιο καταστροφικό εκ των σεναρίων. Τι τρέχει όμως και οι ξένοι μας έχουν ήδη πτωχεύσει; Μήπως φταίνε τα κυβερνητικά μέτρα που πήρε παρέα με το ΔΝΤ και την ΕΕ; Δυστυχώς η πυξίδα του ρεαλισμού και της αλήθειας δείχνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακάμψει, γιατί το σοκ από τα κυβερνητικά φορομπηχτικά χωρίς κανέναν αναπτυξιακό σχεδιασμό μέτρα, την οδηγούν κατευθείαν στη διαφθορά, την αποτυχία και στη ... δραχμούλα!

Ο υπουργός δυστυχώς δείχνει να μην καταλαβαίνει ( και απορούμε γιατί ) ότι οι διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ στο αντιαναπτυξιακό 23% σε όλα τα είδη, οι έκτακτες εισφορές, οι αντικαταναλωτικοί φόροι στα καύσιμα που εκτόξευσαν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια στα ύψη, κάνουν τους ξένους σίγουρους για την αναπτυξιακή αποτυχία μας.

Γιατί όλοι βλέπουν ότι, όταν μειώνεις τους μισθούς και τις συντάξεις, δεν δίνεις καμία αύξηση, απελευθερώνεις τις απολύσεις και άρα δίνεις κίνητρο για εύκολα λουκέτα, τότε σίγουρα οδηγείς τη χώρα στη πτώχευση.

Δεν ξέρουμε εάν ο υπουργός έχει τελειώσει οικονομικό πανεπιστήμιο, ή που αλλού έχει σπουδάσει τα παραπάνω. Αλλά, όλα τα βιβλία της οικονομολογικής επιστήμης λένε, ότι όποιος θέλει να ρημάξει μια οικονομία, παίρνει τα σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.

Οι στρεβλώσεις της αγοράς μπορεί να έχουν και αυτές ένα μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση, αλλά ο υπουργός Οικονομίας με τη φορομπηχτική πολιτική, ουσιαστικά δείχνει πρεμούρα για μάζεμα με οποιοδήποτε αναπτυξιακό και κοινωνικό κόστος, των εσόδων που του ζητούν οι δανειστές. Αυτό όμως δεν είναι πολιτική που λύνει το πρόβλημα. Αλλά το διογκώνει ανεξέλεγκτα.

Καθώς την ίδια ώρα – το παραδέχτηκε και ο ίδιος στη συνέντευξη στη ΝΕΤ – η αιμορραγία του δημοσίου χρήματος, συνεχίζεται ( υγεία, ΟΣΕ κ.αλ ) με τους ίδιους ρυθμούς και όρους της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου.

Απορούμε, λοιπόν πως κυβέρνηση και τρόικα ( αυτή εμμέσως το αρνείται ) αποφάσισαν τη βίαιη αύξηση της φορολογίας με ταυτόχρονη μείωση των εσόδων και πιστεύουν ότι θα λειτουργήσει μια οικονομία, η οποία κινείται μόνο από την άδικη υψηλή φορολογία των μισθωτών και αδυνατεί να συλλέξει περίπου 80 δις. ευρώ το χρόνο διαφθορά και φοροδιαφυγή.

Απορούμε γιατί ο υπουργός δεν καταλαβαίνει ότι δε θα υπάρξει αποπληθωρισμός και ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, όταν τα μέτρα που επιβάλλει, δημιουργούν πληθωρισμό, ακρίβεια, μείωση της ανάπτυξης και φτώχεια.

Γιάννης Τσαραγκλής

info@greekmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου