απελευθερώνουν 50 τόνους σιδήρου το χρόνο. Τουτέστιν, χέζει η φάλαινα, ζώζεται ο κόσμος. Ότι θα κρεμόμασταν από το πεπτικό του κήτους, μήτε που το φανταζόμουν!
Η έρευνα των επιστημόνων έγινε στον Νότιο Ωκεανό. Ο σίδηρος αποτελεί θρεπτική ουσία και βοηθάει στην ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν που με τη σειρά του απορροφά διοξείδιο του άνθρακα με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα να απορροφούνται περίπου 40,000 τόνοι CO2, σύμφωνα με την έρευνα των Αυστραλών επιστημόνων. Τα περιττώματα των φαλαινών-φυσητήρων λειτουργούν ως «λίπασμα» για την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν. Αν ο πληθυσμός τους αυξηθεί θα ήταν μια σωτήρια λύση για τους ωκεανούς και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στο φυτοπλαγκτόν ανήκουν μικροσκοπικοί μονοκύτταροι συνήθως οργανισμοί. Ζει όπου υπάρχει αρκετό ηλιακό φως για να μπορεί να φωτοσυνθέτει και κατακλύζει τα επιφανειακά στρώματα της θάλασσας.
Αν σταματήσει το ανελέητο κυνήγι των φαλαινών, το οποίο έχει οδηγήσει πολλά είδη σε εξαφάνιση, ο πληθυσμός τους θα αυξηθεί και με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στη μάχη κατά του κλίματος.
fimotro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου