Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Το ΠΑΣΟΚ χάνει μια μοναδική ευκαιρία να μείνει στην ιστορία…

Του Σταμάτη Ζαχαρού

Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ –μεταξύ αυτών και ο Πρωθυπουργός– άφησαν μετεκλογικά να εννοηθεί ότι δεν γνώριζαν την πραγματική κατάσταση που παρέλαβαν και κλήθηκαν να διαχειριστούν. Ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Γεωργακόπουλος, σίγουρα δεν μπορεί να επικαλεστεί το ίδιο για τον τομέα που ανέλαβε. Ιδρυτικό μέλος του κόμματος, ο βουλευτής Ηλείας έχει διατελέσει στο παρελθόν υφυπουργός Οικονομικών σε δύο κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σίγουρα είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν όσο λίγοι την «πληγή» που ακούει στο όνομα εφορία.

Προφανώς όταν έμαθε για τους εφοριακούς που δεν υπέβαλλαν δήλωση εισοδήματος, ήταν από τους λίγους που δεν εξεπλάγησαν. Καθώς μάλιστα η αποκάλυψη έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Οικονομικών, πιστώνονται τη διάθεση να καθαρίσουν «τον οίκο τους». Η συγκεκριμένη κίνηση, ενταγμένη μάλιστα στα πλαίσια της γενικότερης διάθεσης για αποκαλύψεις που διακατέχει την ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου, αποτελεί μια από τις λίγες περιπτώσεις που η πανταχόθεν εκπεφρασμένη απόφαση για κάθαρση, αποδεικνύεται εμπράκτως.

Τουλάχιστον μέχρι ενός σημείου. Του σημείου εκείνου που αφήνει γενικώς να εννοηθεί ότι άλλαξε το status quo, χωρίς ωστόσο να βλάπτει κανέναν. Ούτε ηθικά ούτε υλικά. Το μόνο που μάθαμε είναι ότι ορισμένοι εφοριακοί δεν υπέβαλλαν δηλώσεις. Γενικά και αόριστα. Σε επίμονες μάλιστα ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Δ. Γεωργακόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι θα επιβληθούν κυρώσεις. Τουλάχιστον αυτές που προβλέπει ο νόμος, αν και στην προκειμένη περίπτωση ο παραδειγματισμός θα ικανοποιούσε το κοινό αίσθημα.

Ενδέχεται ο γενικός γραμματέας να έχει όλη την καλή διάθεση να «τα σπάσει» με το σύστημα. Το γνωρίζει καλά, ξέρει τις αντιστάσεις του και αποφάσισε ότι πρέπει να προχωρήσει σε τολμηρές κινήσεις. Το σύστημα ωστόσο έχει αναπτύξει ισχυρούς τρόπους αυτοπροστασίας και απαιτείται επίσης ισχυρή πολιτική βούληση που δεν μπορεί να εξαντληθεί στα όρια δικαιοδοσίας και αντοχών ενός υφυπουργού. Ενός πολιτικού δηλαδή που ας μην ξεχνάμε ότι δεν θα επιθυμούσε σε καμία περίπτωση να παίξει το ρόλο της «Ιφιγένειας». Κανείς δεν το θέλει αφού πιστεύει ακράδαντα ότι συνεπάγεται την πολιτική του καταδίκη. Γι’ αυτό και κανείς δεν αποφασίζει να αναλάβει δράση αλλά μεταθέτει το πρόβλημα κάπου αλλού, δηλαδή στη δικαιοσύνη που κινείται με βραδείς ρυθμούς.

Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τη διερεύνηση των υποθέσεων θα είναι φυσικά δαιδαλώδεις και μέχρι να διαλευκανθούν, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα έχει συμβεί στην ηγεσία του υπουργείου, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και τους ίδιους τους ελεγκτές-φοροφυγάδες που μπορεί και να έχουν συνταξιοδοτηθεί. Το να αλλάξουμε σημαίνει να σταματήσουμε να ακολουθούμε τις υπάρχουσες πεπαλαιωμένες και σίγουρα διεφθαρμένες δομές και διαδικασίες. Ειδάλλως θα βουλιάξουμε.

Το ΠΑΣΟΚ έχει μια μοναδική ευκαιρία να μείνει στην ιστορία, αλλάζοντας όσα μέχρι στιγμής θεωρούσαμε δεδομένα και πηγαίνοντας τη χώρα μπροστά. Η κοινωνία «βράζει» και είναι πιο έτοιμη από ποτέ να συμμαχήσει με την εξουσία που πραγματικά θα αποφασίσει να επιβάλλει το νόμο, αρνούμενη να ακολουθήσει παλαιοκομματικές πρακτικές και να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα. Αυτό που φοβούνται οι πολιτικοί ότι θα τους καταστρέψει, ενδέχεται να είναι η μοναδική σωτηρία. Οι πολίτες θέλουν αλλαγή νοοτροπίας και διακυβέρνησης. Όσοι δεν το καταλάβουν θα αφεθούν στη λήθη του χρόνου.

Όσοι εφοριακοί παρανόμησαν θα έπρεπε να είναι ήδη εκτός υπηρεσίας. Ας το τολμήσει επιτέλους μια κυβέρνηση και ας βρει μια αφορμή όπως το συγκεκριμένο παράδειγμα για να δώσει το γενικότερο τόνο της αλλαγής!

Το παράδειγμα μάλιστα δεν είναι τυχαίο. Αν παρακολουθήσει κανείς τα όσα διαρρέει το ΥΠΟΙΚ τις τελευταίες ημέρες, το πρόβλημα της απόκλισης από το πρόγραμμα σταθερότητας εστιάζεται σε μεγάλο βαθμό στην υστέρηση των εσόδων. Αν η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να βάλει τάξη στον εισπρακτικό μηχανισμό, πώς είναι δυνατόν να πείσει τους πολίτες ότι θα καταφέρει να βάλει τάξη στα δυσεπίλυτα προβλήματα της χώρας; Και πολύ περισσότερο πώς θα τα λύσει χωρίς αποτελεσματικό μηχανισμό είσπραξης; Μήπως νομίζει ότι αρκούν οι γενικόλογες αναφορές του υφυπουργού για να τρομάξουν οι φοροφυγάδες και να εμφανιστούν παρακαλώντας στις εφορίες για συγχώρεση;

Μια τέτοια κίνηση θα άλλαζε και την ψυχολογία του κόσμου που θα αντιλαμβανόταν ότι οι κόποι του δεν θα πάνε –όπως τις προηγούμενες φορές– στράφι. Αν δεν το κάνει –που δεν το κάνει– θα μείνει και πάλι στην ιστορία, ως το κόμμα που διαδεχόμενο την οκνηρή πενταετία της ανίκανης ΝΔ, δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί την πορεία προς την καταστροφή και να αναλάβει δράση για να την αποτρέψει. Αυτό μάλιστα είναι ακόμη χειρότερο.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου