Σοβαρές παρενέργειες έχουν σημειωθεί στη χώρα μας σε 17 περιπτώσεις από το εμβόλιο κατά του ιού της νέας γρίπης, από τις οποίες οι 15 είναι ιατρικώς τεκμηριωμένες, ενώ οι άλλες δύο αφορούν θάνατο εμβρύων μετά τον εμβολιασμό και είναι υπό διερεύνηση.
Συνολικά τα ανεπιθύμητα συμβάντα έπειτα από εμβολιασμό για τον νέο ιό ξεπερνούν τα 1.000, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού έναντι της πανδημίας γρίπης Η1Ν1, συνεχίζεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.
Την περασμένη Παρασκευή εμβολιάστηκαν 1.048 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 δέχθηκε 4.356 κλήσεις, ενώ από τις 16.11.2009, ημέρα έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού, μέχρι και τις 8.1.2010 έχουν εμβολιαστεί συνολικά 360.149 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 έχει δεχτεί 562.517 κλήσεις, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων.
Στο διάστημα μέχρι 3/1, οι αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών που έλαβε ο ΕΟΦ ανέρχονται συνολικά σε 1.024, εκ των οποίων 223 προέρχονται από επαγγελματίες Υγείας και 801 από τους ίδιους τους εμβολιασθέντες ή συγγενείς τους. Οι περισσότερες από τις αναφορές αφορούν σε αναμενόμενες μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιέχονται στην περίληψη χαρακτηριστικών των δύο εμβολίων.
Ειδικότερα, στο σύνολο των αναφορών που έχει λάβει ο ΕΟΦ από την έναρξη των εμβολιασμών έως σήμερα, οι 41 αφορούν σε ιατρικά επιβεβαιωμένες και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Από την προηγούμενη ανακοίνωση, κοινοποιήθηκαν στον ΕΟΦ 243 αναφορές περιστατικών, από τις οποίες 81 προέρχονταν από επαγγελματίες Υγείας. Από αυτές, οι 17 αναφορές κρίθηκαν σοβαρές.
Οι 15 είναι ιατρικώς τεκμηριωμένες αναφορές και αφορούν σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες ταξινομούνται ως εξής:
- 3 περιστατικά με καρδιαγγειακές διαταραχές (στηθάγχη, έκτοπες συστολές, αύξηση αρτηριακής πίεσης).
- 1 περιστατικό με διαταραχή του γαστρεντερικού (έμετος).
- 5 περιστατικά με γενικές διαταραχές και διαταραχές στο σημείο της ένεσης (πυρετός, αστάθεια στη βάδιση, ερεθισμός στο σημείο ένεσης).
- 2 περιστατικά με διαταραχές του ανοσοποιητικού (αλλεργική αντίδραση, ερεθισμός γλώσσας, οίδημα στα χείλη, κνησμός παλαμών, εξάνθημα ποδιών, πομφός).
- 2 περιστατικά με λοιμώξεις (συμπτώματα γρίπης, έρπης ζωστήρας).
- 1 περιστατικό με μεταβολική διαταραχή (επιδείνωση διαβήτη).
- 6 περιστατικά με διαταραχές από το νευρικό σύστημα (λιποθυμία, αιμωδίες άκρων, ζάλη, τάση για λιποθυμία, νευρίτιδα, έκπτωση εν τω βάθει αισθητικότητας, μείωση τενόντων αντανακλαστικών, αδυναμία κάτω άκρων, θάμβος όρασης, κεφαλαλγία ημικρανικού τύπου, καυσαλγία, εγκεφαλίτιδα).
- 4 περιστατικά με διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος (δύσπνοια, βήχας, λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού, παραγωγικός βήχας, επιδείνωση καμπύλης ροής-όγκου).
Σε σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα σε εγκύους αφορούν τα άλλα δύο ιατρικώς τεκμηριωμένα περιστατικά. Οπως αναφέρεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, το ένα εκ των δύο περιστατικών αφορά ενδομήτριο θάνατο εμβρύου 34 εβδομάδων και διαπιστώθηκε 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Το δεύτερο περιστατικό αφορά ενδομήτριο θάνατο εμβρύου 22 εβδομάδων και διαπιστώθηκε 16 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Σημειώνεται όμως ότι τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν είναι επαρκή για την εξαγωγή κάποιου συμπεράσματος και τα περιστατικά διερευνώνται περαιτέρω.
Από την έναρξη των εμβολιασμών, έως 3-1-2010 έχουν χορηγηθεί 2.122 δόσεις εμβολίων σε εγκύους (στοιχεία ΚΕΕΛΠΝΟ) και έχουν κοινοποιηθεί στον ΕΟΦ επτά αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών σε εγκύους, από τις οποίες οι πέντε αναφορές αφορούν τη μητέρα και οι άλλες δυο αφορούν το θάνατο των εμβρύων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου