Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Σε μια κλωστή η «Υγεία» του Ομπάμα

Ενα μικρό βήμα για τον Μπαράκ Ομπάμα, ένα τεράστιο άλμα για τις ΗΠΑ; Η αγωνία σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος υγείας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, καθώς το τελικό αποτέλεσμα πρόκειται να κριθεί από στιγμή σε στιγμή.

Ωρες  αγωνίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να πείσει για την αναγκαιότητα του  συστήματος υγείας. Ωρες αγωνίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να πείσει για την αναγκαιότητα του συστήματος υγείας. Σήμερα, το αργότερο αύριο, θα ολοκληρωθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων η ψηφοφορία πάνω στη συμβιβαστική πρόταση για το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί μια βελτιωμένη εκδοχή του σχεδίου που ψήφισε κατ' αρχάς η Γερουσία. Αν η έκβαση είναι θετική, τότε το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στη Γερουσία, όπου θα μπορεί να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία και θα μένει η υπογραφή του προέδρου.

Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν δύο πράγματα: αφενός αν οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν πρώτη φορά εθνικό σύστημα υγείας. Αφετέρου θα δείξουν αν ο Ομπάμα θα περάσει με επιτυχία το κρισιμότερο ίσως τεστ της θητείας του. Τόσο μεγάλο είναι το στοίχημα που ο αμερικανός πρόεδρος, ανέβαλε για τον Ιούνιο την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Ινδονησία και στην Αυστραλία, προκειμένου να παραμείνει στα πάτρια εδάφη και να πρωτοστατήσει στην καμπάνια υπέρ του «ναι». Δεν δίστασε μάλιστα να εμφανιστεί και στο δεξιό κανάλι FOX, τη ναυαρχίδα της ακραίας ρεπουμπλικανικής προπαγάνδας, για να υπεραμυνθεί των θέσεών του.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας όχι μόνο αποτέλεσε βασικό άξονα της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα, αλλά κυριάρχησε και στην έως τώρα θητεία του, σε σημείο μάλιστα να επισκιάζει ενίοτε ακόμα και αυτό το καυτό πρόβλημα της οικονομίας. Περίπου 46 εκατομμύρια Αμερικανοί από χαμηλά κοινωνικά στρώματα δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στα υπέρογκα έξοδα. Το συνολικό κόστος της υγείας, στο μεταξύ, διογκώνεται συνεχώς, με κίνδυνο, όπως υπολογίζουν οι πιο έγκριτοι οικονομολόγοι, να τινάξει στον αέρα τον αμερικανικό προϋπολογισμό μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Η μεταρρύθμιση κυριαρχεί εδώ κι ένα χρόνο στο δημόσιο λόγο. Αποτελεί το αγαπημένο αντικείμενο της αντικυβερνητικής προπαγάνδας και προσφέρει άφθονη τροφή στους θιασώτες του Tea Party και σε γραφικούς πολιτικάντηδες τύπου Σάρα Πέιλιν. Το γελοίο τους επιχείρημα είναι ότι ο «σοσιαλιστμός» θα αλώσει τη χώρα.

Και όμως, το νομοσχέδιο που τίθεται σε ψηφοφορία, όσο και αν αποτελεί σημαντική πρόοδο για τα αμερικανικά δεδομένα, είναι μάλλον δειλό για τα ευρωπαϊκά μέτρα και σταθμά: κατ' αρχάς, δεν παρέχει τη δυνατότητα δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους πολίτες. Αυτός ήταν ο μεγάλος συμβιβασμός που χρειάστηκε να κάνουν οι Δημοκρατικοί, προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη Γερουσία. Γίνονται ωστόσο σημαντικά βήματα: προβλέπεται ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ασφαλισμένοι, όσοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα θα επιδοτούνται από το κράτος, ενώ μπαίνει πλαφόν στις ταρίφες των ιδιωτικών νοσοκομείων και των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο τελευταίος σκόπελος που πρέπει να ξεπεράσει είναι ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές του δικού του κόμματος, οι οποίοι αγωνιούν περισσότερο για την επανεκλογή τους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, παρά για το συνολικό κυβερνητικό έργο.

Αν το νομοσχέδιο τελικά δεν περάσει, ακολουθεί το χάος; Οχι ακριβώς. Σίγουρα πάντως το πλήγμα θα είναι γενναίο για τον Ομπάμα, ενόψει μάλιστα των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Η μεταρρύθμιση της υγείας πρέπει να ξεχαστεί καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, ενώ η σκιά της ήττας θα πλανάται πάνω από τις προαναγγελθείσες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική, την οικονομία, το μεταναστευτικό και το περιβάλλον. Αρκετά έντυπα διερωτώνται «γιατί άργησε τόσο να δείξει πυγμή». Αν όμως όλα έχουν αίσιο τέλος, τότε οι Αμερικανοί -και ο ίδιος ο Ομπάμα- θα θυμηθούν ότι οι μεγάλες τομές συνήθως δεν επιτυγχάνονται με συναίνεση.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου