Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Μήπως η κυβέρνηση απώλεσε τη δεδηλωμένη και δεν το γνωρίζουμε;


Τον κ. Λοβέρδο δεν τον γνωρίζω, αλλά τον θεωρούσα ένα από τα αξιολογότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Είχα κάποια ερωτηματικά και για τη θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών, τότε που οι ΜΚΟ άνθησαν σαν μανιτάρια, αλλά τίποτα παραπάνω.

Όταν τον περασμένο Οκτώβριο, τοποθετήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, όπως οι περισσότεροι, σκέφθηκα ό,τι ο κ. Παπανδρέου ήθελε να τον …εκδικηθεί για τους γνωστούς λόγους. Έχοντας μια γενική εικόνα για τα επερχόμενα, τον λυπήθηκα τον άνθρωπο. Είπα σε κάποιον φίλο ότι του...
έδωσαν μια απασφαλισμένη βόμβα και το καλύτερο που είχε να κάνει ήταν να βρει μια καλή αφορμή και να παραιτηθεί εγγράφοντας υποθήκες για το μέλλον. Δυστυχώς, ο κ. Λοβέρδος επέλεξε να κρατήσει την καρέκλα του και να ταυτίσει το όνομά του με τα πλέον αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα. Απορώ πως ένα σοβαρός άνθρωπος, τόσο εύκολα, μετατρέπεται σ΄ έναν αφερέγγυο υπουργό.

Από πού να ξεκινήσω και τι να πρωτοθυμηθώ!

Ότι ισχύουν τα περίφημα τρία «όχι» στο ασφαλιστικό. Μετά πήρε φόρα και δε σταματούσε.

Για πάντα θα μείνει στην πολιτική ιστορία της χώρας, εκείνη η δήλωσή του ότι «δεν υπάρχει σάλιο». Κάθε φορά που μιλούσε τα spreads εκτοξεύονταν στο θεό, το χρηματιστήριο κατακρημνιζόταν και οι κερδοσκόποι άδειαζαν τα ψυγεία από …σαμπάνιες!

Έβγαινε την τηλεόραση και μας έλεγε για «σκληρές διαπραγματεύσεις» και μάχες που έδινε και την επομένη μέρα, η «τρόικα» τον διέψευδε, ότι δεν υπήρχε… αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Προσπαθούσε να …διασώσει τον 13ο και 14ο μισθό, όταν κανένας δεν του ζήτησε να τον …περικόψει!

Και προχθές, με Προεδρικό Διάταγμα μάλιστα, οριστικοποίησε, αυτό που αγωνιζόταν, δήθεν, να αποτρέψει. Αύξηση του ορίου απολύσεων, μείωση των αποζημιώσεων και περικοπή του βασικού μισθού.

Γιατί κ. Λοβέρδο, εσείς ένας διαπρεπής Συνταγματολόγος, αποφεύγετε τη βάσανο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και νομοθετείτε, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, με Προεδρικό Διάταγμα; Προβλέπεται, δε λέω, αλλά το Κοινοβούλιο γιατί το ξεπερνάμε; Κοινοβουλευτική Δημοκρατία έχουμε, όχι Προεδρική!

Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ισχυριστεί ότι δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Όμως, οι «σχέσεις» προϋποθέτουν δύο πλευρές. Εσείς γιατί επικεντρώσατε όλο το βάρος σας στη μια πλευρά, δηλαδή τους εργαζομένους;

Τα μέτρα γιατί είναι τόσο ετεροβαρή και μπατάρουν προς την πλευρά των εργαζομένων;

Αλήθεια πιστεύετε ότι με αυτά τα εξοντωτικά μέτρα θα δημιουργήσετε θέσεις εργασίας και θα ενισχύσετε την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη; Όποιος το πρότεινε αυτό, ξέρει από οικονομικά, όσο εγώ από …χημεία! Δηλαδή, μόνο τον τύπο του …νερού! Για αυτό και τα μέτρα αυτά είναι μια …τρύπα στο νερό!

Ένα είναι βέβαιο: Η ανεργία θα αυξηθεί και μην εκπλαγείτε, αν τη δείτε να αγγίζει στα επίπεδα της Ισπανίας. Ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Ρωμανιάς, υπολογίζει ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, μέχρι το τέλος του έτους, θα μείνουν χωρίς δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική ανεργία θα φτάσει στο 30%!!! Πρόκειται για εφιάλτη!

Όμως, το χειρότερο δεν είναι αυτό. Τραγική συνέπεια των μέτρων θα είναι μια μαζική έξοδος από την παραγωγική διαδικασία ανθρώπων στην ηλικία των 60, που δεν έχουν ακόμα προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Δίνετε στις επιχειρήσεις κίνητρο, με χαμηλότερη αποζημίωση, να τους στείλουν σπίτι τους και να προσλάβουν στη θέση τους, νεοεισερχόμενους των 500 ευρώ πλέον!

Αλήθεια σκεφθήκατε τα παρακάτω προβλήματα:

-Ουσιαστικά βγάζετε εκτός παραγωγική διαδικασίας μια ολόκληρη γενιά.

-Όταν μειώνονται οι μισθοί, θα μειωθούν και οι εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες στα ασφαλιστικά ταμεία. Μειωμένοι μισθοί, μειωμένες εισφορές.

-Ένας εργαζόμενος στην ηλικία των 60, ελάχιστες δυνατότητες έχει να ξαναβρεί δουλειά, άρα δημιουργείτε στρατιές μακροχρόνιων ανέργων. Με τον τρόπο αυτό επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο τις δαπάνες του κράτους για επιδόματα ανεργίας.

-Όταν μειώνετε τον κατώτατο μισθό ενός νεοεισερχόμενου στην παραγωγική διαδικασία, ουσιαστικά περιορίζετε το βιοτικό του επίπεδο, άρα μειώνεται η ενεργός ζήτηση στην οικονομία, επομένως τροφοδοτείται η ύφεση!

-Το επιχείρημα ότι έτσι θα γίνουν ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι σαθρό, γιατί με τους φόρους που επέβαλλε η κυβέρνηση (και ποιος ξέρει ακόμα τι μας επιφυλάσσει το μέλλον) κάθε σκέψη για επένδυση, μοιάζει με παράτολμο εγχείρημα σ’ ένα αβέβαιο μέλλον. Ούτε οι «Γενναίοι του Μπρανκαλεόνε» θα έρχονταν να επενδύσουν στη σημερινή Ελλάδα!

Η πλήρης απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, σε περιόδους ύφεσης, διαλύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Και τούτο γιατί, το κράτος λόγω οικονομικής στενότητος θα αδυνατεί να παράσχει, έστω και τα ελάχιστα. Απλώς, να υπενθυμίσω ότι από το περίφημο επίδομα αλληλεγγύης που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου το Νοέμβριο, περιέκοψε τη δεύτερη δόση! Αντιλαμβάνεσθε τώρα πόση αξία έχουν οι διαβεβαιώσεις ότι θα επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ μέρος του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών; Σοβαρολογεί; Ο Οργανισμός έχει έλλειμμα 600 εκατ ευρώ, πως θα ανταποκριθεί σ’ αυτό το αυξημένο κόστος; Ύστερα γιατί φορτώνεται το ήδη υπερχρεωμένο κράτος, δαπάνες των επιχειρήσεων; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Τέλος, η ρύθμιση τόσο σοβαρών θεμάτων δια Προεδρικού Διατάγματος, είναι δηλωτικό του φόβου της Κυβέρνησης για το αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης ψηφοφορίας στη Βουλή.

Μήπως απώλεσε τη δεδηλωμένη και δεν το γνωρίζουμε;

Κώστας Ροδινός

dinatos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου