Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Η «Επιχείρηση καθαρά χέρια» και στην Ελλάδα, θα γεμίσει τις φυλακές...



«Επιχείρηση καθαρά χέρια» αρχίζει ο Γ.Παπανδρέου με τη συνδρομή της δικαιοσύνης, «ακόμη κι αν πάει φυλακή το μισό ΠΑΣΟΚ» όπως λένε στην Ιπποκράτους. Στα πλαίσια αυτά αναμένεται και ο Α.Σαμαράς να διαγράψει και τον Κ.Καραμανλη, εαν όπως αναμένεται απο την εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδιο και την Οικονομία (ομόλογα κ.α.) διαφανούν οι ευθύνες του - στη Ρηγίλλης περιμένουν "όχι πλέον εξηγήσεις, αλλα αποχώρηση απο την πολιτική και τη ΝΔ του...Κώστα Καραμανλή".

Τα πολλά...μπωφόρ που αναμένεται να αρχίσουν να φυσάνε σε λίγο στη χώρα, θα συμπαρασύρουν μέσα στα κελια του Κορυδαλλού ή α΄λλων φυλακών πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, τραγουδιστές, ηθοποιούς, γιατρούς και ένα σωρό άλλους...μεγαλόσχημους. Οταν κανείς ερωτά "μα, είναι δυνατόν; Δεν σας πιστεύουμε..." η απάντηση είναι "περιμένε και θα δείτε...". Απο εκεί και μετά. Διαβάστε και το ρεπορτάζ του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου - που δημοσιευθηκε στην Ισοτιμία - για να καταλάβετε, τι έρχεται απο...Ιταλία μεριά και προς τα μέρη μας:
Η διαφθορά στον δημόσιο τομέα και η φοροδιαφυγή αποτελούν ενδημούσα κοινωνική και πολιτική ασθένεια στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της. Να θυμηθούμε την Ολλανδία, όπου ανάμιξη σε μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς είχε ο βασιλικός σύζυγος, την Αγγλία, τη Γαλλία, πρόσφατα τη Γερμανία και, τις ημέρες αυτές, τρέχει στην Ιταλία σκάνδαλο εκτεταμένης διαφθοράς, στο οποίο το κύριο πρόσωπο είναι ο μεγαλοεργολάβος δημόσιων κυρίως έργων Ντιέγκο Ανεμόνε. Αυτός και τα μέλη της "κλίκας" του είχαν κατασκευάσει ένα "αποδοτικό" σύστημα διαπλοκής, στο οποίο συμμετείχε η πολιτική και η γραφειοκρατική ηγεσία της Ιταλίας. Σκοπός τους να παίρνουν μεγάλα δημόσια έργα με αδιαφανή τρόπο και να "αμείβουν" τους "συνεργάτες" τους.
Στον κατάλογο που κατασχέθηκε στα γραφεία του εν λόγω μεγαλοεργολάβου υπάρχουν πάνω από 400 ηχηρά ονόματα της ιταλικής νομενκλατούρας τα οποία "εξυπηρετήθηκαν" από αυτόν και για τα οποία κράταγε αρχείο των εκδουλεύσεων που τους έκανε. Μεταξύ των ονομάτων είναι οι πρώην υπουργοί Πιέτρο Λουνάρντι και Κλαούντιο Σκαϊόλα και ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Γκουίντο Μπερτολάζο, που είχε την ευθύνη της ανάθεσης έργων μετά τους πρόσφατους καταστρεπτικούς σεισμούς. Επίσης διευθυντές γραφείων υπουργών, προϊστάμενοι υπηρεσιών και κυρίως του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, οι διευθυντές της RAI, στρατηγοί της Οικονομικής Αστυνομίας και των Καραμπινιέρων, όπως επίσης στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και τρανταχτά ονόματα δημοσιογράφων. Οι σχέσεις διαπλοκής άγγιξαν και το Βατικανό. Στον κατάλογο του Ανεμόνε πολλές από τις εξυπηρετήσεις καταλήγουν στη Συνοδική Επιτροπή για τη Διδασκαλία της Πίστης ( πρώην Ιερά Εξέταση), της οποίας σύμβουλος ήταν ο εκ των μελών της "κλίκας" Άντζελο Μπαλτούτζι.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2008, αλλά όλο αυτό τον καιρό η υπόθεση έμενε στο συρτάρι και θα παρέμενε για πολύ ακόμη εκεί αν η έρευνα των εισαγγελέων της Φλωρεντίας και της Περούτζια δεν έσπαγαν τη σιωπή που είχε επιβάλλει το σύστημα της διαπλοκής που είχε την ικανότητα να επηρεάζει και να καθοδηγεί πολιτικές και γραφειοκρατικές αποφάσεις, δημόσιες δαπάνες και διορισμούς. Ο αράχνινος ιστός της διαπλοκής διευρύνθηκε και ισχυροποιήθηκε όταν πολλά έργα πήραν την μορφή του "επείγοντος", κάτι που σήμανε την κατάργηση της διαφάνειας στην ανάθεση των δημόσιων έργων.
Οι "εξυπηρετήσεις" του μεγαλοεργολάβου προς τους υπευθύνους για την ανάθεση των δημοσίων έργων ήταν είτε οικοδομικές εργασίες στα σπίτια τους, είτε αναθέσεις υπηρεσιών σε συγγενικά τους πρόσωπα, είτε "μαύρο χρήμα". Οι δικαστικοί που ερευνάνε την μεγάλη αυτή υπόθεση διαφθοράς ζήτησαν τη συνδρομή του Διεθνούς Γραφείου κατά της Διαφθοράς για να βρουν, να δεσμεύσουν και να κατασχέσουν χρήματα, που είναι προϊόντα παράνομης συναλλαγής. Η έρευνα ξεκίνησε από τις χώρες Λουξεμβούργο, Ελβετία και το Σαν Μαρίνο και επεκτάθηκε στην Τυνησία, στο Βέλγιο και στη Γαλλία. Σκοπός τους να ανακαλύψουν εάν υπάρχουν μυστικοί λογαριασμοί και αν αποκρύφτηκαν δια μέσου εταιρείας που συστήθηκε με αυτό το μοναδικό στόχο και αν οι εν λόγω λογαριασμοί περιέχουν χρήμα από παράνομα κέρδη, από προϊόντα διαφθοράς, από ανωμαλίες στην ανάθεση δημόσιων έργων και από απάτη στη χρηματοδότηση τους είτε από ιταλικά είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα. Το σκάνδαλο είναι εξαιρετικά σοβαρό, γιατί διαπερνά όλη την πολιτική, θρησκευτική και γραφειοκρατική ηγεσία της Ιταλίας, και από ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές εκφράζονται φόβοι ότι τελικά θα συγκαλυφθεί από τα ΜΜΕ.
Και ενώ η Ιταλία συγκλονίζεται από το σκάνδαλο της διαπλοκής και της διαφθοράς, στο Βέλγιο το Τμήμα Εφαρμοσμένης Οικονομίας του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών σε έρευνα του αναφέρει ότι η φοροδιαφυγή και η διαφθορά στον φορολογικό τομέα έχει φτάσει στο 5 έως 6% του ΑΕΠ της χώρας, που σημαίνει 16 έως 20 δισεκατομμύρια Ευρώ. Το Βέλγιο, κατά την ίδια μελέτη, είναι μια χώρα, όπως και η Ελλάδα, που παράλληλα με την υγιή λειτουργεί και η λεγόμενη υπόγεια οικονομία και αυτό οφείλεται στους χαλαρούς φορολογικούς μηχανισμούς και στην εκτεταμένη διαφθορά που υπάρχει στα στελέχη τους.-


Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/05/blog-post_9780.html#ixzz0omo1SJ9V

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου