Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Π.Κρούγκμαν: "Η ελληνική πολιτική ελίτ εξαθλίωσε τους Έλληνες μένοντας στο ευρώ"


"Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ"


Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στο μπλογκ του στους NYT κατήγγειλε πριν λίγο ότι "Η προσήλωση της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας στο ευρώ παρά την οικονομικά δεινά της χώρας αποδείχθηκε υπερβολικά ισχυρή" και συμπληρώνει :"Εκεί έκανα λάθος εκτίμηση, αλλά δεν το περίμενα"!
Δηλαδή ο Π.Κρούγκμαν δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα προτιμούσαν να καταστραφεί μια ολόκληρη οικονομία για να μείνει στην ευρωζώνη η Ελλάδα με απόφαση φυσικά των πολιτικών της!
Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι αν και η οικονομική ανάλυση για την Ελλάδα ήταν ορθή, αλλά "η πολιτική ελίτ της Ελλάδας προτίμησε την οικονομική εξαθλίωση παρά να βγει εκτός ευρωζώνης"...
«Τα τελευταία τρία χρόνια προέβλεπα ένα πιθανό σενάριο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: μια τραπεζική κρίση, την οποία ακολουθούν περιορισμοί στις τραπεζικές αναλήψεις παρόμοιοι με το corralito στην Αργεντινή το 2001 και μετά -με το επιχείρημα κατά της εξόδου να έχει εξαλειφθεί- την επανεισαγωγή του εθνικού νομίσματος. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Παρά τον μεγάλο πόνο, η προσήλωση της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας στο ευρώ παρά την οικονομικά δεινά της χώρας αποδείχθηκε υπερβολικά ισχυρή. Η ανάλυσή μου για τα οικονομικά δεν ήταν λάθος, αλλά οι πολιτικές μου προβλέψεις για τους Έλληνες πολιτικούς ήταν άστοχες», γράφει.
Που να προβλέψει ο άνθρωπος την προδιάθεση μειοδοσίας στην Ελλάδα των εγχώριων πολιτικών ανδρών και γυναικών;
Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, η Κύπρος φαίνεται τώρα να δικαιώνει το πρώτο μέρος αυτού του σεναρίου. Και όπως αναφέρει η χώρα δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να μείνει στο ευρώ.
«Ποιος είναι ο λόγος της παραμονής στο ευρώ; Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του ενιαίου νομίσματος έχει φύγει. Εν τω μεταξύ, το μέλλον της Κύπρου στο ευρώ είναι ένα μέλλον αποπληθωρισμού και καταστροφικής λιτότητας. Μπορεί η ελπίδα ότι κάποια μέρα με κάποιον τρόπο θα αποκατασταθεί το status quo ante να τα δικαιολογήσει όλα αυτά;» διερωτάται ο Πολ Κρούγκμαν.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΔΙΑΣΩΣΗ "ΜΑΪΜΟΥ" IIF: "Η Κύπρος θα φύγει από το ευρώ - Μόνη διέξοδος σωτηρίας η επιστροφή στη λίρα"
Δεδομένη θεωρεί το IIF την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, καθότι μετά την καταστροφή του τραπεζικού της συστήματος οφειλόμενη στην "διάσωσή" της, η Κύπρος ουσιαστικά δεν θα έχει άλλη πηγή εσόδων πέραν του τουρισμού. Ο τουρισμός όμως όπως γνωρίζουμε ανθεί σε οικονομίες που διαχειρίζονται εθνικά νομίσματα.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχει μια "πραγματική πιθανότητα" να βγει η Κύπρος από την ευρωζώνη μετά την αμφιλεγόμενη χρηματοπιστωτική διάσωσή της.
"Είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου (από τη ζώνη του ευρώ) ως μια πραγματική πιθανότητα", δήλωσε ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής των οικονομολόγων του IIF, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν "πολύ πιο εύκολο" για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.
"Η Κύπρος υποφέρει απ' όλα τα κόστη που συνδέονται (...) με το ευρώ, χωρίς να έχει κανένα από τα οφέλη", επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επικαλούμενος την υποτίμηση των τραπεζικών καταθέσεων και την οικονομική "ύφεση" που αναγγέλλεται για τη χώρα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της οποίας, κρίσιμος για την οικονομία της, ακρωτηριάσθηκε.
"Η μόνη διέξοδος (για τη χώρα) θα ήταν μια υποτίμηση", η οποία είναι αδύνατη με το ενιαίο νόμισμα, δήλωσε ο Σατλ, εκτιμώντας πως μια έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη δεν θα είχε, σύμφωνα με τον ίδιο, "απαραιτήτως" επιπτώσεις αλλού στην Ευρώπη.
Το IIF εξέφρασε αντίθετα την ανησυχία του για τις συνέπειες του σχεδίου για τη διάσωση της Κύπρου σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
"Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αυξήσει τα κόστη της χρηματοδότησης (...) των τραπεζών που είναι αδύναμες ή θεωρούνται αδύναμες", ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιταλία, διευκρίνισε ο Σατλ.
"Αυτό επιδεινώνει κατά κάποιο τρόπο τις προκλήσεις που περιμένουν αυτές τις χώρες", πρόσθεσε.
Το IIF έχει έδρα την Ουάσινγκτον και αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα άνω των 470 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο.
Αυτό που μας λέει το IΙF είναι ότι το ευρώ ήταν χρήσιμο για την Κύπρο όσο αυτή αποτελούσε έναν τραπεζικό παράδεισο. Από την στιγμή που οι Γερμανοί της στέρησαν την βάση της οικονομίας της δεν έχει πλέον κανένα λόγο να παραμείνει στο ευρώ. Το "σκληρό" νόμισμα έχει χρησιμότητα σε διαχειριστές μεγάλων κεφαλαίων όπως οι τράπεζες, όχι σε φιλόδοξους εξαγωγείς αγροτικών προιόντων, ούτε σε χώρες που επιθυμούν να αποτελέσουν τουριστικούς προορισμούς.
Η Κύπρος θα πρέπει εκ των πραγμάτων να δημιουργήσει νέους τομείς στην οικονομία της που θα της αποφέρουν έσοδα, όμως καθότι αυτοί σίγουρα δεν θα είναι "υψηλής" τεχνολογίας, το ευρώ καθίσταται πολυτέλεια δυσβάσταχτη.  Στα προιόντα χαμηλής τεχνολογίας πουλάει ο πιο "φθηνός", και σίγουρα αυτός δεν θα είναι κάποιος που συναλάσεται με το ευρώ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Πουτάνας γιοί, πολιτικοί…Του Σταύρου Βιτάλη, Προέδρου του Πατριωτικού Μετώπου.
«Πουτάνας γιοί, πολιτικοί». Με την οξύτατη αυτή έκφραση, χαρακτήρισε ο ηγέτης του κινήματος των 5 Αστέρων της Ιταλίας, Μπέπε Γκρίλο, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων  της χώρας του, αριστερούς και δεξιούς. Αρνούμενος παράλληλα να συναινέσει, σε οποιαδήποτε διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.
Πέρα από τα κροκοδείλια δάκρυα των Ιταλών πολιτικών και τις ανοησίες που ακούσαμε, και από τον εγγονό της Πηνελόπης Δέλτα, «για διαφύλαξη της Ευρώπης, από φαινόμενα σαν τον Γκρίλο», ας επιχειρήσουμε να δούμε, τι συμβαίνει στην Ιταλία με την περίπτωση του «αιρετικού/αντισυστημικού» - όπως τον αποκαλούν - αυτού πολιτικού.
Ο Μπέπε Γκρίλο λοιπόν:
 • Μείωσε τους μισθούς των Βουλευτών του κατά 50%.
 • Είναι σαφής στις θέσεις του όπως: Διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών και κατώτερο εγγυημένο εισόδημα στα 1000 ευρώ το μήνα.
 • Κρατάει μια συνεπή και κάθετη στάση απέναντι στο σύνολο του σάπιου και διεφθαρμένου αριστεροδέξιου πολιτικού συστήματος της χώρας του.
 • Δεν δίνει συνεντεύξεις στα ιταλικά κανάλια και φτύνει κατάμουτρα τους πληρωμένους κονδυλοφόρους.
 • Δεν κάνει αρχηγικές εμφανίσεις. Αντιθέτως. Έχει μοιράσει τα κέντρα αποφάσεων του Κινήματός του, οριζόντια και με οργανωτική αυτοτέλεια.
 • Ξεκαθαρίζει πως η στάση του Κινήματος των 5 Αστέρων, απέναντι στις προτάσεις των παραδοσιακών κομμάτων, θα είναι κατά περίπτωση.
 • Μιλάει σαφώς πια, για πέρασμα των εξουσιών στο Λαό.
 • Ο λόγος του είναι καθαρά Πατριωτικός, χωρίς φυσικά να συνδέεται σε καμία περίπτωση με ακροδεξιές λογικές και αγκυλώσεις και πάντα με γνώμονα, τη Λαϊκή Εξουσία.
Ο Μπέπε Γκρίλο, πέρα από τις οξείς εκφράσεις του και την απέχθειά του για το σύστημα, κινείται σε γενικές γραμμές, μέσα στο πλαίσιο των αρχών, της Άμεσης Δημοκρατίας. Ενός παγκόσμιου Κινήματος, που όλα δείχνουν πως, θα αποτελέσει στις εποχές που έρχονται, την πραγματική επανάσταση των Λαών. Μια επανάσταση, η οποία ήδη στέκεται όρθια απέναντι στη Νέα Τάξη, τις αριστεροδέξιες αγκυλώσεις του παρελθόντος, και την χωρίς εξουσιαστικά κόμπλεξ στήριξη της πολιτικής πρότασης που εκφράζει εδώ και χρόνια το Πατριωτικό Μέτωπο με κεντρικό σύνθημα: Δώστε μας της δύναμη να σας παραδώσουμε την εξουσία.
Για να έλθουμε τώρα, στο καραγκιόζ μπερντέ πολιτικό σκηνικό της χώρας μας. Πέρα από το Πατριωτικό Μέτωπο και το Δημοβούλιο Πολιτών, κανένας πολιτικός σχηματισμός, δεν θέτει ζήτημα πλήρους επαναδιατύπωσης/πρότασης, της λειτουργίας των θεσμών αλλά και του συνόλου της Δημοκρατίας μας, πάνω στη βάση της Άμεσης Δημοκρατίας.
Όλα τα κόμματα/κινήματα, από την άκρα αριστερά (ακόμη και από αυτούς που αυτοαποκαλούνται «αντιεξουσιαστές» ή και Μπακουνικοί αριστεροί Πατριώτες), έως την άκρα δεξιά και τους νεοναζί, στηρίζουν τον πολιτικό τους λόγο, στην εξουσιαστική παμπόνηρη διαχειριστική λογική: Ψηφάτε με για να σας σώσουμε.
Ακόμη και τα εξωκοινοβουλευτικά σούργελα/κλώνοι του ΠΑΜ ( ΠΑΠΑΜ, ΠΙΠΑΜ, ΛΕΠΑΜ, και διάφορα «Μέτωπα» της συμφοράς) μανιαδάκικου στυλ, που κατασκευάστηκαν και προκύπτουν καθημερινά, με άνωθεν εντολή και επιμελητεία. Με ναπολεόντιους ηγετίσκους, που παρθενογεννήθηκαν ξαφνικά και από το πουθενά και δεν μπορούν να ξεφύγουν από την βαθειά τους κρυπτοφασιστική επιθυμία, όχι να υπηρετήσουν τον τόπο, αλλά να τον… κυβερνήσουν και να τον… σώσουν, προφανώς για λογαριασμό των αφεντικών τους.
Φυσικά, ακούμε που και που, από την ΣΥΡΙΖΑία «αριστερά» κυρίως, ψιθυριστές φωνές, περί Άμεσης Δημοκρατίας. Μελετώντας όμως βαθύτερα τις προτάσεις τους, διαπιστώνει κανείς πολύ εύκολα πως πίσω από τα μουρμουρητά, κρύβεται η βαθύτατα εξουσιαστική λογική του ιστορικά καταχρεωμένου μαρξοσταλινικού μοντέλου. 
Την ίδια ώρα, οι της ΧΑ που προσπαθούν απεγνωσμένα να… ενδυθούν την… αρχαιοελληνική πορφύρα, (κρατώντας με δυσκολία το χέρι, να μην υψωθεί πάλι και πάλι σε ναζιστικό χαιρετισμό), δεν έχουν να πουν ούτε μία λέξη, για αυτό το οποίο υποτίθεται πως υπερασπίζονται: Την αρχαία Αθηναϊκή και Σπαρτιατική Δημοκρατία.
Παράλληλα, ενώ ο Λαός της γειτονικής Ιταλίας, προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του, μέσα από την έστω πρωτογενή/πρωτόγονη Αμεσοδημοκρατική Πρόταση του Γκρίλο, στη δική μας Πατρίδα, συνεχίζει να ανθίζει η φαιδρά πορτοκαλέα.
 • Με έναν Λαό, που ακόμη δεν έχει αποδεχθεί πως βρίσκεται υπό κατοχή, και πως θα «δει Θεού πρόσωπο», μόνον όταν πάψει να υπερασπίζεται τα δανεικά των Ευρωπαίων.
 • Με έναν λαό που σέρνεται σήμερα πίσω από εθνομηδενιστές «σωτήρες» τύπου ρεπουσοτσιπραίων, ή από εθνοκάπηλους, επίσης «σωτήρες», μέχρι χτές τύπου καρατζαφέρμπουμπουκ και σήμερα «ζιγκ χαιλ ραους».
 • Με έναν Λαό που δεν καταλαβαίνει πως δεν πρέπει να ξευτελίζεται μπαίνοντας στις ουρές της ζητιανιάς, πως δεν πρέπει να πιστεύει σε ανοησίες του τύπου «η αριστερά θα σας σώσει» ή ακόμη χειρότερα με σαχλαμάρες του τύπου: Δυναμώστε μας στη Βουλή για να τους δείρουμε. Και ακόμη με γελοιότητες του τύπου: Ειδοποιείστε μας αν ο λαθρομετανάστης νοικάρης σας δεν πληρώνει το νοίκι. Θα συλλέξουμε τα νοίκια και θα σας βάψουμε το διαμέρισμα. Τα... χρώματα δικά μας.
Με την ολοκλήρωση της διερευνητικής φάσης του σχηματισμού κυβέρνησης της Ιταλίας, το Πατριωτικό Μέτωπο, σε συνεργασία με το Δημοβούλιο Πολιτών, θα έχουμε μια πρώτη επαφή με τον Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των 5 Αστέρων. Στην πρώτη συνάντηση εξ’ άλλου την οποία είχαμε, με τον εκπρόσωπό του, κ. Τονίνι, οι απαντήσεις τις οποίες πήραμε σε σχέση με τις Αμεσοδημοκρατικές πρωτοβουλίες του Γκρίλο, κρίθηκαν ικανοποιητικές. Θα έχουμε λοιπόν την ευκαιρία και σύντομα μάλιστα, να γνωρίσουμε από κοντά τον «αιρετικό/αντισυστημικό» Ιταλό πολιτικό, για να διαμορφώσουμε μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα, για τις Αμεσοδημοκρατικές αρχές του.
Οι καιροί εξ’ άλλου,  ου μενετοί, γαρ εγγύς εί.
Η Άμεση Δημοκρατία, είναι η επανάσταση των Λαών όλου του Κόσμου, για το σήμερα και το αύριο. Και αργά ή γρήγορα, τα πολιτικά συστήματα που εξαπάτησαν, ταλαιπώρησαν και αιματοκύλισαν τους Λαούς, (φασισμοί, ναζισμοί, νεοφιλελευθερισμοί, καπιταλισμοί, κομμουνισμοί, σοσιαλισμοί κλπ κλπ), θα πάνε εκεί που τους αξίζει:
Στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

ΕΕ ΚΑΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗ, ΤΈΛΕΙΩΝΟΥΝ! Κόλαφος Αlpha Bank κατά Eurogroup - Προβλέπουν "μαύρες" εξελίξεις σε Κύπρο και ΕΕ
Διαβλέποντας το τι έρχεται η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank κάνει ειδική αναφορά το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εκδίδει για την απόφαση του Eurogrpoup αναφορικά με την Κύπρο και προβαίνει σε μια πρωτοφανή για τράπεζα, επίθεση  κατά της του ανώτατου ευρωπαϊκού οργάνου που έχει εξελιχθεί σε όργανο της Γερμανίας.
Οπως επισημαίνεται στο δελτίο, η απόφαση της 25ης Μαρτίου, συνεπάγεται μια σειρά από εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις για το χρηματοοικονομικό σύστημα, και κυρίως στην ουσιαστική απομόνωση και συρρίκνωση του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, και, κατά συνέπεια, της οικονομίας της μεγαλονήσου. 
Ας δούμε τα κυριότερα αποσπάσματα του δελτίου της Alpha Bank:
"Η απόφαση αυτή συνεπάγεται μια σειρά από εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις για το χρηματοοικονομικό σύστημα , και κυρίως στην ουσιαστική απομόνωση και συρρίκνωση του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών , και , κατά συνέπεια , της οικονομίας της μεγαλονήσου .Σημειώνεται ότι η απόφαση του Eurogroup της 15 ης Μαρτίου για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στις τραπεζικές καταθέσεις ήταν από πάσης απόψεως παράλογη και επώδυνη για την οικονομία της Κύπρου . Ωστόσο , εκείνο που διογκώνει υπέρμετρα τις αρνητικές επιπτώσεις εκείνης της απόφασης είναι η μη άμεση εφαρμογή της μετά την ανακοίνωσή της . Αυτή η εξέλιξη υποχρέωσε σε κλείσιμο των τραπεζών από την Τρίτη 18/3/2013, και στην επιβολή δραματικών περιορισμών στις αναλήψεις από τις τράπεζες της Κύπρου για απροσδιόριστο διάστημα μετά το άνοιγμά τους την Πέμπτη 28/3/2013.
Οι ενέργειες αυτές ήταν επόμενο να οδηγήσουν στην αποδιοργάνωση και σε αβάστακτη οικονομική επιβάρυνση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου , στο πάγωμα κάθε μορφής οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο . (...)
Οδηγηθήκαμε σε μια άνευ προηγούμενου επιβολή της ουσιαστικής ακύρωσης της δυνατότητας λειτουργίας ( αντί της αναγκαίας εξυγίανσης ) του χρηματοοικονομικού συστήματος της Κύπρου τόσο στη βραχυχρόνια όσο και στη μεσο - χρόνια περίοδο . Αυτό προκύπτει από τα πραγματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Κύπρο και τις πρακτικές « εξυγίανσης » που ακολουθούνται .
Ειδικότερα , η αποκατάσταση της καταλυτικά διαταραγμένης εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών στην οικονομία της Κύπρου μετά τα συμβάντα της προηγούμενης εβδομάδος θα είναι ένα εγχείρημα με σχεδόν αξεπέραστες δυσκολίες . Σημειώνεται ότι οι καταθέτες με ανασφάλιστες καταθέσεις τόσο στην ΛΤΚ όσο και στην ΤΚ θα χάσουν ένα σημαντικό μέρος ( σχεδόν το σύνολο στη ΛΤΚ και γύρω στο 40% στην ΤΚ ) των αποταμιεύσεών τους . Από την άλλη πλευρά ακόμη και οι καταθέτες με καταθέσεις έως € 100.000 υποχρεώνονται τώρα ( αναπόφευκτα ) σε περιορισμένες αναλήψεις των δικών τους αποταμιεύσεων , ενδεχομένως για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα . Πως θα συμπεριφερθούν αυτοί οι καταθέτες μόλις αποκτήσουν τη δυνατότητα ανάληψης των δικών τους χρημάτων ;
Πότε θα ξεχαστούν τα ανωτέρω έτσι ώστε να αποκατασταθεί ξανά η εμπιστοσύνη για τοποθετήσεις αποταμιεύσεων στις τράπεζες της Κύπρου , όπως φαίνεται να διαβεβαιώνει του Eurogroup;
Η αναπόφευκτη μεγάλη μείωση των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου λόγω των ανωτέρω ανεξέλεγκτων πρακτικών , φαίνεται ότι επιδιώκεται ανοικτά από το Eurogroup - που κάνει λόγο για μείωση του χρηματοοικονομικού τομέα της Κύπρου στο μέσο όρο της ΕΕ -27 έως το 2018. Αυτή , ωστόσο , η επιβληθείσα δραστική μείωση των καταθέσεων χωρίς επιστροφή , η οποία μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες δις ευρώ , θα συνεπάγεται αναπόφευκτα τη δημιουργία υπέρμετρα μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων στη νέα Τράπεζα Κύπρου και θα διογκώσουν αναπόφευκτα περαιτέρω την ήδη διογκωμένη ( με τα € 9,2 δις της Λαϊκής ) εξάρτησή της από την ΕΚΤ .
Θα υπάρξουν τότε αφόρητες πιέσεις για δραστική μείωση της χρηματοδότησης της οικονομίας στα επόμενα έτη καθώς και για τον περιορισμό των δυνατοτήτων χρηματοδότησης και προσφοράς ολοκληρωμένων επιχειρηματικών υπηρεσιών σε ξένες επιχειρήσεις που ήταν ένα από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου έως σήμερα . Αυτό θα έχει αναπόφευκτα πολύ σημαντικές και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Κύπρου και στη ζωή των κατοίκων της . Η έκταση της πτώσης του ΑΕΠ της χώρας δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί διότι τα νέα δεδομένα ακόμη διαμορφώνονται και οι συμπεριφορές των οικονομικών μονάδων στο νησί θα πρέπει να εκδηλωθούν σαφέστερα .
Ωστόσο , είναι ευρέως αποδεκτό ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι μεγάλη και μακροχρόνια . Ως αποτέλεσμα κανείς δεν θέλει σήμερα να κάνει προβλέψεις για την εξέλιξη των επισφαλειών στις τράπεζες που θα απομείνουν , τόσο λόγω της επιδεινούμενης ύφεσης όσο και λόγω της μείωσης των καταθέσεων – δεδομένου ότι πολλές καταθέσεις συνδέονται και με χορηγήσεις . Εξίσου εκπληκτική με τα ανωτέρω είναι και η προσπάθεια που γίνεται να περιβληθεί η ουσιαστική διάλυση του χρηματοοικονομικού συστήματος στην Κύπρο με ιδεολογικό περιεχόμενο .
Ξαφνικά ανακαλύφθηκε ότι οι καταθέσεις μιας τράπεζας άνω των € 100.000 είναι όντως ανασφάλιστες και ότι μπορεί να κατασχεθούν για την ανα - κεφαλαιοποίηση των τραπεζών . Αυτή η ανακάλυψη , εντελώς τυχαία , έγινε μετά τη διάθεση στην προηγούμενη 5 ετία πολλών τρισεκατομμυρίων Ευρώ κρατικού χρήματος για τη διάσωση των τραπεζών ( και κυρίως των « ανασφάλιστων » καταθετών ) σε πολλές από τις χώρες του κεντρικού πυρήνα της Ευρωζώνης και μετά τη διάθεση επίσης πολλών επιπλέον τρις Ευρώ χρήματος χαμηλού κόστους από την ΕΚΤ για τη σταθεροποίηση αυτών των τραπεζών ( και των « ανασφάλιστων » καταθετών τους ) μετά τη διάσωσή τους . Τώρα βέβαια πρόκειται για τις τράπεζες μιας μικρής χώρας ( της Κύπρου ), οι οποίες σημειωτέον δεν βρέθηκαν ποτέ φορτωμένες με τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ και με άλλες απαιτήσεις ( τοξικά ομόλογα ) με ανύπαρκτη δυνατότητα εξυπηρέτησης .
Αντίθετα , είχαν καταθέτες που τις εμπιστεύονταν έως σήμερα , ακόμη και στην περίοδο μετά τις ζημιές που τους επιβλήθηκαν , και πάλι με το ελληνικό PSI Plus, παρ ’ όλες τις αιτιάσεις ( αναπόδειχτα ασφαλώς ) για « οικονομία καζίνο », για « ρώσους ολιγάρχες », για « φορολογικούς παραδείσους », κ . ά .
Στην τρέχουσα περίοδο κατά την οποία οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε κρίση ( χρηματοοικονομική και οικονομική ), όλα αυτά , βέβαια , θέτουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια αυτών των χωρών για έξοδό τους από την κρίση . Συμπερασματικά , το ότι οι καταθέσεις άνω των € 100.000 είναι ανασφάλιστες το ξέρει όλος ο κόσμος .
Το να χρησιμοποιούνται , όμως , επιλεκτικά από το Eurogroup και από το ΔΝΤ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών , απλώς και μόνο επειδή είναι ανασφάλιστες , εξασθενεί ( αντί να ενισχύει ) την Ζώνη του Ευρώ ως σύνολο , και υπονομεύει εν τη γενέσει του το σύστημα ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας και διευθέτησης τραπεζικών κρίσεων , που αποφασίσθηκε εν μέσω της κρίσεως στην Ευρωζώνη .
Πρόκειται για επικίνδυνη πρακτική που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αποδυνάμωση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που φωτισμένοι Ευρωπαίοι Ηγέτες άλλων εποχών ανάλωσαν τη ζωή τους για να τη δημιουργήσουν και να την θεσμοθετήσουν".
Όταν οι ίδιες οι τράπεζες γράφουν αυτά για την απόφαση του Εurogroup τι να προσθέσουν οι "απλοί θνητοί" εν όψει την επερχόμενης κατάσχεσης ποσοστού (θεωρητικά ποσοστού γιατί πρακτικά στην Κύπρο δημεύθηκαν όλες οι καταθέσεις και όσα θέλει δίνει η τρόϊκα αφού όπως αποκάλυψε το defencenet.gr σε προηγούμενη ανάρτησή τουτων καταθεσεων τους για να χρηματοδοτηθούν τα γερμανικά ταμεία;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ-IIF: "Σειρά για δήμευση καταθέσεων έχουν οι Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, και Ιταλία"

Η Κύπρος αποτέλεσε το πείραμα-οδηγό σε μια σειρά κουρέματος τραπεζικών καταθέσεων που σύντομα θα πραγματοποιηθεί σε μια σειρά από χώρες. Συγκεκριμένα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και φυσικά ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ελλάδα. Είναι αναπόφευκτο, και το βλέπει σύντομα να έρχεται το ίδιο το IΙF.
Πιέσεις για κατάσχεση ποσοστού επί των τραπεζικών καταθέσεων στον τραπεζικό τομέα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας της Ελλάδας και της Ιταλίας μετά την απόφαση για την Κύπρο βλέπει το IIF σε έκθεσή του.
Το διεθνές Ινστιτούτο εκτιμά ότι τράπεζες περισσότερο αδύναμων χωρών –και ειδικά οι τρεις του ευρωπαϊκού νότου-- θα αντιμετωπίσουν πιέσεις, αναφέρει το Bloomberg.
Η απόφαση για την Κύπρο, επισημαίνεται ακόμη από το IIF, «αντί να σπάσει το δεσμό ανάμεσα στους ισολογισμούς των τραπεζών και τους κρατικούς, τον βαθαίνει».
«Οι τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε αδύναμες χώρες θα αντιμετωπίσουν κούρεμα σε καταθέτες και πιστωτές, συμπαρασύροντας την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά», προειδοποιεί το IIF.
Επιπλέον το Ινστιτούτο βλέπει σαν πολύ πιθανό ότι οι αγορές έχουν πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην εκφρασμένη θέση της ΕΚΤ και του προέδρου της ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ και για το λόγω αυτό να υποεκτιμούν κάποιου είδους κίνδυνο για διάσπαση.
Να σημειώσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση του μ.κ. τους κατά 10% στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, εγχρίρημα ιδιαίτερα δύσκολο που αν αποτύχει τότε χάνουν οι εγχώριοι τραπεζίτες τον έλεγχο των ιδρυμάτων. Αλλά η κυριότερη πρόκληση θα ερθει από το έλλειμμα που ήδη διαγράφεραι τεράστιο, αφου απέτυχαν και αυτά τα φορολογικά μέτρα. Άρα; Άρα το μόνο βέβαιο είναι ότι το "κυπριακό μοντέλο" θα φορεθεί και στην Ελλάδα. Με μόνο ερωτηματικό το ποσοστό.
Παλαιότερα όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση (για πάρα πολλούς δημιούργημα σκοτεινών κύκλων, με στόχο να βάλουν "χέρι" σε πλουτοπαραγωγικές πηγές σε διάφορα μέρη του πλανήτη) κάποιοι οικονομόλόγοι έλεγαν ότι αυτή θα τελειώσει με ένα είδος παγκόσμιου κουρέματος. Φυσικά χαρακτηριζόντουσαν γραφικοί, και επικίνδυνοι, εκ των υστέρων φαίνεται να δικαιώνονται, αυτό που έγινε στην Κύπρο, θα εξαπλωθεί στην Ευρωζώνη, και διόλου απίθανο να φτάσει ακόμα και .... στη Ν.Ζηλανδία.
Ποιοί τα προκάλεσαν όλα αυτά; Μα όπως θα έλεγε και ο Σέρλοκ Χολμς "βρες αυτούς που επωφελούνται, αυτοί είναι οι ένοχοι" .
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Εσπευσμένα στην Προανακριτική ο Γιώργος ΠαπανδρέουΑναρτήθηκε από τον/την arch στο Μαρτίου 27, 2013
Επισπεύδεται η κλήση προς τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να καταθέσει στην Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος της επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μετά τη δημοσιοποίηση των email Διώτη-Παπακωνσταντίνου, η κλήση του θεωρείται επιβεβλημένη.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης παρέδωσε στην Επιτροπή την ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχε ο ίδιος στις 7 Ιουλίου 2011, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ εκείνος είχε ήδη αποχωρήσει από το οικονομικό επιτελείο με τον ανασχηματισμό και είχε γίνει υπουργός Περιβάλλοντος.
 Την ίδια ώρα συνεχίζεται η μαραθώνια εξέταση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής με αρκετούς βουλευτές να επισημαίνουν ότι η κατάθεση του δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα παρά έδωσε απαντήσεις.
 Ο κ. Διώτης φέρεται να δήλωσε πως πιθανώς να παρέδωσε το usb στον κ. Βενιζέλο στις 8 Ιουλίου 2011 το απόγευμα κάτι που έρχεται σε αντιπαράθεση με τους μέχρι στιγμής ισχυρισμούς τόσο του κ. Διώτη, όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί παράδοσης του usb τον Αύγουστο του 2011.
 Σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε μέχρις στιγμής, η 8η Ιουλίου είναι η ημέρα αντιγραφής του usb από τον κ. Διώτη, η ημέρα καταστροφής του αρχικού usb αλλά και η επομένη της ανταλλαγής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων με τον πρώην υπ Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
  Μέλη της Επιτροπής επισημαίνουν, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί με βεβαιότητα κατά πόσο ισχύει η σημερινή κατάθεση του κ. Διώτη σχετικά με την ημερομηνία και το χρόνο του usb στον κ. Βενιζέλο.
 Ο κ. Διώτης φέρεται να υποστήριξε στην Επιτροπή πως παρέδωσε αντίγραφο του αρχικού usb στον κ. Βενιζέλο στις 8 Ιουλίου το απόγευμα, με την αντιγραφή να λαμβάνει χώρα λίγες ώρες νωρίτερα.
 Σύμφωνα πάντως με την επίσημη πραγματογνωμοσύνη, 3 αρχεία από το usb που παραδίδει ο κ. Διώτης στον κ. Βενιζέλο φαίνεται να «ανοίγονται» το βράδυ της 8ης Ιουλίου.
 Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Διώτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το αρχικό usb να παρέμεινε στην κατοχή του και μετά την παράδοση του αντιγράφου στον κ. Βενιζέλο και να το κατέστρεψε σε μεταγενέστερο χρόνο και όχι την ίδια μέρα με την παράδοση όπως αρχικά είχε καταθέσει.
 Δεν ισχύουν τα περί βίαιης προσαγωγής του Γ. Παπανδρέου
«Δεν ισχύουν τα περί βίαιης προσαγωγής του κ. Παπανδρέου στην Προανακριτική Επιτροπή. Ο πρώην πρωθυπουργός θα κληθεί αλλά δεν έχει προγραμματιστεί το πότε», αναφέρουν τόσο το προεδρείο όσο και τα μέλη της μετά τα email που κατέθεσε στην επιτροπή ο κ. Ιωάννης Διώτης και τα οποία φέρουν τον πρώην πρωθυπουργό να ενημερώνεται στενά για τον χειρισμό της υπόθεσης.
opinionpost.gr
ολυμπια

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ Η τρόικα στέλνει μισθοφόρους στην Κύπρο για να προστατέψει τις τράπεζές τηςMισθοφόρους στέλνει η τρόϊκα στην Κύπρο για να προστατέψει τις τράπεζες των οποίων τον έλεγχο πλέον έχει. Συγκεκριμένα , όπως αναφέρει το Reuters 180 οπλισμένοι άνδρες της βρετανικής εταιρεία G4S, του μεγαλύτερου διεθνή ομίλου ένοπλων φρουρών ασφαλείας, ταξιδεύουν ήδη για Κύπρο προκειμένου να αναλάβουν από αύριο την φύλαξη των τραπεζών και να ενωθούν με το εκεί κλιμάκιο της εταιρείας.
Πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν ότι ήδη έχει φτάσει το πρώτο κλιμάκιο που ενημερώνεται για την επιχειρησιακή "πρόκληση".
Η εταιρεία αναλαμβάνει δράση σε περιοχές όπου υψηλού κινδύνου. Οι άνδρες της θα αναπτυχθούν γύρω και μέσα από τις τράπεζες, θα συνοδεύουν χρηματαποστολές και πιθανόν θα αναλάβουν και την φύλαξη των υπαλλήλων της τρόικα.
Η εταιρεία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό "απασχολουμένων" παγκοσμίως με 650.000 προσωπικό. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που δημοσιεύουμε από εκπαίδευση του προσωπικού της σε μια μεγάλη ποικιλία όπλων. Δραστηριοποιείται παγκοσμίως, όπως είπαμε, αλλά κυρίως σε χώρες της Αφρικής.
Σύμφωνα με τον Τζον Αργυρου, διευθυντή του κυπριακού παραρτήματος της G4, είπε ότι οι 750 υπάλληλοι της εταιρείας στην Κύπρο εργάζονται όλο το βράδυ, και με τη συνοδεία της Αστυνομίας για την ώρα, τροφοδοτούν τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές στις τράπεζες.
Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσουν πλέον οι Κύπριοι που θα δουν ότι στην θέση των καταθέσεων τους υπάρχει "αέρας κοπανιστός". Μην ξεχνάμε ότι όλοι οι Κύπριοι έχουν οπλισμό και πυρομαχικά στο σπίτι τους. και αν οι μισθοφόροι της G4S επιχειρήσουν να πυροβολήσουν, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε μακελειό...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Έκτακτο:Τελειώνουν τα τρόφιμα στην Κύπρο


ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ EUROGROUP

Προς ανθρωπιστική κρίση κολοσσιαίων διαστάσεων οδεύει η Κύπρος καθώς η ανυπαρξία ρευστού στην αγορά έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή κάθε είδους εισαγωγών τροφίμων προς τη Μεγαλόνησο ενώ οι ξένοι προμηθευτές ζητούν χρήμα και μόνο. Χρήμα που όμως δεν υπάρχει.
Οι αποθήκες των super market έχουν ήδη αδειάσει και δεν ανανεώνονται με αποτέλεσμα οι εταιρείες διανομής τροφίμων να μοιράζουν ληγμένα τρόφιμα δωρεάν προκειμένου  να μην υπάρξει άμεσα επισιτιστική κρίση.. Από την ερχόμενη εβδομάδα όμως ακόμη και αυτά πρόκειται να εξαντληθούν με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής και επισιτιστικής  κρίσης που όμοιά της δεν έχει δει η Ευρώπη απο τις αρχές της δεκαετίας του  '50 όταν έληξε ο ελληνικός εμφύλιος.
Μάλιστα μεγάλη αλυσίδα ελληνικών σουπερ μαρκετ  ανακοίνωσε πως πρόκειται να δημιουργήσει αερογέφυρα στήριξης προς την Κύπρο με στόχο την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης.
Ακόμη όμως και αυτή η πρωτοβουλία πρόκειται να είναι  ουσιαστικά "σταγόνα στον ωκεανό" καθώς οι ανάγκες της αγοράς στην Κύπρο είναι μεγάλες και η κατάρρευση του συστήματος τροφοδοσίας ήταν τόσο απότομη που κανείς δεν ήταν σε θέση να την προβλέψει.
Το χειρότερο όμως είναι ότι κανείς δεν μιλά για το συγκεκριμένο θέμα ούτε στην Ελλάδα αλλά φυσικά ούτε στην Ευρώπη καθώς οι ευθύνες αυτών που έριξαν την Κύπρο στη δίνη της οικονομικής καταστροφής αλλά και αυτών που με την απραξία και  τη σιωπή τους κάλυψαν αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις για τον κυπριακό λαό είναι τεράστιες.  
Την απειλητική διάσταση του προβλήματος είχαν θίξει από τις 23 Μαρτίου κιόλας οι ιδιοκτήτες υπεραγωγών της Κύρπου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά εις μάτην όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων.
«Αν δεν υπάρξει λύση και αν οι προμηθευτές δεν ανακαλέσουν την απόφαση τους να εφοδιάζουν τις υπεραγορές μόνο με μετρητά, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και κενά στα ράφια των υπεραγορών. Προς το παρόν τα αποθέματα που έχουν οι υπεραγορές μπορούν να διαρκέσουν ακόμα δύο με τρεις ημέρες. Μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αν δεν βρεθεί λύση θα υπάρξει πρόβλημα», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του συνδέσμου υπεραγορών Κύπρου, Αντρέας Χατζηαδάμου.
Τίποτα όμως δεν έγινε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι τράπεζες εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές, ο κόσμος δεν έχει χρήματα να αγοράσει -και ούτε πρόκειται να έχει μέχρι να τελειώσει η εκκαθάριση που θα διακέσει χρόνια- ούτε καν τα είδη πρώτης ανάγκης και οι  υπεραγορές δεν είναι σε θέση να ανανεώσουν τα αποθέματά τους.
Αποτέλεσμα; Τα τρόφιμα στην Μεγαλόνησο έχουν τελειώσει και ότι αποθέματα υπάρχουν, από ληγμένα προϊόντα, από το τέλος κιόλας της εβδομάδας θα είναι παρελθόν.
Είναι θέμα ολίγων ημερών πριν η Κύπρος οδεύσει προς μια επισιτιστική κρίση που κανείς, ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Ευρώπη, δεν γνωρίζει αλλά και δεν έχει προετοιμαστεί για το πως θα την αντιμετωπίσει.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ο παράγοντας Τουρκία παραμονεύει κάπου στη γωνία…
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΕΘΝΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ... Χειρότερα από το 1974 είναι τα πράγματα στην Κύπρο - Στον "αέρα" και η ΕθνοφρουράMία ολική καταστροφή η οποία είναι είναι πολύ χειρότερη από το αν είχε βγει άμεσα η Κύπρος από την ευρωζώνη και διαπραγματευόταν χωρίς δεσμεύσεις το μέλλον των τραπεζών της, εχει υποστεί το δεύτερο ελληνικό κράτος. Μια καταστροφή που κάνει αυτή του 1974 σε ότι αφορά τις λειτουργίες και την δομή του κράτους να μοιάζει με "ατυχές περιστατικό".
 
Τιποτα απ'όλα αυτά που έχουν συμβεί στις χώρες της ευρωζώνη δεν θα μοιάζει με αυτό που συνέβηκαι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια στην Κύπρο, που προδόθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 30 χρόνια αό Αθήνα και ανίκανη/προδοτική ντόπια πολιτική ηγεσία.
 
Και τίποτε απ'όλα αυτά δεν θα συνέβαινε αν μετά το "ΟΧΙ" του κοινοβολίοου η κυβερνηση έβγαζε την Κύπρος από την ευρωζώνη και σταματούσε η ΕΚΤ την χρηματοδότηση των τραπεζικών ιδρυμάτων για τον απλό λόγο ότι αυτά μπορούσαν να εργαστούν επρόσκοπτα για αρκετό καιρό ακόμα, τουλάχιστον μέχρις ότου έρθουν σε συμφωνία δανειοδότησης εκτός ευρωζώνης.
 
Ας δούμε τι έχει κοστίσει τώρα η καταστροφή στην Κύπο για να αντιληφθούμε την έκταση της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει το δεύτερο ελληνικό κράτος:
 
-Οι μονάδες της Εθνοφρουράς βρίσκονται σε τραγική κατάσταση: Όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοιδεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν, οι οικογένειές τους πεινάνε. Δεν υπάρχουν καύσμα πλην των στρατηγικών αποθεμάτων και όλες οι προμήθειες που ήταν σε εξέλιξη είναι στον αέρα. Οι ασκήσεις έχουν ακυρωθεί, ειδικά αυτές των εφέδρων για τους οποίους θεωρείται σκόπιμο για μία σειρά λόγων να μην βρεθούν οργανωμένοι σε μονάδες και με το όπλο στο χέρι στην παρούσα φάση.
 
-Οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν θα πληρωθούν τους μισθούς του Μαρτίου, ακόμα και αν ανοιξουν οι τράπεζες, αλλά μάλλον θα είναι τυχεροί, αν γενικά ξαναπληρωθούν στο ορατό μέλλον. Οι εργοδότες δεν μπορούν να κάνουν πληρωμές, είτε λόγω διοικητικής αδυναμίας των τραπεών είτε λόγω περιορισμών στις αναλήψεις χρημάτων ή μη ύπαρξης πλέον χρημάτων στους λογαριασμούς τους λόγω της κατάσχεσης που επέβαλε το Eurogroup.
-Όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί άνω των 100.000 ευρώ στο Λαϊκή Τράπεζα που αποτελούσε και την τράπεζα του εμπορίου στην Κύπρο παραμένουν στην «κακή τράπεζα» και διατηρούνται δεσμευμένοι μέχρι την τελική εκκαθάριση, με ποιο αισιόδοξο σενάριο, οι δικαιούχοι τους να πάρουν μετά από 3-4 χρόνια το 20-30% των καταθέσεων τους!
-Αυτό σημαινει ότι οι επιχειρήσεις που ειχαν εκεί τα χρήματά τους, κλείνουν. Αν οι λογαριασμοί άνω των 100.000 ευρώ είναι στη Τράπεζα Κύπρου, τότε θα παραμείνουν δεσμευμένοι μέχρι να απορροφηθεί η «καλή Λαϊκή τράπεζα» και να καθοριστεί το ύψος του κουρέματος που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα αγγίξει το 40%. Πότε θα ολοκληρωθεί αυτό; Κανείς δεν ξέρει. Σε οποιαδήποτε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα επιβιώσουν επιχειρήσεις που χάνουν το 40% των μετρητών τους. Το αντίθετο είναι και το πιθανότερο.
-Το λιανικό εμπόριο έχει τελειώσει οριστικά ως εμπορική δραστηριότητα, ποιος ξέρει για πόσα χρόνια, πλην του τομέα των τροφίμων ο οποίος βέβαια θα υποστεί τροματκική μείωση κατανάλωσης.Οι καταστηματάρχες λόγω κάθετης πτώσης του τζίρου δεν είναι σε θέση να κάνουν προμήθειες με αποτέλεσμα κάθε μέρα να αδειάζουν όλο και περισσότερο τα ράφια. Οι προμηθευτές δεν αποδέχονται επιταγές γιατί δεν υπάρχουν τράπεζες και απαιτούν μετρητά. Μετρητά απαιτούν οι πάντες, από τα βενζινάδικα, όπως επίσης και τα σουπερ μάρκετ.
-Τα 100 και τα 120 ευρώ που μέχρι σήμερα επιτρεπόταν να εξασφαλίσουν οι πελάτες των τραπεζών από τις ΑΤΜ, δεν υπάρχουν καν πλέον. Οι άνθρωποι είναι αδύνατον να καλύψουν πλέον τις βασικές τους ανάγκες (τροφή, ηλεκτρισμός, τηλέφωνο, νερό), ενώ το 1974 δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα. Οι πάντες ακυρώνουν όλες τις δραστηριότητες και τις καταναλωτικές τους κινήσεις πλην της προμήθειας φαγητού και αυτό όσοι μπορούν. Ήδη οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, πεινάνε.
 
-Οι φοιτητές σε ξένες χώρες δεν έχουν χρήματα, ούτε υπάρχει ελπίδα να έχουν χρήματα, πρώτον γιατί οι τράπεζες είναι κλειστές και δεύτερον γιατί δεν θα υπάρχουν κεφάλαια όταν ανοίξουν.
-Η κυπριακή παιδεία που ήταν πρότυπο, καταστράφηκε. Από τα φροντιστήρια μέχρι τα πανεπιστήμια κανείς δεν πηρώνει τίποτα και ούτε πρόκειται να πληρώσει. Στα ιδιωτικά ιδρύματα κανείς δεν πληρώνει ενώ εξαερώθηκαν οιι καταθέσεις, στα κρατικά, απλά εξαερώθηκν οι καταθέσεις. Στα δημοτικά σχολεία, στα γυμνάσια και τα λύκεια έχει παγώσει ο θεσμός του ταμιευτηρίου, κατά τον οποίο κάθε Δευτέρα οι μαθητές κατέθεταν σε λογαριασμούς σε συνεργατικά ταμιευτήρια μικροποσά, ώστε να «εκπαιδεύονται» στην αρετή της αποταμίευσης. Το καταπληκτικό σύστημα που δημιουργούσε κουλτούρα αποταμίευσης πλέον αποδομήθηκε συνολικά.
 
Το πιο φοβερό είναι ότι η χώρα 3 ή 4 χρόνια ακόμα να ξέφευγε από το δόκανο της τρόικα, θα αποκτούσε το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ λόγω κοιτασμάτων φυσικού αερίου...
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

YΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ Το Βερολίνο και ο υποτακτικός Ντάισελμπλουμ τράβηξαν την περόνη της μεγάλης έκρηξης
Ο χοιροτρόφος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ που λειτουργεί προφανέστατα ως λαγός της Μέρκελ και του Σόιμπλε με τη δήλωση του περί ενδεχόμενης δήμευσης των καταθέσεων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης πέραν της Κύπρου άνοιξε τους Ασκούς του Αιόλου αλλά και τράβηξε το νήμα για το ξήλωμα του πουλόβερ της Ευρωζώνης.
Η εμπιστοσύνη των καταθετών έχει χαθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη που νοιώθουν τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα χρήματα τους. Και το ερώτημα είναι, δεδομένου ότι σε καμία περίπτωση η δήλωση Νταίσελμπλουμ δεν ήταν τυχαία ή λανθασμένη, μήπως η Γερμανία έχει αποφασίσει να φύγει από την Ευρωζώνη και ενισχύει τη θέση της έναντι των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών μαζεύοντας όλο το χρήμα;
Σε διαφορετική περίπτωση, επιχειρεί να καταλάβει ηγεμονική θέση εξαπολύοντας οικονομικό «πόλεμο» σε όλες τις χώρες που δεν είναι «δορυφόροι» της. Κανείς δεν ξέρει όμως που ακριβώς θα ηγηθεί, αφού είναι η Ευρωζώνη κινείται με μαθηματική ακρίβεια σε διάλυση. Η ιστορία έχει αποδείξει πώς η Γερμανία έχει τακτική για να κερδίσει μία μάχη, αλλά δεν έχει στρατηγική για να κερδίσει και τον πόλεμο. Αποδείχθηκε δύο φορές κατά το παρελθόν, δυστυχώς με πολύ αίμα.
Μέχρι στιγμής πάντως στα… επεκτατικά σχέδια του Βερολίνου μόνο η Μόσχα έχει απαντήσει. Μετά τη δήμευση των καταθέσεων των ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο, έστειλε σε γερμανικές ΜΚΟ που λειτουργούν στη Ρωσία το «ΣΔΟΕ» προκαλώντας αντιδράσεις σε υψηλό επίπεδο στη Γερμανία (υπουργείο Εξωτερικών). Πίστεψε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε πώς η Μόσχα θα μείνει σε σταυρωμένα χέρια.
Κάποιοι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις πιστεύουν πώς οι Ρώσοι τηρούν στάση αναμονής και ακόμη δεν έχουν κάνει το παραμικρό ως απάντηση στις κατασχέσεις περιουσιών που μεθοδεύει η Γερμανία όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και όχι μόνο. Ρώσοι ολιγάρχες έχουν μεταφέρει μεγάλε κεφάλαια σε Ευρωπαικές χώρες όπως η Ισπανία και η Λετονία.
Οι Ολάντ και Ραχόι βγήκαν από το λήθαργο και με κοινή δήλωση του υποστήριξαν πώς το «μοντέλο Κύπρου» δεν μπορεί να έχει εφαρμογή πέραν της Λευκωσίας. Κοιμούνται φαίνεται τον ύπνο του δικαίου και δεν γνωρίζουν πώς τουλάχιστον η Ισπανία είναι στα άμεσα σχέδια της Γερμανίας για κατάσχεση των καταθέσεων (ο Ολάντ πιστεύει πώς θα σωθεί από την αύξηση των καταθέσεων στη Γαλλία). Το είπε άλλωστε ο Νταίλσελμπλουμ, προαναγγέλοντας δήμευση κάποιου είδους στις καταθέσεις ή τα ομόλογα των ισπανικών τραπεζών.  
«Τώρα αντιμετωπίζουμε το ζήτημα του ισπανικού τραπεζικού κλάδου. Τον αναδιαρθρώνουμε, τον ανακεφαλαιοποιούμε, κάνουμε κακές τράπεζες, κάποιο bail in (κούρεμα). Χωρίς αυτό το εργαλείο (εννοεί αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο). Εάν έχουμε ακόμα περισσότερα εργαλεία στο bail in και περισσότερη ελευθερία κινήσεων στο bail in, η ανάγκη για άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, θα είναι ολοένα και μικρότερη», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup. Κατά τα άλλα ο κ. Ραχόι μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Είναι βέβαιο πάντως πώς οι Ισπανοί όχι.
Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ στη γραμμή της Γερμανίας, ήρθε να ανάψει νέες φωτιές με αφορμή διάγνωση του Ταμείου για το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας. «Η Ιταλία έχει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων και εξυγίανσης των τραπεζών. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές θα πρέπει να ενισχυθούν για να επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία, προβλέποντας μεταξύ άλλων τη ταχεία ευθυγράμμιση των ιταλικών "εργαλείων" εξυγίανσης με τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρεται από το ΔΝΤ.
Πανικός επικρατεί όχι μόνο στις χώρες του Ευρωπαικού Νότου (σ.σ. σημειωτέον ο Μπέπε Γκρίλο που έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ ανεβάζει συνεχώς τα ποσοστά του), αλλά και σε αυτές που βλέπουν την Κύπρο και στον… καθρέπτη αντανακλά η χώρα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Λουξεμβούργο. Βγήκε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Κλόντ Γιούνκερ να πει πώς το Eurogroup αντιμετώπισε τους Κύπριους ως γκάνγκστερς. Τώρα το θυμήθηκε ο κ. Γιούνκερ που βλέπει πώς η χώρα του ίσως είναι η επόμενη για δήμευση των καταθέσεων.
Τι έκανε ο κ. Γιουνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup όταν η Μέρκελ και ο Σοίμπλε με τη σύμφωνη γνώμη του συμπεριφέρθηκαν ως γκανγκστερς στην περίπτωση της Ελλάδας και καταδίκασαν έναν ολόκληρο λαό σε εξαθλίωση και δήμευση ολόκληρης της περιουσίας του; Τώρα που έρχεται η σειρά του Λουξεμβούργου θυμήθηκε να ασκήσει κριτική όπως φαίνεται.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ανοιχτός πόλεμος Ρωσίας-Γερμανίας: Eπιδρομές του ρωσικού ΣΔΟΕ σε γερμανικούς "στόχους"


ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ (BINTEO)


Mε φορολογικές επιδρομές του ρωσικου ΣΔΟΕ σε γερμανικά ιδρύματα και φιλογερμανικές ΜΚΟ που εδρεύουν στην Ρωσία, αντέδρασε κατ'αρχήν σήμερα η Μόσχα κατά της Γερμανίας για τις κινήσεις της στην Κύπρο και την κατάσχεση μεγάλου ποσοστού ρωσικών καταθέσεων που επέβαλε το Βερολίνο στο Eurogroup.
Ένας εκπρόσωπος του FES από το Βερολίνο είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι "Τα γραφεία του ιδρύματος στη Μόσχα δέχτηκαν σήμερα άλλη μια επίσκεψη των φορολογικών επιθεωρητών. Αναμένουμε ότι μετά από αυτούς τους ελέγχους θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε πλήρως τις δραστηριότητές μας στη Ρωσική Ομοσπονδία", αναφέρεται σε άλλη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ράινχαρντ Κρουμ.
Εφοριακοί και εισαγγελείς ερεύνησαν επίσης σήμερα τα γραφεία της οργάνωσης Memorial, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Χθες Δευτέρα είχαν ερευνηθεί και τα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα.
To Bερολίνο το "έτσουξε" η κίνηση και αντέδρασε σε υψηλό επίπεδο, αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια: Στην Μόσχα πολλά θυματα της γερμανικής κατάσχεσης στην Κύπρο, θα ήθελαν να δουν τις ρωσικές μεραρχίες να ξαναμπαίνουν στο Βερολίνο...
Όλα δείχνουν ότι μεταξύ των δύο χωρών ξεκινά οικονομικός πόλεμος χωρίς έλεος.
Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε τον δεύτερο τη τάξει της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο και τους επέδωσε διάβημα  για τις ενέργειες των ρωσικών φορολογικών αρχών. "Η παρακώλυση της δραστηριότητας των γερμανικών ιδρυμάτων μπορεί να προκαλέσει χρόνια ζημιά στις διμερείς σχέσεις. Το αποσαφηνίσαμε αυτό στη ρωσική πλευρά", είπε ένας Γερμανός διπλωμάτης που μίλησε στο περιοδικό Spiegel.
Οι φορολογικές επιθεωρήσεις στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ (KAS) και το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ (FES) ότι εντάσσονται στα ρωσικά αντίποινα και ετοιμάζονται να αναστείλουν την δραστηριότητά τους(στην Ελλάδα αποτέλεσαν βασικούς άξονες της γερμανικής διείσδυσης και εν τέλει άλωσης της χώρας από την δεκαετία του '70 ακόμα).
Η ομάδα προβληματισμού KAS συνδέεται με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ενώ το FES πρόσκειται στους Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας ανακόίνωσε ότι "Στόχος των ερευνών είναι να διαπιστωθεί αν οι οργανώσεις αυτές συμμορφώνονται με τη ρωσική νομοθεσία".
Το CDU ανέφερε ότι οι ρωσικές αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τα γραφεία του KAS στην Αγία Πετρούπολη, μια ενέργεια που την χαρακτήρισε "εντελώς απαράδεκτη".
Σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χέρμαν Γκρέχε ανέφερε "Καλούμε τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν αμέσως την παρέμβασή τους στο έργο του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ".
O ανοιχτός πλέον (οικονομικός) πόλεμος Ρωσίας-Γερμανίας θυμίζει άλλες εποχές που οδήγησαν σε εικόνες όπως αυτές στο σχετικό βίντεο, τις οποίες ας ευχηθούμε οτι δεν θα ζήσουμε ποτέ ξανά!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

"ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ" Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ Ε.Ε. διαψεύδει Γ.Στουρνάρα για καταθέσεις: "Είναι εργαλεία διάσωσης και είναι δίκαιο"!
Ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ θα προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών", δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Μισέλ Μπαρνιέ, Σαντάλ Χιούζ,διαψεύδοντας άμεσα τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα που δήλωνε λίγο πριν ότι «Διευκρινίστηκε απολύτως στο Eurogroup ότι η λύση αυτή αφορά μόνο την Κύπρο και καμία άλλη χώρα. Συζητήσαμε στο Eurogroup και είπαμε ότι η λύση που δόθηκε αφορά μόνο την Κύπρο, επειδή έχει ένα ιδιάζον τραπεζικό σύστημα».
«Στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδων»δήλωσε η Σαντάλ Χιούζ κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Η Σ. Χιουζ σημείωσε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής είναι ξεκάθαρες και εξηγούν ποια στιγμή θα επεμβαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε σήμερα και ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος είπε ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη γενική ιδέα της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου στο σχέδιο διάσωσης «αν θέλει να ακολουθεί τους κανόνες περί δίκαιης οικονομίας της αγοράς».
«Η άποψή μου είναι ότι όλη η τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει το σκεπτικό του bail-in» δήλωσε σε τηλεγράφημα που μετέδωσε το Reuters.
Η «βόμβα» της εκπροσώπου του Μπαρνιέ ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι μοντέλο που αποφασίστηκε για την Κύπρο αποτελεί «πρότυπο» και θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

"Καλύτερα να γινόταν πόλεμος" - Κατάρρευση Χρηματιστηρίου - Μείον 5,22% και ... πέφτει!


"ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ"

03/26/2013 - 14:43
Καταρρέουν οι αγορές των ελληνικών κρατών: Μετά την Κύπρο όπου όλες οι προβλέψεις δείχνουν το Χρηματιστήριο της Λευκωσίας να γυρνά πίσω 30 χρόνια και την εσωτερική αγορά να δείχνει ήδη σημεία εξαέρωσης, πριν λίγα λεπτά ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκόταν στις 881,87 μονάδες, με πτώση 5,22%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν σε 48,97 εκατ. ευρώ μόλις και όλοι θεωρούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά.
Όλα αυτά ως αποτέλεσμα της διάλυσης της κυπριακής οικονομίας και των τεράστιων ζημιών που θα γράψουν οι ελληνικές τράπεζες από την κατάσχεση των κυπριακών καταθέσεων, αλλά και τις απώλειες των κυπριακών αγορών για τις ελληνικές εταιρείες.
Έμπειρος χρηματιστής με πείρα από τα μεγάλα κραχ του 1997-1997 και  του 2000-2001 της Αθήνας μιλώντας στο defencenet.gr περιέγραφε την κατάσταση ως εξής: "Αν εξαιρέσουμε ότι στον πόλεμο χάνονται ζωές και γι' αυτό τον λόγο είναι απορριπτέα λύση από τις σύγχρονες κοινωνίες, καλύτερα από οικονομικής άποψης να γινόταν πόλεμος στην Κύπρο, παρά αυτό που έγινε. Ο πόλεμος θα τελείωνε κάποια στιγμή. Αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει για δεκαετίες".
Tις μεγαλύτερες πιέσεις, στη σύνθεση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δέχονται οι τίτλοι των MIG (εξαερώθηκε χάνοντας περίπου το 40% της αξίας της σε δύο συνεδριάσεις) και Τρ. Πειραιώς υποχωρώντας 22,81% και 11,21% αντίστοιχα.
Με απώλειες 8,32% και 8,13% ακολουθούν οι Alpha Bank και ΟΤΕ, ενώ για τις μετοχές των ΕΧΑΕ και ΔΕΗ οι απώλειες διαμορφώνονται σε 7,66% και 7,19% στα 4,22 ευρώ και 6,20 ευρώ αντίστοιχα.
Πάνω από 6% υποχωρούν οι τίτλοι των Ελλάκτωρ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Μυτιληναίος, ενώ σε απώλειες άνω του 5% υποχρεώνονται οι Jumbo, Βιοχάλκο και ΕΤΕ.
Παρά τη λύση που βρέθηκε για την Κύπρο, οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup διατηρούν τη νευρικότητα στις περισσότερες ξένες αγορές, σχολιάζει στο πρωινό της report η Beta Securities, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν αποσταθεροποιούν τα τραπεζικά συστήματα στις πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 5,22%, στις 881,87 μονάδες, κινούμενος πτωτικά από την έναρξη των συναλλαγών.
Για τον δείκτη των τραπεζών (οι μετοχές των Τρ. Κύπρου και Cyprus PB παραμένουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης) οι απώλειες διαμορφώνονται σε 5,11% στις 126,71 μονάδες.
Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 17,1 εκατ. τεμαχίων, ο τζίρος διαμορφώνεται σε 36,8 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 79 μετοχές υποχρεώνονται σε απώλειες, 15 ενισχύονται και 14 διαπραγματεύονται αμετάβλητες.
Αντίθετα τα διεθνή χρηματιστήρια δεν έχουν "νιώσει" ακόμα την κυπριακή καταστροφή.
Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου βρίσκεται στα 1,28614 δολάρια.
Διεθνή Χρηματιστήρια
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,02%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 ενισχύεται κατά 0,06%.
Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη 0,24%.
Στο Τόκιο ο δείκτης NIKKEI 225 έκλεισε στις 12.471,62 μονάδες, με πτώση 0,6%.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΣ ΥΠΕΡ Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ Λύση-πακέτο προτείνει η Άγκυρα στην Κύπρο: Σχέδιο Ανάν & υιοθέτηση τουρκικής λίρας!
Να δώσει λύση ανάλογη με αυτού του Σχεδίου Ανάν καλεί την Λευκωσία η Άγκυρα με δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος  δήώσε ότι "Η απόριψη του σχεδίου Ανάν προκάλεσε πολιτική αβεβαιότητα που τώρα εντάθηκε με την οικονομική αβεβαιότητα. Όμως διατηρούμε με την εκλογή του Ν.Αναστασιάδη διατηρούμε ελπίδες επίλυσης του Κυπριακού καθώς ήταν υπέρ το σχεδίου Ανάν".
Με απλά λόγια όπως λέει και η σοφή λαϊκή παροιμία "Τώρα που βρήκαμε παπά ας θάψουμε πεντ'έξι"...
Είναι γεγονός ότι η Τουρκία πόνταρε πολλαπλά στα θετικά - για αυτήν - την εκλογής Αναστασιάδη και φαίνεται ότι δικαιώνεται: Ο Ε.Μπαγίς σημειώνει ακόμα ότι "Τώρα που είναι ανυπόφορη η παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού βάσει του σχεδίου Ανάν, αν θελήσουν να ενταχθούν στην τουρκική λίρα είναι κάτι που η Άγκυρα θα εξετάσει θετικά".
Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο Ελληνισμός θα πληρώσει την εκλογή λάθος ηγέτη. Γιατί αν η εκλογή Χριστόφια ήταν ένα μεγάλο λάθος η εκλογή του Ν.Αναστασιάδης αποδεικνύεται ένα ολέθριο λάθος,ειδικά από την στιγμή που είχαν την λύση του Γ.Λιλλήκα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

"ΑΛΥΣΟΔΕΘΗΚΕ" Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ Η κυπριακή κυβέρνηση εκχώρησε κυριαρχικά δικαιώματα και υποθήκευσε τα κοιτάσματα της
Υποθήκευση των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά η τραγική συμφωνία που επετεύχθη τα ξημερώματα της Δευτέρας μεταξύ της κυβέρνησης Αναστασιάδη και της τρόικας. Άλλωστε δεν μπορεί να αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι καταχρεώθηκαν τα δύο ελληνικά κράτη επειδή κάθονται στην κυριολεξία πάνω σε μια θάλασσα υδρογονανθράκων.
Την επόμενη ημέρα της αποφράδας ημέρας αρκετοί είναι εκείνοι που ανησυχούν, μήπως μετά τη δήμευση των καταθέσεων έρθει και δήμευση του φυσικού αερίου; Απόλυτα εύλογη η ανησυχία και αρκετά πιθανό το σενάριο έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα.
Είναι ξεκάθαρο πώς η Γερμανία είχε διπλό στόχο. Αφενός τη «ληστεία» των μεγαλοκαταθετών στην Κύπρο και ειδικά των Ρωσικών επιχειρήσεων και αφετέρου να βάλει «χέρι» στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και το πέτυχε με την ενδοτικότητα της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θέλει να εφαρμόσει την καταστροφική απόφαση του Eurogroup χωρίς αυτή να περάσει από τη Βουλή.
Το Βερολίνο απέρριψε χωρίς δεύτερη κουβέντα το εναλλακτικό σχέδιο δημιουργίας ενός Ταμείου Αλληλεγγύης από πλευράς της Κύπρου, το οποίο θα συγκέντρωνε χρήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με αντάλλαγμα τίτλους φυσικού αερίου. Αντίθετα «έδεσε» χειροπόδαρα την Κύπρο με τη συμφωνία για την οποία ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την… ικανοποίηση του.
Όσοι γνωρίζουν από «πιάτσα» ξέρουν ότι οι τοκογλύφοι δεν θέλουν ποτέ να ξεχρεώσεις, για να είσαι δέσμιος τους και για να σου πάρουν την περιουσία. Τόσο απλό.
Για πολλά χρόνια η Κύπρος δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, αφού η ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια θα εκτοξευθεί στο 18%, η ανεργία θα αυξηθεί δραματικά (πολλοί λένε στο 26%) και η μεγαλόνησος θα είναι πλήρως εξαρτωμένη από τους δανειστές-δυνάστες.
Εκχώρησε, όπως και η Ελλάδα, κυριαρχικά της δικαιώματα. Γι΄αυτό βέβαια φέρει τεράστιες ευθύνες και η κυβέρνηση Χριστόφια, που δεν έδωσε την άδεια στην Noble Energy να προχωρήσει στην τρίτη επιβεβαιωτική γεώτρηση του μεγέθους των κοιτασμάτων, κάτι που θα έδινε το δικαίωμα στην Κύπρο να εκδώσει ομόλογα με βάση τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Και φυσικά υπάρχει η απορία γιατί δεν προχώρησε;
Η Γερμανία, που πλέον έχει το πάνω χέρι στην Κύπρο μετά την «εισβολή» μέσω της τρόικας, άνοιξε και την κερκόπορτα στους Τούρκους. Από την πρώτη στιγμή η Άγκυρα έσπευσε να προειδοποιήσει τους Κυπρίους να μην τολμήσουν να δεσμεύσουν μέσω τιτλοποίησης τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και απείλησε με πόλεμο. Η Τουρκία αναμένεται να αποθρασυνθεί δεδομένης της οικονομικής κρίσης της Κύπρου και της αδυναμίας στηριγμάτων σε χώρες ισχυρές. Μην ξεχνάμε τους παραδοσιακούς δεσμούς Βερολίνου – Άγκυρας από… αιώνες. Μην σας μπερδεύει το ξανθόν του γερμανικού γένους στον Α ΠΠ’ τους αποκαλούσαν οι Αγγλογάλλοι Ούννους (ουραλοαλταϊκό φύλο συγγενές των Τούρκων) και μάλλον όχι άδικα .
Το Βερολίνο έχει υποστηρίξει την «έξοδο» του φυσικού αερίου της Κύπρου μέσω αγωγού που θα περνάει από την Τουρκία. «Εκκωφαντική» ήταν και η μη στήριξη της Γαλλίας στην Κύπρο για τα κοιτάσματα της, τη στιγμή που η Total έχει αναλάβει πολλά από τα «οικόπεδα» της Κυπριακής ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Το Παρίσι εμφανίστηκε να τρέχει πίσω από το Βερολίνο και να εκτοξεύει απειλές σε βάρος της Λευκωσίας προκειμένου να υπογράψει το μνημόνιο υποδούλωσης.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, μέσω της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόριας Νούλαντ έχουν διαμηνύσει στην Κύπρο πώς «οι ΗΠΑ πιστεύουν πως τα αποθέματα αερίου του νησιού και όλοι οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Προφανώς εννοούσαν να πάρουν τη μερίδα του λέοντος αυτοί.
Μετά τη συμφωνία της Δευτέρας, μεταξύ τρόικας και Κυπριακής κυβέρνησης, που σαφώς αποτελεί υποθήκευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, είναι να αναρωτιέται κανείς από πού ο κ. Αναστασιάδης αντλεί αισιοδοξία για το μέλλον της Κύπρου. Μήπως από εκεί που την αντλούσε και ο ΓΑΠ;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Ζήτω η Τρόικα της Κύπρου!Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup για την Κύπρο. Η συνεδρίαση αναβλήθηκε αρκετές φορές, ώστε να γίνει μετά τα μεσάνυχτα και να πέσει ανήμερα της εθνικής μας εορτής -που είναι και εθνική εορτή για την Κύπρο- για να υπάρξει πανηγυρικό κλίμα.
Η συμφωνία είχε γίνει πριν από 10 ημέρες αλλά έπρεπε να την καθυστερήσουν, ώστε να ψηφίσουν «όχι» οι Κύπριοι βουλευτές, να πιστέψουν οι Κύπριοι πολίτες πως οι πολιτικοί τους δίνουν μάχη για τη χώρα τους, να γίνει ένα επικοινωνιακό σόου για να νομίζουν οι Κύπριοι πως η κυβέρνησή τους αναζητεί εναλλακτικές λύσεις, να ψηφίσει μετά η κυπριακή Βουλή τα κατάλληλα νομοσχέδια, να πάει ο Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες και να υπογραφεί η συμφωνία χωρίς να ακουστεί κιχ, αφού η συμφωνία δεν χρειάζεται να περάσει για ψήφιση από την Κυπριακή Βουλή.
Η συμφωνία στέλνει τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου στο διάολο αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτά που θα ακολουθήσουν.
Οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ δεν υπέστησαν κούρεμα γιατί με αυτές θα πληρώνουν οι Κύπριοι το κουστούμι που τους έχει ράψει η Τρόικα, μέχρι να τους τελειώσουν τα χρήματα και να τρώνε από τα σκουπίδια.
Βέβαια, οι Κύπριοι είναι πιο τυχεροί από εμάς γιατί αυτοί τουλάχιστον ξέρουν τις τους περιμένει, αφού γνωρίζουν καλά τι συνέβη τα τρία τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Η Τρόικα θα εγκατασταθεί στην Κύπρο, θα συζητάει –δήθεν- με τους ξεπουλημένους Κύπριους πολιτικούς που θα «αντιδρούν» αλλά θα τα ψηφίζουν όλα, θα βάλει χαράτσια, θα μειώσει μισθούς και συντάξεις, θα επιβάλει ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση και τα καθεστωτικά ΜΜΕ θα λένε συνέχεια πως αν δεν περάσουν τα μέτρα δεν θα πάρουμε την πρώτη, δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, πέμπτη δόση και δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, μετά θα γίνει Πρόεδρος της Κύπρου ένας τραπεζίτης, τα μαγαζιά θα κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, η ανεργία θα φτάσει το 30%, οι νέοι θα φεύγουν μετανάστες, οι Κύπριοι θα βρίζουν τους μετανάστες, η μια κοινωνική ομάδα θα στρέφεται κατά της άλλης, και ύστερα οι Κύπριοι θα αντιδράσουν και θα πάνε στις εκλογές και θα ψηφίσουν τα ίδια κόμματα που τους οδήγησαν στην χρεοκοπία –μαζί με ένα ναζιστικό κόμμα- και μετά θα κάθονται σαν ζόμπι στους καναπέδες και θα βλέπουν τούρκικα σίριαλ.
Βέβαια, θα υπάρχει κι ένα κόμμα που θα υποτίθεται ότι είναι ενάντια σε όλα αυτά –σαν τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή- αλλά θα είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη, ώστε να μην ακούγεται καμιά άλλη φωνή, να μην έχουν οι Κύπριοι διέξοδο από πουθενά και να πέσουν σε κατάθλιψη.
Είναι σχεδόν σίγουρο πως οι Κύπριοι θα κάνουν ακριβώς τα ίδια με τους Ελλαδίτες, γιατί κι αυτοί Έλληνες είναι και μάλλον δεν θα τους περάσει από το μυαλό να μην παραμείνουν υποταγμένοι στα ξεπουλημένα κόμματα και να αντιδράσουν ενωμένοι, ενώ όσοι θα προσπαθήσουν να μιλήσουν για ενότητα του κυπριακού λαού και κοινή δράση θα φάνε τόση λάσπη που δεν θα τους ξεπλένει όλη η Μεσόγειος.
Από την άλλη, ίσως οι Κύπριοι να είναι πιο τυχεροί από τους Ελλαδίτες γιατί η Ευρωζώνη θα διαλυθεί και, αν διαλυθεί σύντομα, μπορεί να μην χρειαστεί να φάνε πολλά χρόνια αυτή την μαύρη καταδίκη στη μούρη για να αντιληφθούν μετά πως έπρεπε να έχουν στείλει από την αρχή την Τρόικα και τους ξεπουλημένους πολιτικούς τους στον αγύριστο και να επιστρέψουν στην κυπριακή λίρα.
Εύχομαι καλή τύχη στους Κύπριους και ελπίζω να μην κάνουν τα ίδια λάθη με εμάς.
(Όταν έγραψα το «Η Κύπρος και ο Μήτσος», πριν το «όχι» στην κυπριακή βουλή, ευχόμουν να κάνω λάθος. Για λίγο, φάνηκε πως έπεσα έξω και πανηγύρισα κι εγώ- το είχα ανάγκη. Δυστυχώς, δεν έκανα λάθος. Αλλά τους Κύπριους, ό,τι λάθος και να κάνουν, δεν τους φοβάμαι. Θα τον βρουν τον δρόμο. Πάντα τον βρίσκουν. «Θα πάρω μιαν ανηφοριά, θα πάρω μονοπάτια, να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά».)
πιτσιρίκο
ς

GUARDIAN "ΣΤΟΛΙΖΕΙ" EUROGROUP "Dead man walking" ο Αναστασιάδης - Κατέστρεψαν την Κύπρο όπως και την Ελλάδα"!
“Dead man walking” χαρακτηρίζει τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο αρθρογράφος του Guardian, Aditya Chakrabortty, παρότι έχει περάσει μόλις ένας μήνας από την ανάληψη των καθηκόντων του.
“Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά απόψε, η συμφωνία είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια με αυτά που απαιτούσε η τρόικα την περασμένη εβδομάδα”, σημειώνει.
“Κάποιες παράμετροι έχουν αλλάξει (όπως η προστασία των μικροκαταθετών), όμως, αυτές δεν είναι αρκετές. Και εάν κοιτάξετε τι συνέβη με τους ηγέτες των άλλων χωρών της περιφέρειας που δέχθηκαν τα προγράμματα προσαρμογής της τρόικας, όλοι τους την πάτησαν”, τονίζει ο Chakrabortty.
"H τρόικα μπορεί να επαίρεται ότι απέφυγε ένα σενάριο καταστροφής, αλλά και κατάφερε να πείσει τις αγορές ότι η Κύπρος είναι ένα μικρό και περιορισμένης έκτασης πρόβλημα.
Όμως, πλέον, έχουμε περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων μέσα στην Ευρωζώνη, έστω και εάν στόχος του ευρώ ήταν να διευκολύνει την ελεύθερη ροή κεφαλαίων", σημειώνει ο αρθρογράφος.
"Η επόμενη μέρα θα φέρει μία βαθιά ύφεση, στο στυλ της ελληνικής και την καταστροφή του εθνικού επιχειρηματικού μοντέλου της Κύπρου, μαζί με βαριά λιτότητα", καταλήγει ο Guardian.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

"Ζήτω η Ελλάς. Ζήτω η Ελευθερία" φώναξε η πρωθυπουργός της ΑυστραλίαςΔευτέρα 25 Μαρτίου 2013 00:06

Το συγκινητικό μήνυμα της Αυστραλής για την εθνεγερσία των Ελλήνων


Το συγκινητικό μήνυμα της Αυστραλής για την εθνεγερσία των ΕλλήνωνΜε την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, απηύθυνε μήνυμα προς την ομογένεια. Συγκεκριμένα αναφέρει σε αυτό :
«Σήμερα τιμούμε τον ηρωισμό και την αυτοθυσία εκείνων που πολέμησαν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, καθώς επίσης και όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να ανασυγκροτήσουν την Ελλάδα, ως χώρα η οποία αντιστάθηκε σε πάρα πολλές προκλήσεις, χωρίς να πτοηθεί ποτέ το ηθικό της.
Τώρα, το 2013, είναι γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη δύσκολες καταστάσεις, είμαι βέβαιη όμως ότι η περηφάνια των Ελλήνων και η στωικότητά τους θα οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες μέρες μελλοντικά.
Ως ηγέτιδα της Αυστραλίας, αναγνωρίζω με ευγνωμοσύνη την προσφορά των Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι συνέβαλαν σε τόσο μεγάλο βαθμό στην αλλαγή και ζωντάνια αυτής της χώρας που όλοι αγαπάμε. Το σχήμα της σύγχρονης Αυστραλίας, θα ήταν ανύπαρκτο χωρίς την συνεισφορά των Ελλήνων. Είμαστε ένα καλύτερο, πλουσιότερο έθνος εξαιτίας της δικής σας προσφοράς.
Γιορτάζω, λοιπόν, μαζί σας τους στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας. Είμαστε φίλοι σε περιόδους ειρήνης και πολέμου, σε καλούς και χαλεπούς καιρούς. Μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία και την ίδια αλληλοεκτίμηση. Τίποτε δε μπορεί να αλλοιώσει το πνεύμα της καλής θέλησης που μας δένει τόσο στενά.
Εκ μέρους του έθνους μας, απευθύνω τις θερμότερες ευχές στην κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας, στην ελληνοαυστραλιανή κοινωνία και στην ελληνική διασπορά απανταχού της γης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Ζήτω η Ελλάς – Ζήτω η Ελευθερία!».
παραπολιτικά

Σχεδιασμός για ευρω-έξοδο ακόμα και εντός της εβδομάδας για να περισωθεί ότι είναι δυνατόν


ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ (upd)


Όλο και πιο κοντά στην οικειοθελή έξοδο σπό την ευρωζώνηβρίσκεται η Κύπρος, καθώς οι όροι που ζητούνται για να εξακολουθήσει η EKT να χρηματοδοτεί τις κυπριακές τράπεζες είναι πέρα και πάνω από κάτι τι που μπορεί να δεχθεί ένα κράτος το οποίος θελει να συνεχίσει να είναι ελεύθερο και να έχει ελπίδα ορατής ανάκαμψης σε μερικά χρόνια.
Με την επιχείρηση καταστροφής του νησιού ως χρηματοικονομικού κέντρου που ξεκίνησε τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου να κορυφώνεται, όλα δείχνουν ότι απλά η Κύπρος δεν έχει θέση σε αυτή την κοινότητα που κατέστρεψε την οικονομία του νησιού στο όνομα μια ψευδο-ηθικής και ψευδο-αναπτυξιακής διάστασης.
Χθες  παρουσιάστηκε εμπλοκή στη συμφωνία τρόικας- Κύπρου καθώς η εκπρόσωπος του ΔΝΤ που συμμετείχε στη συνάντηση με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους της Κύπρου στο Προεδρικό Μέγαρο, προέβαλε νέες απαιτήσεις, όπως ;hδη έχει γράψει από το βράδυ το defencenet.gr.
Σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΚΥΠΕ, το ΔΝΤ ζήτησε να ενσωματωθεί η Λαϊκή Τράπεζα στην Τράπεζα Κύπρου, φοβούμενη «νομική εμπλοκή». Πρόκειται για μια εξέλιξη που μπλόκαρε όπως όλα δείχνουν την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικα, η οποία προέβλεπε την επιβολή τέλους 20% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και τέλους 4% για καταθέσεις του ίδιου ποσού στις άλλες τράπεζες.
Νωρίτερα ωστόσο, υψηλόβαθμος Κύπριος αξιωματούχος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα στο θέμα αυτό.
Ο αξιωματούχος -που ζήτησε να μην κατονομαστεί- ανέφερε πως η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.
H ουσία είναι ότι δεν υπάρχει συμφωνία και πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία εντός του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Ακόμα και αν περάσει από την εθνική αντιροσωπεία αυτή πολύ χειρότερη συμφωνία από αυτή που απορρίφθηκε από την κυπριακή Βουλή την περασμένη Τρίτη, είναι θέμα ελάχιστου χρονου η έξοδος από την ευρωζώνη, κάτι που απαιτεί η μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών.
Το ζήτημα είναι να γίνει η μιρότεερη δυνατή ζημιά τώρα, πριν ακόμα περάσει σε εθνικό νόμισμα και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την απόρριψη των εξωφρανικών απαιτήσεων της τρόΙκα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Βουλευτής ΔΗΣΥ: "Να τυπώσουμε λίρες" - Παραιτείται ο Ν.Αναστασιάδης;
Ενώ το Eurogroup μετέθεσε για δεύτερη φορά την έναρξή του για τις 22.00, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι "Αναλόγως της απόφασης στο Eurogroup θα πρέπει να συνέλθει αύριο ή τις επόμενες μέρες η Βουλή για να αποφασίσει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και να προχωρήσουν στην δημιουργία εθνιικού νομίσματος".
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι, αν η απόφαση δεν είναι θετική, «Τότε θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα».
Πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις που απαιτεί η τρόικα, θα διαλυθεί η κυπριακή οικονομία.
Λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup που αρχικά ήταν να ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, υπό τον πίεση των Κυπρίων πολιτών που ζητούν την άμεση έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη (στο 70% έχει φτάσει το ποσοστο αυτών που επιθυμούν την έξοδο) απείλησε με παραίτηση και άμεση προσφυγή στις κάλπες στην Κύπρο εάν το ΔΝΤ επιμείνει στον όρο που θέτει αναφορικά με την ανάληψη του χρέους των 9 δισ. € της Λαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου.
«Αν επιμείνετε παραιτούμαι από πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάμε για εκλογές»,φέρεται να διαμήνυσε ο κ. Αναστασιάδης στους ευρωπαίους και τα στελέχη του ΔΝΤ, ο οποίος όμως πιθανότατα δεν γλιτώσει την εξέλιξη: Πολύ δύσκολα θα μείνει πρόεδρος αν δεν σταθεί στο ύψςο των περιστάσεων έστω την έσχατη ώρα.
Το χρέος των 9 δισ. € θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς αυτό το είχε λάβει από τον ειδικό  μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) η Λαϊκή Τράπεζα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr