Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Δισ. ευρώ για το ψηφιακό μας alter ego

Η οικονομία κατακρημνίζεται, τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, η κατάσταση προμηνύεται δυσοίωνη, αλλά μέσα σ' αυτό το ζοφερό κλίμα υπάρχει ένας τομέας που ανθεί και κάνει τζίρους δισεκατομμυρίων! Ενας τομέας που δεν έχει να κάνει με πραγματικά υλικά αγαθά, αλλά με «αέρα κοπανιστό»!

Ο λόγος για τα ψηφιακά αγαθά, τα διάφορα γκάτζετ που μπορεί κάποιος να αγοράσει από το διαδίκτυο για να προχωρήσει γρηγορότερα σε e-παιχνίδια, να «ντύσει» και να «προικίσει» το άβατάρ του (το ψηφιακό δηλαδή alter ego του), να πάρει ισχυρότερα όπλα κ.λπ.

Οσοι από εσάς είστε έστω και λίγο εξοικειωμένοι με τα διαδικτυακά παιχνίδια που προσφέρει το facebook (farmville, pet society, restaurant city, country story κ.ά.), όσοι έχετε παίξει «second life», θα καταλάβατε ήδη για τι ακριβώς μιλάμε. Ρουχαλάκια, επιπλάκια, κοσμηματάκια, πολυτελή αυτοκίνητα, μπουκάλια σαμπάνιας, κάρτες γενεθλίων, αλλά επίσης γελάδια για τη φάρμα σας, λίπασμα για τα σπαρτά σας και ένα σωρό ακόμα χρήσιμα για τα διάφορα παιχνίδια και την ψηφιακή σας περσόνα, άχρηστα όμως στην κανονική σας ζωή, αγοράζονται πανεύκολα με ελάχιστα ευρώ: μέσω κάρτας, pay pal κ.λπ., διαδικασία απλούστατη και γρήγορη.

Η αγορά ψηφιακών αγαθών δεν είναι κάτι καινούργιο: η μόδα υπήρχε εδώ και χρόνια στην Ασία (όπου πέρσι ο τζίρος ξεπέρασε τα 5 δισ. δολάρια!), πριν από δύο χρόνια εισέβαλε δυναμικά στην Αμερική και σιγά σιγά κατακλύζει τον κόσμο, τινάζοντας την μπάνκα στον αέρα με σκανδαλώδη κέρδη!

Ποιοι, πώς και γιατί

Γιατί όμως κάποιος να δαπανήσει έστω και ένα σεντ σε αγορές ανύπαρκτων πραγμάτων; Και ποιοι είναι αυτοί που αγοράζουν ψηφιακά αγαθά;

Θα εκπλαγείτε, ίσως, αν μάθετε ότι οι περισσότεροι που δαπανούν σε τέτοιες αγορές δεν είναι αυτοί τους οποίους αποκαλούμε κατεξοχήν «gamers». Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και δημοσιεύματα των Financial Times, δεν είναι όσοι αγοράζουν παιχνίδια, ούτε εκείνοι που ψάχνουν για sites με παιχνίδια και «κατεβάζουν» αβέρτα πολλά από αυτά. Είναι άνθρωποι που σχετικά πρόσφατα ανακάλυψαν τον Ιστό, που έχουν προφίλ σε sites κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook, το Bebo κ.ά. και που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές που τους παρέχονται, αρχικά, από περιέργεια.

«Δεν ψάχνουν για παιχνίδια, αλλά χαίρονται να τα παίζουν όταν αυτά τους προσφέρονται», λέει ο Tom Sarris της εταιρείας Playfish- εταιρεία πίσω από πολλά από τα παιχνίδια που σχεδόν όλοι όσοι έχουμε facebook συνηθίζουμε να παίζουμε. Ο Tom Sarris αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσα ακριβώς ήταν τα έσοδα της εταιρείας το 2009, αλλά δέχτηκε ότι η μερίδα του λέοντος των κερδών προκύπτει από την πώληση ψηφιακών αγαθών.

Και γιατί να δώσετε τα ωραία σας ευρούλια για «αέρα κοπανιστό»;

«Για πολλούς λόγους», λέει ο Jeremy Liew, διευθύνων της Lightspeed Venture Partners, που πέρσι μόνο επένδυσε 10 εκατ. δολάρια σε εταιρείες που πωλούν ψηφιακά αγαθά. Καταρχάς, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να προχωρήσουν γρήγορα στο παιχνίδι τους, άλλοι που θέλουν να επιδείξουν το e-σπίτι τους, το καλοντυμένο avatar τους κ.λπ., όπως ακριβώς θα επιδείκνυαν τα πραγματικά τους αγαθά. Και για έναν ακόμα λόγο: με τις διαπροσωπικές σχέσεις να λειτουργούν περισσότερο μέσα από το Ιντερνετ, παρά εκ του σύνεγγυς, είναι πολλοί όσοι πιστεύουν ότι αγοράζοντας μια e-σαμπάνια, ένα e-μπουκέτο λουλούδια, δείχνουν στους φίλους τους, τους συγγενείς και τους γνωστούς τους ότι νοιάζονται.

Φυσικά υπάρχει και η λιγότερο λαμπερή αιτία: με την οικονομική κρίση παρούσα είναι ευκολότερο για όσους μένουν μέσα και παίζουν στον Ιστό για να περάσουν την ώρα τους να δαπανήσουν 2-3 ευρώ τον μήνα για τη «διασκέδασή» τους. Με αυτό το ποσό δεν μπορούν να αγοράσουν (σχεδόν) τίποτα στον πραγματικό κόσμο. Στην ψηφιακή πραγματικότητα όμως μπορούν να «απολαύσουν» διάφορες πολυτέλειες...

Η κότα με τα χρυσά αβγά

Τα ποσά που δαπανεί η πλειονότητα των χρηστών (συνήθως) δεν είναι μεγάλα. Δύο ευρώ τον μήνα υπολογίζεται ότι δίνουν οι περισσότεροι από όσους παίζουν. Μόνο που αν πολλαπλασιάσετε αυτό το ποσό επί τα εκατομμύρια των παικτών παγκοσμίως, θα καταλάβετε ότι μιλάμε για ποσά αστρονομικά. Και δεν είναι καθόλου υπερβολή ότι τα εικονικά καλούδια είναι μια φάμπρικα ραγδαία αναπτυσσόμενη με υπέρογκα κέρδη. Δεν δίνουν όλοι, θα πείτε. Σωστά. Αλλά σκεφτείτε ότι υπάρχουν και οι «βαριές» περιπτώσεις όσων καταθέτουν περισσότερα από 10-20 ευρώ μηνιαίως. Τώρα η εικόνα που έχετε γίνεται πιο συγκεκριμένη. Η κότα με τα χρυσά αβγά μόλις άρχισε να γεννοβολά!

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το 2015 τα έσοδα από αυτή τη φάμπρικα θα ξεπεράσουν τα 17 δισ. δολάρια. Το 2009, μόνο οι Αμερικανοί δαπάνησαν 1,8 δισ. δολάρια. Οι στατιστικές θέλουν το 60% των αγοραστών να είναι γυναίκες. Στη χώρα μας το φαινόμενο δεν είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένο. Ωστόσο, για σκεφτείτε: είστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν γνωρίζετε κανέναν που να έχει δώσει χρήματα για το ...σπάταλο avatar του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου