Ήπιος Λόγος
Το σενάριο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», με τη δικλείδα ασφαλείας της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, φαίνεται ότι είναι η επικρατέστερη εκδοχή για τον επίλογο της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η πρόταση του Νικολά Σαρκοζί για την επιβολή φόρου στις τράπεζες εγκαταλείφτηκε, μετά την έντονη αντίδραση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, και την απειλή τους να προχωρήσουν σε αγωγές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επιλογή που προκρίνεται λοιπόν είναι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους περίπου κατά 20%, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για περισσότερο από δέκα χρόνια, και η επαναγορά ομολόγων μέσω ενίσχυσης που θα δοθεί στην Ελλάδα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με χαμηλότερο επιτόκιο.
Το «κλειδί» στην αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν η δήλωση που φέρεται να έκανε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην πρωινή, κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, ακόμη κι αν οι Οίκοι Αξιολόγησης θεωρήσουν το πακέτο λύσης ως «πιστωτικό γεγονός», και υποβιβάσουν την ελληνική οικονομία σε κατάσταση προσωρινής «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
Η εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρείται καθοριστική, μιας και έτσι θα αποφευχθούν κλυδωνισμοί στη ρευστότητα των τραπεζών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινωνική ανησυχία και πανικό.
Όσο για τον επόμενο «μεγάλο στόχο», είναι η άσκηση πολιτικής πίεσης στους Οίκους Αξιολόγησης, ώστε μετά την πάροδο ενός εύλογου χρονικού διαστήματος περίπου ενός μηνός, να αναβαθμίσουν, έστω και οριακά την ελληνική οικονομία, μιας και στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι έτσι θα σταλεί στις αγορές ένα πειστικό μήνυμα για το τέλος του δράματος.
http://www.statesmen.gr