Ενας Ελληνας έχει βάλει στόχο του να κάνει τη Σελήνη δεύτερο σπίτι μας! Ο ομογενής επιστήμονας Πολ Σπουδής, ο ερευνητής που ανακάλυψε νερό στην επιφάνεια της Σελήνης, ανέλαβε θέση στην πρώτη ιδιωτική εταιρεία που προγραμματίζει… δρομολόγια στο Διάστημα!
Ο Ελληνας επιστήμονας είχε ήδη αναλάβει καθήκοντα στην ομάδα που έστειλε στη Σελήνη την αποστολή Lunar Reconnaissance Orbiter τον Ιούνιο του 2009 και στέλνει πλούσια στοιχεία για τα κατάλληλα προς προσεδάφιση σημεία, τις πηγές πάγου ή την ακτινοβολία, που θα αξιοποιηθούν για να δημιουργηθεί στο φεγγάρι μια βάση που θα αποτελέσει διαμετακομιστικό σταθμό για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη. «Ο σκοπός δεν είναι να εντυπωσιάσουμε τον κόσμο αλλά να τον κάνουμε να καταλάβει την αξία της εξερεύνησης του Διαστήματος… Ο τελικός προορισμός μας δεν είναι ο Αρης. Ο προορισμός μας είναι να πάμε οπουδήποτε θέλουμε!» υποστήριζε με ενθουσιασμό.
Ομως, η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να «παγώσει» τα σχέδια της NASA έβαλε φρένο στα φιλόδοξα σχέδια του επιστήμονα. Ο ίδιος φρόντισε να προειδοποιήσει τους υπευθύνους ότι με αυτήν την απόφαση ο κίνδυνος να χάσουν οι ΗΠΑ την «κούρσα για το Διάστημα» είναι υπαρκτός. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη φιλοδοξία άλλων χωρών να μας αρνηθούν την πρόσβαση στα ζωτικά για μας περιουσιακά στοιχεία του Διαστήματος γύρω από τον δορυφόρο. Πρέπει να φροντίσουμε εμείς πώς θα οργανωθεί η κοινωνία του Διαστήματος. Θα είναι μόνον ένα άσυλο για την επιστήμη ή ένα πραγματικό σύνορο για επιστήμονες και πιλότους αλλά και για τεχνικούς, εργάτες ορυχείων, επιχειρηματίες και αποίκους; Οι αποφάσεις που θα πάρουμε τώρα θα καθορίσουν για πολλές γενιές την τύχη του Διαστήματος… Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα σχέδια για μια βάση στο Διάστημα και να εγκαταλείψουμε το όραμα για την εξερεύνησή του»! Προσπαθώώντας να βοηθήσει να γίνουν πράξη τα όνειρά του, ο Ελληνας επιστήμονας στράφηκε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που ήδη έχει αρχίσει να αναπτύσσει τα φιλόδοξα σχέδιά της. Ετσι, ανέλαβε επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της Odyssey Moon Limited, της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας που προτίθεται να αναλάβει την εμπορική εκμετάλλευση της Σελήνης! «Οι έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν πλούσιες ενεργειακές και υλικές πηγές στη Σελήνη… Η επιστροφή μας εκεί θα μας διδάξει τις επιδεξιότητες που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε και να εργαστούμε παραγωγικά σε άλλους κόσμους!» είπε κατά την επίσημη παρουσίασή του ο περιζήτητος επιστήμονας.
Η εταιρεία που έχει το στρατηγείο της στο Isle of Man, σχεδιάζει την κατασκευή σκαφών τα οποία θα μεταφέρουν πρόσωπα και υλικά από και προς τη Σελήνη με χαμηλό κόστος. Ηδη, έχει προγραμματίσει την πρώτη ρομποτική αποστολή για τον Δεκέμβριο του 2012. Αρωγός του σ' αυτήν την προσπάθεια θα είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Odyssey Moon Limited δρ Μπομπ Ρίτσαρντς με σπουδές στην αεροδιαστημική και βιομηχανική μηχανική, τη φυσική και την αστρονομία, που υπήρξε βοηθός του διάσημου Καρλ Σαγκάν.
Το προφητικό βιβλίο
Οσο τεχνοκράτης είναι ο Ελληνας επιστήμονας, άλλο τόσο ρομαντικό τον κάνει το όραμά του για την κατάκτηση του Διαστήματος… Τα όνειρά του τα μετέφερε σε ένα βιβλίο για νέους που έγραψε μαζί με τη σύζυγό του Ανν και έχει τίτλο «Moon wake». Είναι ένα μυθιστόρημα για τη ζωή τεσσάρων νεαρών μαθητών που φτάνουν για εξερεύνηση σε μια φανταστική βάση στη Σελήνη.
Ο Μάικ, η Λόρα και ο Τζέισον προέρχονται από τη Γη και κάνουν άνω-κάτω τη ζωή της Τόνι που ζει χρόνια στη Σελήνη. Γρήγορα ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να μείνουν ενωμένοι για να επιζήσουν σε έναν νέο κόσμο που κάθε άλλο παρά βαρετός και συνηθισμένος είναι. Οσο μένουν μαζί, περνούν διάφορες περιπέτειες, καθώς παγιδεύονται μέσα σε σωλήνες γεμάτους λάβα, εγκλωβίζονται σε τροχιά, πέφτουν σε θύελλες ακτινοβολίας και αντιμετωπίζουν ένα σωρό περιπέτειες!
Ετσι, τα τέσσερα παιδιά ανακαλύπτουν μαζί τι ακριβώς σημαίνει «σπίτι», μαθαίνουν να καταλαβαίνουν καλύτερα ο ένας τον άλλον αλλά και τους εαυτούς τους… Είναι το «μάθημα» που θέλει να δώσει ο οραματιστής Πολ Σπουδής, για να δείξει ότι η ανακάλυψη νέων κόσμων μπορεί να βελτιώσει το ανθρώπινο γένος και να το κάνει να εγκαταλείψει τις αμαρτίες του που ταλαιπωρούν χιλιετίες τώρα τη Γη.
Η πρώτη ανακάλυψη νερού στο Φεγγάρι
Το 1976, ο Πολ Σπουδής πήρε μπάτσελορ στη Γεωλογία από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας κι αμέσως μετά έμεινε έναν χρόνο εσωτερικός στο Εργαστήριο Πρόωσης Αεριωθουμένων. Τον επόμενο χρόνο σπούδασε Πλανητική Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Brown με ειδικότητα στη Σελήνη… Κάτοχος μάστερ πλέον, επέστρεψε στην Αριζόνα, όπου το 1982 έγινε διδάκτωρ (PhD) της Γεωλογίας.
Τότε προσελήφθη στη Γεωλογική Ερευνα των ΗΠΑ και πέρασε μια σειρά ετών μελετώντας τη Σελήνη και προωθώντας την ιδέα της ουσιαστικής εξερεύνησής της. Ετσι ανέλαβε τα καθήκοντα του επικεφαλής ερευνητή στο πρόγραμμα πλανητικής γεωλογίας του τμήματος Εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος, το οποίο ανήκει στο Γραφείο Διαστημικής Επιστήμης της NASA και ειδικεύτηκε στη μελέτη των διαδικασιών που προκαλούν οι ηφαιστειακές εκρήξεις στους πλανήτες.
Αμέσως μετά, υπηρέτησε στο Lunar and Planetary Institute του Χιούστον και το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου John Hopkins, στα οποία εργάστηκε ως ανώτερο επιστημονικό στέλεχος.
Το 1994, ο Σπουδής ανέλαβε επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της «Αποστολής Clementine». Ηταν ένα φιλόδοξο και απόλυτα επιτυχημένο πείραμα έρευνας στο λεγόμενο «βαθύ Διάστημα», που εμπνεύστηκαν από κοινού ο Οργανισμός Αμυνας Βαλλιστικών Πυραύλων -πρόδρομος του σημερινού Οργανισμού Στρατηγικής Αμυντικής Πρωτοβουλίας (SDIO)- και η NASA.
Στις 25 Ιανουαρίου 1994, εκτοξεύτηκε από την αεροπορική βάση Vandenberg ο δορυφόρος «Clementine», μια πρισμοειδής μεταλλική κατασκευή ύψους 1,88 μ., εφοδιασμένη με τα πιο σύγχρονα ραντάρ, τηλεσκόπια και κάμερες υψηλής ευκρίνειας… Επί έξι μήνες έκανε τριακόσιες περιστροφές γύρω από τη Σελήνη και κατέγραφε έναν προς έναν τους κρατήρες και τα εξογκώματά της, δίνοντας την ευκαιρία στους επιστήμονες να χαρτογραφήσουν πλήρως την επιφάνειά της.
Πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια ώσπου να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας. Μόλις τον Μάιο του 1998, η επιστημονική ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πολ Σπουδής, ανακοίνωσε ότι στους κρατήρες του βόρειου πόλου της Σελήνης υπήρχαν αποθέματα πάγου αρκετά για να συντηρήσουν μια μόνιμη βάση! «Σε συνδυασμό με τον σχεδόν σταθερό ηλιακό φωτισμό, οι πόλοι αποτελούν ιδανικά σημεία για την πιθανή μόνιμη ανθρώπινη παρουσία» υποστηρίζει ο Ελληνας επιστήμονας.
Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010
ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου