Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Έσερνε με το αυτοκίνητο τα σκυλιά του!
http://img.protothema.gr/3539277147173CA94106387142D86827.jpg
«Βραβείο»  σαδισμού και απάνθρωπης συμπεριφοράς  διεκδικεί ένας κάτοικος της Κορίνθου, ο οποίος πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να βασανίζει μέχρι θανάτου δύο σκυλιά σέρνοντάς τα δεμένα πίσω από το αυτοκίνητό του και τρέχοντας με μεγάλη ταχύτητα στους δρόμους της πόλης!

Οι  κάτοικοι της Κορίνθου έμειναν  άναυδοι όταν είδαν το αυτοκίνητο να περνάει μπροστά τους με δύο σκυλιά δεμένα από τον προφυλακτήρα να τρέχουν απεγνωσμένα προσπαθώντας να συντονιστούν με την ταχύτητά του! Αμέσως ειδοποίησαν την Αστυνομία και το πλήρωμα ενός περιπολικού δεν άργησε να εντοπίσει τον απάνθρωπο βασανιστή.

Όταν, όμως, εκείνος αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς, ανέπτυξε ταχύτητα σέρνοντας πια στο έδαφος τα άτυχα ζώα που γδέρνονταν πάνω στην άσφαλτο και χτυπούσαν στα σταθμευμένα αυτοκίνητα! Όταν οι αστυνομικοί κατάφεραν να σταματήσουν τον ασυνείδητο οδηγό, το ένα από τα σκυλιά είχε κυριολεκτικά διαμελιστεί, ενώ το άλλο ήταν βαρύτατα τραυματισμένο σε άθλια κατάσταση! Ο δράστης οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κορίνθου και θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, ενώ την φροντίδα του σκύλου που επέζησε ανέλαβε κτηνίατρος της περιοχής.

Αφαιρούν τις πινακίδες από τα φορτηγά τους οι μεταφορείς

Απόψε λένε πολλοί οτι θα είναι η τελική αναμέτρηση των φορτηγατζήδων με την κυβέρνηση αφού ο κλεφτοπόλεμος καλά κρατεί και οι μεταφορείς έχουν επιστρατεύσει και άλλα μέσα για να μπορέσουν να παραμείνουν στους δρόμους.

Από σήμερα σε πολλά μπλόκα οι οδηγοί αφαιρούν τις πινακίδες από τα φορτηγά έτσι ώστε οι αρχές να μην ξέρουν σε ποιόν ανήκουν. Πληροφορίες αναφέρουν οτι ήδη σε πάνω αππό 400 φορτηγά σε όλη την Ελλάδα έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Η τροπολογία για τη σύλληψη και φυλάκιση ή την αφαίρεση της άδειας των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. που αρνούνται να δουλέψουν αν και έχουν επιταχθεί ψηφίστηκε επι της αρχής της στην Ολομέλεια της Βουλής. 

  Κάποιοι επίσης δεν σταματούν τις επιθέσεις εναντίον φορτηγών που επιχειρούν να κάνουν μεταφορές και συνεχίζουν τον... ανταρτοπόλεμο βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. 

Χθες πήραν σειρά άλλα έξι φορτηγά στο 78ο χλμ. της Αθηνών-Λαμίας. Κάποιοι έσχισαν 20 λάστιχα και έσπασαν τους καθρέπτες από δύο οχήματα. 

Λίγο αργότερα και σε απόσταση μόλις οκτώ χιλιομέτρων οι “άγνωστοι” πέταξαν πέτρα εναντίον ενός άλλου φορτηγού με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη ζημιά στην καμπίνα του οδηγού.

Και στις δύο περιπτώσεις τόσο οι οδηγοί όσο και οι ιδιοκτήτριες εταιρείες υπό τον φόβο αντιποίνων δεν έκαναν μήνυση. Ενδεικτικό και αυτό του κλίματος τρομοκρατίας που έχουν επιβάλει κάποιοι στους δρόμους.

Η απάντηση της κυβέρνησης 

Η κυβέρνηση έχει δώσει σαφείς εντολές να ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες και να συλλαμβάνονται όσοι δημιουργούν πρόβλήμα. Κάνει επίσης ξεκάθαρα λόγο για πολιτικά υποκινούμενη κινητοποίηση.
Σήμερα μάλιστα από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε το ΚΚΕ να αναλάβει τις ευθύνες του γιατί όπως είπε, οι τελευταίες κινητοποιήσεις δεν είναι ούτε αθώες ούτε τυχαίες, και να αναλογιστεί τι κάνει αυτή τη στιγμή σε βάρος της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε συνολικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι χαϊδεύουν τα αυτιά των απεργών, την ώρα που η χώρα περνά μία δύσκολη περίοδο και η κυβέρνηση πράττει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τη νομιμοτητα.

Ενδεικτικό της σκληρής στάσης της κυβέρνησης πλέον είναι ότι με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών συνελήφθησαν δυο ιδιοκτήτες φορτηγών 57 και 41ετών που απέκλεισαν με συναδέλφους τους την Πατρών - Πύργου στο 52ο χλμ. Την ίδια ώρα και στο 26,7 χλμ. της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου συνελήφθη 35χρονος ιδιοκτήτης φορτηγού  με τις κατηγορίες της παρακώλυσης συγκοινωνιών και αντίστασης κατά της αρχής.


Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ευρω-στοπ στην "έξυπνη κάρτα" για τις αποδείξεις!Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Δεν πρόλαβε καλά – καλά να ανακοινωθεί επίσημα από τους υπουργούς οικονομικών και περιφερειακής ανάπτυξης και οι Βρυξέλλες θέτουν θέμα εφαρμογής του. Ο λόγος για το σχέδιο, που ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που προβλέπει όλες οι πληρωμές και αγορές των φορολογουμένων να γίνονται με ηλεκτρονική κάρτα, η οποία θα έχει –μέσω bar code– ενσωματωμένο τον αριθμό φορολογικού μητρώου του κάθε πολίτη.

Ο φορολογούμενος, δηλαδή, θα είναι εφοδιασμένος με αυτή την έξυπνη κάρτα, την οποία θα δίνει στις επιχειρήσεις, σε κάθε του αγορά. Τα καταστήματα, με τη σειρά τους, θα έχουν ταμειακές μηχανές συνδεδεμένες με το ΚΕΠΥΟ. Κατ΄ αυτό τον τρόπο, το υπουργείο οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα τόσο των συναλλαγών του φορολογούμενου, όσο και του ΦΠΑ, που εισπράττουν οι επιχειρήσεις. Έτσι, δεν θα χρειάζεται η συλλογή αποδείξεων, αφού στο ΚΕΠΥΟ θα γνωρίζουν πλήρως τις καταναλωτικές μας δαπάνες και θα υπολογίζουν αυτόματα την έκπτωση από το φόρο. Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε προαναγγείλει με συνέντευξή του στο Capitaltax, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΠΥΟ, Διομήδης Σπινέλλης, τον περασμένο Μάρτιο (βλ. 29/03 “Με έξυπνη κάρτα η δήλωση των αποδείξεων”).

Όμως, πριν καν δοθούν περαιτέρω πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντόπισε κενά σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι “η χρήση ατομικών καρτών με γραμμωτό κωδικό συνεπάγεται την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών, κάτι που υπόκειται στις εθνικές διατάξεις εφαρμογής της Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας των δεδομένων αυτών. Επίσης, οι διατάξεις της εν λόγω Οδηγίας ορίζουν ότι η επεξεργασία πρέπει να γίνεται για συγκεκριμένους και νόμιμους σκοπούς, να είναι συναφής και όχι δυσανάλογη σε σχέση με τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιείται”.

Επιπλέον, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι “δεν γνωρίζει εάν έχει διενεργηθεί τέτοιου είδους αξιολόγηση, ούτε εάν έχει ζητηθεί η γνώμη της εθνικής αρχής προστασίας των δεδομένων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του σχετικού μέτρου”.

Επισημαίνει παράλληλα ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη παρόμοιων συστημάτων σε κράτη μέλη βάσει των οποίων συγκεντρώνονται δεδομένα, γενικά, κατά την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω ατομικής ηλεκτρονικής κάρτας.

Η γνωμοδότηση αυτή περιλαμβάνεται σε απάντηση, που έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Algirdas Semeta, στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Πουπάκη. Ο κύριος Πουπάκης προχώρησε στη σχετική ερώτηση, μετά από το δημοσίευμα του Capitaltax τον περασμένο Μάρτιο. Ο αρμόδιος επίτροπος υποστήριξε ότι: «Μολονότι ο στόχος της επιβολής φορολογικής νομοθεσίας είναι θεμιτός, προκύπτει το ερώτημα, εάν το προτεινόμενο σύστημα συμμορφώνεται προς τις αρχές της ανάγκης και της αναλογικότητας όσον αφορά στον επιδιωκόμενο στόχο, ιδίως εφόσον το προτεινόμενο σύστημα συνεπάγεται τη λήψη αυτοματοποιημένων αποφάσεων σχετικά με πρόσωπα στα οποία αναφέρονται τα δεδομένα, όπως τεχνικές διαμόρφωσης χαρακτηριστικών, οι οποίες μπορεί να επιτρέπουν στις φορολογικές αρχές να αποκτούν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα τα οποία υπερβαίνουν τον αρχικό, νόμιμο σκοπό και να τα επεξεργάζονται».

Το Capitaltax απευθύνθηκε στο υπουργείο οικονομικών. Στέλεχος της οδού Νίκης σχολίασε ότι “πρόκειται για μία δράση, η οποία προς το παρόν βρίσκεται υπό συζήτηση και στο επόμενο διάστημα θα οριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και αφού προηγηθεί η σχετική διαβούλευση”. Θεωρούν, πάντως, ότι “δεν υπάρχει θέμα προσωπικών δεδομένων, γιατί τα στοιχεία που θα διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι το ίδιο ευαίσθητα με αυτά που ήδη διαχειρίζεται έως τώρα”.

nectarios.notis@capital.gr

«Ψυχολογική βία και παραβίαση των ωρών κοινής ησυχίας από την εταιρεία "Μέλλον"»
Κατόπιν αιτήματος αρκετών αναγνωστών, αναφορικά με τις εταιρείες που φροντίζουν για την ενημέρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σας παραθέτουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εταιρείες που καλούν και δίχως κανένα δισταγμό ζητούν με πλέον εκβιαστικό τρόπο τη ρύθμιση χρεών και δη σε ώρες κοινής ησυχίας.
Παρά το γεγονός πως σχετική διάταξη νόμου το απαγορεύει, αρκετοί εκπρόσωποι εταιρειών καλούν στις 14:00 και στις 15:00 το μεσημέρι για να κάνουν… ενημέρωση.
Πιο συγκεκριμένα, αναγνώστης της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας stifora.gr, έλαβε «ενημερωτικό» (ως ακριβώς αναφέρει) τηλεφώνημα από την «Μέλλον Ανώνυμη Εταιρεία Ενημέρωσης Οφειλετών» στις 15:00 το μεσημέρι και η «αυθάδης», ως την χαρακτηρίζει, υπάλληλος με αγενή τρόπο ζητούσε την καταβολή των χρημάτων, μιλώντας εκ μέρους μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Ακολουθούν βασικές οδηγίες που πρέπει να γνωρίζετε όταν σας καλούν εταιρείες ρύθμισης οφειλών:
Α) Απαγορεύεται ρητά η «ενημέρωση οφειλετών» κατά τις ώρες κοινής ησυχίας
Β) Σύμφωνα με το νόμο 3758/2009 «απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή σωματικής ή ψυχολογικής βίας» όπως επίσης «αθέμιτες και παραπλανητικές τακτικές»
Γ) Πρέπει να είναι εμφανής ο αριθμός του καλούντος όπως επίσης ο εκάστοτε υπάλληλος πρέπει να φροντίζει ώστε να γνωστοποιήσει το ονοματεπώνυμό του
Δ) Μόνο 18 εταιρείες μπορούν να σας «ενοχλούν» για ενδεχόμενες οφειλές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία «Μέλλον»
Ως stifora.gr, το μόνο που μπορούμε να υποστηρίξουμε με πάσα σαφήνεια είναι πως, εφόσον όλα όσα καταγγέλλει ο Αναγνώστης μας είναι αληθή, τότε η εταιρεία «Μέλλον» προέβη σε ενημέρωση αγνοώντας πλήρως τις διατάξεις του σχετικού νόμου «περί ρύθμισης οφειλών» παραβλέποντας τόσο το «Α» όσο και το «Β». Όσον αφορά το «Γ», αναμένουμε περεταίρω διευκρινίσεις… Προς γνώση και συμμόρφωση…

stifora

ΓΟΥΝΑ,ΔΕΡΜΑ- ΑΙΜΑ ΠΟΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
Μαχαίρωμα μεταξύ φίλων για μια γυναίκα!!!
http://img.protothema.gr/9BC0C9E40A9EBFFE1FF6CAAFC8596ABD.jpg
Όταν  μπαίνει στη μέση μια γυναίκα,  η φιλία δύο ανδρών πάει…  περίπατο! Όμως, οι δύο Ρουμάνοι  αντίζηλοι προχώρησαν ακόμη πιο  μακριά. Εκεί που τα έπιναν  παρέα, ξαφνικά πιάστηκαν στα χέρια και ο ένας έστειλε τον άλλον στο νοσοκομείο με μια μαχαιριά στην κοιλιά!

   Το περιστατικό  συνέβη στην περιοχή Βελίνα της Κορινθίας, όπου οι δύο αλλοδαποί φίλοι είχαν καταναλώσει αρκετή ποσότητα αλκοόλ συζητώντας για την… «πέτρα του σκανδάλου» που διεκδικούσαν και οι δύο. Όμως, το οινόπνευμα τους θόλωσε το μυαλό και άρχισαν να διαπληκτίζονται έντονα και δεν άργησαν να αρχίσουν το… ξύλο!

   Ξαφνικά, ο  ένας από αυτούς έβγαλε μαχαίρι και το κάρφωσε στην κοιλιακή χώρα του άλλου! Αμέσως μετά, επιχείρησε να διαφύγει… Όμως, δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί και συνελήφθη από άνδρες του αστυνομικού τμήματος Κιάτου, ενώ το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κορίνθου, όπου νοσηλεύεται χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του. 

Πήγαν να κάψουν ζωντανό Πακιστανό στην Κυψέλη!
Επίθεση από ομάδα περίπου 20 κουκουλοφόρων δέχθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, στην πλατεία Κυψέλης, ένας Πακιστανός μετανάστης.
http://img.protothema.gr/1DD12B9D885BAD20ED32A1E9E8615931.jpg

Οι δράστες τον ξυλοκόπησαν άγρια και, όταν εκείνος κατάφερε να τους ξεφύγει και προσπάθησε να απομακρυνθεί, ένας εκ των κουκουλοφόρων πέταξε εναντίον του δύο βόμβες μολότοφ, χωρίς ευτυχώς να τον τραυματίσει.

Από την Ασφάλεια εκτιμάται ότι η επίθεση είχε ρατσιστικά κίνητρα και γίνεται έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Επίθεση από δύο αγνώστους δέχθηκε ο Νίκος Αναστόπουλος το πρωί της Τετάρτης, στο κέντρο του Κολωνακίου

Λίγο μετά τις 11:30 και ενώ ο “Αναστό” έπινε τον καφέ του σε κοσμικό στέκι του Κολωνακίου είδε δύο άγνωστους άνδρες , εκ των οποίων ο ένας ήταν ιδιαίτερα σωματώδης, να κινούνται απειλητικά προς το μέρος του και να τον χτυπούν.

Μάλιστα αυτόπτες μάρτυρες είδαν ακόμη και καρέκλες να εκτοξεύονται προς το μέρος του Έλληνα προπονητή, ο οποίος προσπάθησε να αποφύγει την επίθεση μπαίνοντας μέσα στη καφετέρια και ανεβαίνοντας στο πατάρι.
 
Ο Νίκος Αναστόπουλος κατάφερε τελικά να ξεφύγει αιμόφυρτος έχοντας χτυπήσει στο πρόσωπο και στο φρύδι. Οι δυο άγνωστοι δεν προσπάθησαν να μπουν στο μαγαζί αλλά έφυγαν ανενόχλητοι.

"Ο Κατακλυσμός του Νώε, ξεκίνησε από το Αιγαίο", λένε επιστήμονες!

  Ο Κατακλυσμός του Νώε, έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας των επιστημόνων, οι οποίοι αναζητούν μία επιστημονική εξήγηση για τα όσα περιγράφονται στο Βιβλίο της Γενέσεως.
  Μία από τις πιο πρόσφατες θεωρίες, είναι αυτή που σας παρουσιάζει το pyles.tv και ανήκει στους ερευνητές του φημισμένου ωκεανογραφικού ινστιτούτου Woos Hole, με έδρα στη Μασαχουσέτη. Το 2007 η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου είχε υποστηρίξει ότι ο Κατακλυσμός του Νώε άρχισε από το Αιγαίο αλλά ήταν μικρότερης έντασης απ΄ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα!
"Το λειώσιμο των πάγων, έφερε τον Κατακλυσμό"
  Μετά από πολύχρονες έρευνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα νερά του Αιγαίου πριν από 9.500 χρόνια, κάλυψαν μια έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην παράκτια ζώνη της Μαύρης Θάλασσας! Αυτό συνέβη την Τελευταία Παγετώδη Περίοδο, κατά την οποία τεράστιοι όγκοι πάγου που είχαν καλύψει την Ευρώπη και ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο μέχρι και πριν από 11.000 χρόνια, άρχισαν να λειώνουν και η στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει. 

  Ακριβώς τότε, λένε οι ερευνητές, έγινε αυτό που έμεινε στην ιστορία ως "ο μεγάλος Κατακλυσμός" και προκάλεσε τεράστιες γεωλογικές αλλαγές. "Μπορεί να έγινε ένας μεγάλος σεισμός, μπορεί όμως και να κατέρρευσε ένα "φυσικό φράγμα" στον Βόσπορο. Οποια κι αν ήταν η αιτία που τα νερά "όρμησαν" στην κλειστή έως τότε λίμνη της Μαύρης Θάλασσας, αυτό που έχει σημασία είναι ότι μέσα σε λίγα μόλις χρόνια η στάθμη της ανέβηκε μέχρι και κατά 10 μέτρα", περιγράφει δρ Λίβιου Γιοσάν, θαλάσσιος γεωλόγος του Ινστιτούτου.
"Μικρότερης έντασης από ό,τι πιστεύαμε"
 Όταν άρχισε ο Κατακλυσμός, οι εκβολές του ποταμού Δούναβη, καλύφθηκαν από τη θάλασσα και με τα χρόνια ο ποταμός απέκτησε το σημερινό Δέλτα. Σε αυτήν την περιοχή επικέντρωσαν τις έρυενς τους οι γεωλόγοι, ψάχνοντας  τις αρχαίες εκβολές του Δούναβη που θα τους βοηθούσαν να προσδιορίσουν κατά πόσον αυξήθηκε η στάθμη των υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα από το 10.000 π.Χ εως σήμερα.
  "Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι η στάθμη τότε, ήταν περίπου 30 μέτρα κάτω από τη σημερινή και όχι 80 μέτρα όπως λεγόταν μέχρι σήμερα! Ο Κατακλυσμός ξεκίνησε όταν η στάθμη των υδάτων του Αιγαίου έφθασε το ύψος των Στενών του Βοσπόρου και μέσα σε λίγα χρόνια εισήλθαν στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό στην πράξη, μεταφράζεται ως εξής: για κάθε χρόνο που διαρκούσε ο Κατακλυσμός, καλύπτονταν από τα νερά του Αιγαίου μερικές δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ενδοχώρας στην περιοχή της της Μαύρης Θάλασσας", λένε.
"Διαδόθηκε από στόμα σε στόμα!"

  Ο Κατακλυσμός, μεταξύ των άλλων συνεπειών του, προκάλεσε και τη βύθιση μίας απέραντης έκτασης που ήταν γεμάτη από νεολιθικούς οικισμούς! Οι άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τρομαγμένοι τις περιοχές όπου ζούσαν, προσπαθώντας να σωθούν!  Προφανώς, λένε οι επιστήμονες, αναζήτησαν καταφύγιο σε νέες εκτάσεις, όπου μετέφεραν από στόμα σε στόμα τις δραματικές εμπειρίες τους από τον Κατακλυσμό!
pyles.tv

Το πιστόλι της χρεοκοπίας παραμένει γεμάτο…Οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές φέρνουν σημαντικές αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας. Το πρόβλημα είναι ότι όχι μόνο οι πολίτες, αλλά ούτε τα κόμματα και πολύ περισσότερο ούτε οι υποψήφιοι το έχουν καταλάβει.
Παρακολουθούσα την εβδομάδα που πέρασε τους υποψήφιους περιφερειάρχες των προσεχών εκλογών της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας σε τηλεοπτική εκπομπή.
 
Ξιφούλκησαν άπαντες εναντίον αλλήλων με διάφορα επιχειρήματα και κατηγορίες που όμως δεν αφορούσαν την ουσία του θέματος.
 
Βασική επωδός όλων ήταν η αγωνία οι εκλογές να λάβουν χαρακτήρα αντιμνημονιακής ψήφου προκειμένου να προσελκύσουν τη διάχυτη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινωνία για την κατάσταση που έχουμε περιέλθει.

Ήταν αστείο που ουδείς, ούτε καν ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος που το ψήφισε και το εφαρμόζει, δεν απέφυγε να ταχθεί εναντίον του μνημονίου...
 
Είμαστε όλοι αντιμνημονιακοί λοιπόν... Ειδικά όσο αυτό δεν έχει κανένα κόστος. Η εποχή της κοινωνίας του «τζάμπα» όμως τελείωσε... Η κοινωνία του «τζάμπα», μια καρικατούρα της χώρας του Ποτέ του Πίτερ Παν...
 
Όμως κανένας από σύσσωμη την πολιτική ηγεσία του τόπου δεν  έχει κάνει τον κόπο να παρουσιάσει ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο, χωρίς να σταματήσουν να πληρώνονται οι συντάξεις, τα ΑΤΜ να σταματήσουν να πληρώνουν τους μισθούς και τα βενζινάδικα να γεμίζουν τα ντεπόζιτα με βενζίνη...
 
Οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές φέρνουν σημαντικές αλλαγές στη δομή διοίκησης της χώρας, όπως είπαμε στην αρχή.    Στη χώρα του «τζάμπα» όμως αυτό θα το καταλάβουν οι ψηφοφόροι αλλά και οι  περιφερειάρχες όταν οι τελευταίοι  καθίσουν στις νέες καρέκλες τους...

Μέσα στον ορυμαγδό των άσχετων που κοσμούν τα ψηφοδέλτια σαν κράχτες θα εκλεγούν και κάποιοι ικανοί. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες περιφέρειες θα έχουν την ευχέρεια να έχουν χαμηλότερη φορολογία από άλλες, αλλά και ευχέρεια να προσελκύσουν επενδύσεις από άλλες περιφέρειες, να λειτουργούν τα σχολεία με καλύτερο τρόπο και πολλά άλλα που θα τα ανακαλύψουμε προσεχώς...
 
Το ερώτημα είναι πως στη χώρα του «τζάμπα» θα το ανεχτούμε αυτό; Αφού  έχουμε συνηθίσει όποιος ξεχωρίζει φανερά να του παίρνουμε το κεφάλι, βγάζουμε όμως το καπέλο σε όποιον ξεχωρίζει στη ζούλα, με φοροδιαφυγές και αρπαχτές.
 
Η δύναμη που έχουν οι νέοι περιφερειάρχες λοιπόν είναι ίσως μεγαλύτερη από αυτή πολλών υπουργών της κεντρικής κυβέρνησης. Αντί να συζητάνε προεκλογικά σχέδια, αναλώνονται στα αντιμνημονιακά δημοψηφίσματα λες και έχουμε άλλη επιλογή εφικτή επί του παρόντος (αλλά και στο μέλλον αν δεν συμμαζέψουμε πρώτα ασυμμάζευτα).
 
Η  πραγματικότητα της χώρας του «τζάμπα» οδηγείται σε μετωπική με την άλλη πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να προβλέψουμε ποια θα κερδίσει.  Η πραγματικότητα πάντα  στο τέλος έρχεται και επιβάλει τις λύσεις που πρέπει και η σύγχυση υποχωρεί.
 
Παράδειγμα
 
Οι αυτοκινητιστές κλείνουν δρόμους και προπηλακίζουν όσους πάνε να εργαστούν γιατί βρίσκουν το ήπιο άνοιγμα του επαγγέλματος οδυνηρό. Την ίδια ώρα η Ε.Ε. παραπέμπει την Ελλάδα γιατί δεν άνοιξε πλήρως το επάγγελμα. Ποιος θα επικρατήσει; Εγώ δεν έχω καμιά αμφιβολία. Από την μία έχουμε ένα όχλο συντεχνιών που η μια επωφελείται προνομίων σε βάρος της άλλης και από την άλλη ένα σχέδιο που εξελίσσεται με το πιστόλι της χρεοκοπίας οπλισμένο στο τραπέζι...  
 
Παραλειπόμενα
 
Αγορά:  Στην ελληνική αγορά συνεχίζεται μια περίοδος χαμηλής πτήσης. Όποιος αγοράζει καλές μετοχές σε αυτά τα επίπεδα μπορεί κατά τη γνώμη μας να ελπίζει στα εξής δυο σενάρια.
Να τις δει κάποια στιγμή και χαμηλότερα για μερικούς μήνες. Είναι πιθανό αλλά όχι και σίγουρο.

Να τις δει σε βάθος διετίας - τριετίας σε τιμές πολύ ψηλότερες. Θα είναι απίθανο να μην συμβεί αν δεν καταρρεύσει η διεθνής οικονομία.  Η στήλη δεν πιστεύει στο τέλος του κόσμου.
Μετοχές: Παρατηρώ της BIOF όπου σε αντίθεση με πέρυσι φέτος χάσαμε τα αντανακλαστικά, λόγω ίσως της εσωτερικής κατήφειας, και την αναμονή της διόρθωσης του Οκτωβρίου. Μια περίπτωση για παρακολούθηση είναι NLST Βλέπε: Καυτές προσδοκίες…
 
ΕΥΠΙΚ-Κατασκευές: Αγαπητέ κ. Στούπα,
Σας παρακολουθώ με προσοχή εδώ και χρόνια και σας συγχαίρω για τα εύστοχα άρθρα σας. Εντούτοις σπάνια υποβάλλω ερωτήσεις. Είναι η δεύτερη φορά που το κάνω. Αιτία οι επενδυτικές προτάσεις σας της 6/9/2010, τις οποίες ξαναθυμήθηκα χτες μέσα από μια ανασκόπηση των άρθρων σας.

Μου έκανε εντύπωση ότι στις εταιρείες που προτείνατε, που είναι όλες γνωστές και κλασικές επιλογές, συμπεριλάβατε και μια ξεχασμένη, την Ευρωπαϊκή Πίστη, τόσο που αναρωτήθηκα να είχατε κάνει λάθος στο σύμβολο (ΕΥΠΙΚ).

Επειδή τα νέα από το χώρο των ασφαλειών δεν είναι καλά και η εταιρία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην Ελλάδα, θα ήθελα να μας πείτε, ποια είναι τα θετικά στοιχεία που βλέπετε σ’ αυτήν, πέραν του πολύ καλού της εξαμήνου, το οποίο θα μπορούσε να είναι και συγκυριακό. Σημειώνω ότι η εταιρεία δεν είχε δώσει καθόλου μέρισμα για 7 χρόνια, στις χρήσεις 2000 έως και 2006 καθώς και σε αυτήν του 2008.

Τέλος στο άρθρο σας της 20/9/2010 λέτε ότι δίνετε έμφαση σε κατασκευές και ενέργεια, για την επόμενη πενταετία. Δεδομένης  της επικέντρωσης των ελληνικών κατασκευαστικών στα δημόσια έργα αναρωτιέμαι, που βρίσκονται οι προοπτικές τους ενόψει της τρέχουσας δημοσιονομικής συγκυρίας και του περιορισμού των δημοσίων επενδύσεων που φαίνεται ότι θα κρατήσει.
Ευχαριστώ πολύ. 
Γ.Ζ.
 
Απάντηση: Μια εταιρεία που εμφανίζει βελτίωση μεγεθών και κέρδη μέσα στη λαίλαπα δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη αγαπητέ. Όχι σαν ένα blue chip, αλλά σαν περιφερειακό αντίβαρο που αν βγει μπορεί να δώσει σε ένα χαρτοφυλάκιο τη θετική διαφορά από το μέσο όρο της αγοράς. Επιπλέον στον κλάδο γίνεται αναδιανομή και φαίνεται ότι κερδίζει από αυτό. Επιπλέον με τις περικοπές σε δημόσια υγεία και ασφάλιση μετά την πρώτη καμπή θα υπάρξει στροφή προς τις ιδιωτικές εταιρείες.

Δεύτερον δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία πέραν την επιτάχυνσης της ανάθεσης μεγάλων έργων υποδομής που θα γίνουν με αυτοχρηματοδότηση. Το ερώτημα είναι αν οι ελληνικές τράπεζες θα προλάβουν να βάλουν τα κεφάλαια ή θα τα βάλουν οι ξένοι. Οι εγχώριες κατασκευαστικές όμως είτε μόνες είτε με ξένους θα καταφέρουν να πάρουν μερίδιο αυτής της πίτας.

Βέβαια και στις δυο περιπτώσεις μιλάμε με "θα" και αυτό ενέχει ρίσκο. Έτσι συμβαίνει όμως στις αγορές. Χωρίς ρίσκο αποδόσεις υπόσχονται μόνο όσοι θέλουν να σου βάλουν χέρι στο πορτοφόλι...
capital

Συνεχίζουν απτόητοι οι φορτηγατζήδες!

http://img.protothema.gr/4B55963D04F0B9B5F4264E79AAF3DD1A.jpg
Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με 74 ψήφους υπέρ και μόλις 6 κατά αποφάσισαν οι φορτηγατζήδες με μυστική ψηφοφορία το βράδυ της Τρίτης.

Πριν την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων, Γιώργος Τζωρτζάτος είχε δηλώσει ότι δεν θα ψήφιζε ο ίδιος, ενώ δεν είχε τοποθετηθεί είτε θετικά είτε αρνητικά για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του το απόγευνα της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι είναι είναι έτοιμη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτρέπει σε φορτηγα ιδιωτικής χρήσεως  να κανουν μεταφορές, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει αστυνομία και δικαιοσύνη.

Εν τω μεταξύ, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου, διέταξε τον σχηματισμό δικογραφίας για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με αφορμή τους πυροβολισμούς κατά φορτηγών την Τρίτη στη Μαλακάσα.

Οδηγοί φορτηγών καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν πυροβολισμούς στα ψυγεία των φορτηγών τους στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του Αυλώνα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Αστυνομία, κομβόι 25 φορτηγών κινούνταν προς Αθήνα, μεταφέροντας εμπορεύματα. Δύο από τα φορτηγά -τα οποία συνοδεύονταν από περιπολικά της ΕΛΑΣ- έμειναν πίσω και ξαφνικά οι οδηγοί ειδοποίησαν ότι άκουσαν κρότο και τα οχήματά τους ακινητοποιήθηκαν
Οι αστυνομικοί, που έσπευσαν στο σημείο, διαπίστωσαν ότι και τα δύο φορτηγά φέρουν τρύπες στο μπροστινό μέρος της μηχανής και έχουν σπάσει τα ψυγεία τους.

Σοβαρά προβλήματα στα νησιά

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, είναι πλέον σοβαρά τα προβλήματα ανεφοδιασμού των ελληνικών νησιών και κυρίως των Κυκλάδων, όπου οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, όπως γάλα και νερό, είναι μεγάλες. Προβλήματα εντοπίζονται και στην Κρήτη, όπου μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αντιμετωπίζουν έλλειψη αγαθών για την εξυπηρέτηση των τουριστών.

«Η αγορά εφοδιάζεται με το σταγονόμετρο» σημείωσε ο κ. Κορκίδης, κάνοντας επίσης λόγο για «ορατό κίνδυνο κερδοσκοπικών φαινομένων», εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων, και συνιστώντας ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές.

Άδεια ράφια σε πολλά σούπερ μάρκετ

Ελαφρώς καλύτερη δείχνει η κατάσταση στις αλυσίδες των μεγάλων σουπέρ μάρκετ, και αυτό γιατί -όπως εξήγησε ο Νίκος Βερόπουλος, πρόεδρος της ομώνυμης αλυσίδας- τα μεγάλα καταστήματα διαθέτουν δικό τους στόλο φορτηγών και αποθήκες, οπότε ο εφοδιασμός τους γίνεται ομαλά, χωρίς να παρατηρούνται ελλείψεις. Ωστόσο, σημείωσε ότι τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ, που χρησιμοποιούν για τις μεταφορές τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, αντιμετωπίζουν προβλήματα με ελλείψεις προϊόντων.

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Αντώνιος Ζαΐρης, τόνισε ότι «η κατάσταση στην αγορά τείνει να εξελιχθεί εκτός ελέγχου, εξαιτίας της μεσοσταθμικής μείωσης των πωλήσεων κατά 15% και, αν προστεθεί και η πτώση των πωλήσεων κατά 15%, εξαιτίας της κρίσης, τότε μιλάμε για μια συνολική ζημιά της τάξης του 30%».

Είπε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις καταβάλλουν προσπάθειες να αντιστραφεί το κλίμα που έχει δημιουργήσει η κρίση και να ανέβει η ψυχολογία των καταναλωτών, προσκαλώντας τους να επισκεφθούν τα καταστήματα και προσφέροντας προϊόντα σε καλές τιμές. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι καταναλωτές βγαίνουν στην αγορά και αντικρίζουν μισοάδεια ή άδεια ράφια.

"Βοήθεια, ελάτε να με σώσετε από τη γάτα"

http://img.protothema.gr/9F81A222A6B9D8470B1330E64EB1025C.jpg
Οι τηλεφωνήτριες δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα αυτιά τους όταν άκουσαν την καταγγελία ενός πολίτη. "Γάτα, γάτα, γάτα!", φώναζε και παρακαλούσε να έρθουν αστυνομικοί ώστε να διώξουν το ζώο από την οικία του.
Μάλιστα σε κάποια στιγμή ο άνδρας ούρλιαζε "Πρέπει να κοιμηθώ, είναι στο σπίτι μου". Οι υπεύθυνοι τον συμβούλευσαν να πάει στο σημείο και να τη βγάλει έξω από το σπίτι του.
Εκτός από τη συγκεκριμένη κλήση έχουν γίνει και άλλες παράξενες στο παρελθόν όπως ένας έφηβος που κατήγγειλε τους γονείς του επειδή άλλαξαν τη διακόσμηση του δωματίου του και δεν του άρεσε ή πολλές λάθος κλήσεις από ξεκλείδωτα κινητά.
"Τουλάχιστον 4.500 παράξενες κλήσεις δεχόμαστε κάθε χρόνο στο αστυνομικό τμήμα. Αυτό μας καθυστερεί από την εξυπηρέτηση κλήσεων που χρειάζονται πραγματικά βοήθεια", είπε τηλεφωνητής από το αστυνομικό τμήμα.

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Τάφος με 3.000 φύλλα χρυσού, ηλικίας 2.700 ετών, στην Κρήτη!

 Περισσότερα από 3.000 φύλλα χρυσού και την πρώτη απεικόνιση της µέλισσας ως θεάς έκρυβε µοναδικός διπλός τάφος ηλικίας 2.700 ετών στην αρχαία Ελεύθερνα στην Κρήτη.
  Οι αρχαιολόγοι χρειάστηκε να ξεπεράσουν όλα τα εµπόδια που οι αρχαίοι Κρήτες είχαν βάλει στους τυµβωρύχους, να σκάψουν σε βάθος και να σηκώσουν µια πλάκα βάρους 700 κιλών, για να βρεθούν σε µια εντυπωσιακή ανακάλυψη: έναν διπλό τάφο γεµάτο χρυσό, λεπτεπίλεπτα αγγεία και τη µοναδική απεικόνιση που έχει βρεθεί ώς σήµερα της µέλισσας ως θεάς.
Μία μοναδική ανακάλυψη!
 «Είναι µια µοναδική ανακάλυψη» λέει στην εφημερίδα "Τα Νέα", ο διευθυντής της ανασκαφής, καθηγητής Νίκος Σταµπολίδης, που έχει φέρει στο φως µία από τις σηµαντικότερες αρχαίες πόλεις της Κρήτης, λόγω της κοµβικής της θέσης µεταξύ Κνωσού και Κυδωνίας. «Πρόκειται για έναν τάφο φοβερά περίεργο στην κατασκευή. Οταν διαπιστώσαµε πως οι πέτρες στον τοίχο είχαν την ίδια κόψη και τις αφαιρέσαµε, θα περίµενε κάποιος στο άνοιγµα που δηµιουργήθηκε να βρούµε τον τάφο. Σκάβαµε, σκάβαµε και τάφο δεν βρίσκαµε. Εµείς όµως επιµείναµε µέχρι που 60 εκ. χαµηλότερα φθάσαµε σε µια πλάκα 1,15 x 1 µ. και πλάτους 20 εκ.».
 Η εικόνα που αντίκρυσαν οι αρχαιολόγοι ήταν εντυπωσιακή. Ενα πιθάρι µήκους 2 µ. και διαµέτρου 1,20 µ. λειτουργούσε ως θόλος του τάφου, αφήνοντας χώρο ικανό για να εργάζονται δύο άνθρωποι.
3.000 φύλλα χρυσού!
 Το χώµα επί 2.700 χρόνια κάτω από τον θόλο ήταν ανέγγιχτο. Και µόλις οι αρχαιολόγοι σκούπισαν, «σαν πυγολαµπίδες είδαµε σε όλη την επιφάνεια µικρά αποτµήµατα χρυσού, από 0,5 έως 2,5 εκατ.» λέει ο Νίκος Σταµπολίδης. «Οταν τελειώσαµε, είχαµε βρει 3.000 κοµµάτια που έχουν αποτυπωµένα τετράγωνα, κύκλους... Καθώς δε ήταν διάσπαρτα παντού εικάζουµε ότι δεν ήταν ραµµένα πάνω σε ένα ρούχο, αλλά σε ένα σάβανο που κάλυπτε τη σορό από το κεφάλι ως τα πόδια». Από τις ίνες δε φαίνεται πως το σάβανο ήταν φτιαγµένο από µαλλί ή λινάρι.
Ποιός ήταν θαμμένος στον τάφο;
 Ποιος ήταν θαµµένος σε αυτόν τον µοναδικό τάφο; Μια γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής αν κρίνει κάποιος όχι µόνο από το πλούσιο σάβανο αλλά και από τα µικρά λεπτεπίλεπτα αγγεία από φαγεντιανή, της οποίας η ηλικία προσδιορίζεται χωρίς να έχει γίνει ακόµη ανθρωπολογική µελέτη µεταξύ 22 και 25 ετών.
  Μυστήριο ωστόσο αποτελεί ο ρόλος του δεύτερου ατόµου που ήταν θαµµένο µαζί της, καθώς πρόκειται για άνδρα, του οποίου η ηλικία δεν έχει προσδιοριστεί και στον οποίο φαίνεται πως ανήκουν η πόρπη και η σιδερένια αιχµή που εντοπίστηκαν.
 «Περιµένουµε να δούµε αν είναι κάτω από 18 ετών, οπότε και δικαιολογείται η ταφή του. Διότι µόνο οι γέροι και οι δούλοι δεν καίγονταν. Οι σοροί των πολεµιστών είναι όλοι καµένοι» αναφέρει ο κ. Σταµπολίδης.
 Το µυστικό της µέλισσας
 Κορυφαίο εύρηµα πέρα από τα 3.000 φύλλα χρυσού δεν είναι µόνο οι 386 χάντρες από φαγεντιανή, χρυσό και ορεία κρύσταλλο που βρέθηκαν στον τάφο, ούτε οι χρυσοί ρόδακες, αλλά ένα χρυσό λίλιουµ που κρύβει ένα µυστικό. Αν αντιστρέψει κάποιος το κόσµηµα των 3 εκατ. θα διαπιστώσει πως απεικονίζει µία µέλισσα που έχει πρόσωπο και χαρακτηριστική κόµµωση της εποχής που µοιάζει µε περούκα (δαιδαλική οροφωτή φενάκη). «Πρόκειται για µοναδική απεικόνιση της µέλισσας ως θεάς, η οποία γονιµοποιεί τους ρόδακες που βρίσκονται στο πλάι», εξηγεί ο Νίκος Σταµπολίδης στην εφηεμρίδα "Τα Νέα".
pyles.tv

Έρχεται η έξυπνη κάρτα

topontiki

thumb
Τη χορήγηση δανείων από πλευράς τραπεζών ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να μπουν στη ρύθμιση για την περαίωση, αλλά και τη δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας για όλους τους πολίτες, συμφώνησαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν σήμερα οι κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοίδης και Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Η ηλεκτρονική κάρτα θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή, και μέσω αυτής το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα κάθε συναλλαγής και ΦΠΑ, ενώ οι πολίτες θα απαλλαγούν από τη συλλογή αποδείξεων.

Το υπουργείο Οικονομικών εγκαταλείπει το προηγούμενο σχέδιο για χορήγηση κάρτας με barcode σε κάθε πολίτη για την καταγραφή των συναλλαγών του και προωθεί αντ' αυτού τη χορήγηση καρτών από τις τράπεζες, ή εναλλακτικά το υπουργείο Οικονομικών.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει, αλλά όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου η κάρτα αυτή θα φέρει τον ΑΦΜ κάθε πολίτη, θα χορηγείται είτε από κάθε τράπεζα ξεχωριστά είτε από το ΥΠΟΙΚ και μέσω των υποδομών POS που έχουν τα καταστήματα θα εγγράφονται στον λογαριασμό του πολίτη οι πόντοι από τις αποδείξεις.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο οικονομικών θα έχει εικόνα του τζίρου και θα μπορεί να ελέγχει τις ροές ΦΠΑ, θα μπορεί να κάνει διασταυρώσεις και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μαζεύουν το χαρτομάνι των αποδείξεων για να δικαιολογήσουν το αφορολόγητο.

Εξετάζεται, όπως είπε ο υπουργός, εάν η κάρτα αυτή θα είναι χρεωστική κάρτα, ώστε να διευκολύνεται και ο περιορισμός της χρήσης μετρητών. Παράλληλα, προωθείται η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΓΓΠΣ και τις τράπεζες.

Όταν η Ελένη έκανε γυμναστική τα… είδαμε όλα!!!http://img.protothema.gr/FA1123DD473E544AA57CA5E99D06B779.jpg
Με... ατυχηματάκι ξεκίνησε την γυμναστική της σεζόν η Ελένη Μενεγάκη, καθώς σε μία άσκηση φάνηκε κατά λάθος το εσώρουχό της.

Μετά τους κοιλιακούς ήρθε η ώρα να γυμνάσουνε τα πόδια, περνώντας τα πάνω από την πλάτη μιας καρέκλας. Τότε η παρουσιάστρια ζήτησε από τον σκηνοθέτη τα πλάνα να είναι από πάνω για να μην έχουμε... αποκαλύψεις.

Η δε γυμνάστρια έσπευσε κι εκείνη να προλάβει τα δυσάρεστα και γύρισε την καρέκλα από την μπροστινή πλευρά ώστε να μην χρειάζεται να σηκώσει ψηλά το πόδι της η παρουσιάστρια.

Ωστόσο, τα μέτρα... πρόληψης δεν στάθηκαν αρκετά: Με το που η Ελένη σήκωσε το πόδι, φάνηκε το εσώρουχό της! Η παρουσιάστρια φυσικά το κατάλαβε αμέσως, και είπε ενοχλημένη: «Παιδιά από πάνω είπαμε! Έλεος, δεν το ξανακάνω», ενώ έσπευσε να καθίσει στην καρέκλα που έγινε αφορμή για αποκαλύψεις.

Το blooberg γελοιοποιεί τον γελοίο πρωθυπουργό μας...καμαρώστε ποιον ψηφίσατε πουλημένοι πασόκοι....

ΤΡΙΤΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Η δίαιτα του Giorgos

Της Βάλιας Μπαζού
Επιτέλους ο πρωθυπουργός το παραδέχθηκε! Δεν θα μας σώσει η δίαιτα του ΔΝΤ αλλά η μεσογειακή!
Για να το κάνουμε πιο λιανά, η γρήγορη έξοδος από τη στενωπό της οικονομικής κρίσης εξαρτάται από την χαμηλή κατανάλωση λίπους και από την υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων , που βρίσκονται κυρίως στα σιτηρά, στα φρούτα , στα λαχανικά , στο γάλα και τα γαλακτοκομικά.
Αδιάψευστος μάρτυρας, το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού στο Economic Club of New York, το οποίο μπορεί να «ξέφυγε» από τα ελληνικά ΜΜΕ, όχι, όμως και από το Bloomberg που άρχισε το δούλεμα… αφού διακρίνεται για την ημιμάθειά του.
Όπως φαντάζομαι θα διαπιστώσατε βλέποντας το βίντεο, ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει ότι η χώρα μας έχει ένα πολύ ισχυρό brand name να εξάγει και αυτό δεν είναι άλλο από τη μεσογειακή δίαιτα!
Το Bloomberg, όμως, καραδοκούσε και τον πέρασε με το γάντι «γενεές δεκατέσσερις» … αφού στηρίζει με τα μπούνια τη σκληρή - στεγνή «διατροφή» του ΔΝΤ και όχι τη μεσογειακή δίαιτα με τις πλούσιες επιλογές που δεν περιορίζεται σε ένα ξεροκόμματο μέρα παρά μέρα.
Είναι χαρακτηριστικό της πολεμικής που ασκεί το Bloomberg ότι η  παρουσιάστρια με αρκετή δόση ειρωνείας και με σαρδόνιο χαμόγελο στα χείλη, λέει στο « on» ότι «μια δίαιτα είναι το εισιτήριο της χώρας για να βγει από την κρίση» ενώ ο τίτλος που συνοδεύει το απόσπασμα είναι «Παπανδρέου: η δίαιτα μπορεί να σώσει την Ελλάδα». Αμέσως μετά τη μετάδοση του αποσπάσματος, η παρουσιάστρια προσπαθώντας να συγκρατήσει το γέλιο της μας πληροφορεί ότι στις ΗΠΑ ξοδεύουν κάθε χρόνο 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαιτητικά προϊόντα ενώ το χρέος της Ελλάδας πέρσι ήταν 45 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως εξηγεί η δημοσιογράφος ακόμα κι αν όλοι οι αμερικανοί επέλεγαν τη «μεσογειακή δίαιτα» η Ελλάδα χρειάζεται νέο «σχέδιο σωτηρίας».
Α να χαθείτε παχύσαρκοι ζηλιάρηδες…

Μισές αλήθειες, μεγάλα ψέματα


thumb
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Εδώ και πολύ καιρό  ακούμε τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου να διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα θα υποστεί αναδιάρθρωση του χρέους της. Παρομοίως σιγοντάρουν οι ευρωκράτες Όλι Ρεν (Κομισιόν) και Ζαν Κλοντ Τρισέ (Ευρωτράπεζα).
Για την ελληνική κυβέρνηση  το στοίχημα είναι (μέσα από τα ρεπορτάζ του έντυπου και ηλεκτρονικού «Π») γνωστό. Με όπλο τη συμφωνία του ΔΝΤ για χρονική (σε πρώτη φάση) αναδιάρθρωση του χρέους, δηλαδή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, οι κυβερνητικοί πιέζουν τους Ευρωπαίους να συναινέσουν παρατείνοντας τον χρόνο διατήρησης του «μηχανισμού στήριξης».
Προς τούτο μάλιστα  επιχειρούν κι ένα είδος... εκβιασμού: «Αν δεν συμφωνήσετε, υπάρχει η λύση της αποκλειστικής στήριξης του ΔΝΤ». Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι λένε πως, ανεξάρτητα από τις διαθέσεις του ΔΝΤ, αυτοί ούτε αναδιάρθρωση επιθυμούν ούτε παράταση του «μηχανισμού». Ποιος όμως λέει αλήθεια ή, έστω, λίγο περισσότερη αλήθεια από τους υπόλοιπους;
1. Η κυβέρνηση από τη μια αρνείται την αναδιάρθρωση, αλλά από την άλλη «ανησυχεί», όπως μας πληροφορεί το χθεσινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Ναυτεμπορικής, για την «αναμενόμενη “έκρηξη” των χρεολυσίων τη διετία 2014-2015, όταν συμπίπτουν οι λήξεις παλαιών ομολόγων, που κατέχουν οι θεσμικοί επενδυτές, αλλά και σχεδόν το σύνολο των δανείων από τον μηχανισμό βοήθειας, ύψους 110 δισ. ευρώ».
Τι  θα συμβεί τότε; «Το ύψος των χρεολυσίων στη συγκεκριμένη περίοδο φτάνει στα 145 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 77,5 δισ. ευρώ, αποτελούν λήξεις παλαιών ομολόγων και τα 67,5 δισ. ευρώ είναι οι λήξεις από τα δάνεια μέσω του μηχανισμού στήριξης». Σημειωτέον ότι τότε, χωρίς τον «μηχανισμό στήριξης», όλες οι ανάγκες δανεισμού θα καλύπτονται από τις «αγορές», άρα η Ελλάδα – κάτι που μοιάζει απίθανο – θα πρέπει να δανείζεται με 5% περίπου.
Για μια χώρα που  σήμερα δανείζεται με 10% έως 16% και βυθίζεται  όλο και περισσότερο στην ύφεση και την οικονομική καταστροφή των συνήθων φορολογικών αιμοδοτών της, αυτό μοιάζει εντελώς ακατόρθωτο. Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον το πώς τότε θα μπορεί, με εκποιημένη «μπιρ παρά» τη δημόσια περιουσία και εξουθενωμένες ή και πτωχευμένες τις μεσαίες και τις χαμηλές κοινωνικές τάξεις, να αντεπεξέλθει σε ένα αδιανόητο δανειακό βάρος, το οποίο θα έχει επιδεινωθεί κατά πολύ την επόμενη τριετία.
Συνεπώς, με πιθανότητες 90% να πτωχεύσει την επόμενη δεκαετία, είναι αμφίβολο αν η Ελλάδα θα μείνει για πολύ καιρό χωρίς αναδιάρθρωση – και όχι μόνον χρονική...
2. Οι Ευρωπαίοι μπορεί να διαψεύδουν την αναδιάρθρωση, αλλά, με πρωτοστατούντες τους Γερμανούς, παράλληλα προωθούν πάση δυνάμει τη δυνατότητα ελεγχόμενης χρεοκοπίας – με αναδιάρθρωση του χρέους – για τις χώρες της Ευρωζώνης, υπό την «απειλή» μάλιστα της αποπομπής από το ευρώ.
Την ίδια ώρα επιδιώκουν ένα μόνιμο «Μνημόνιο» μέσα από την ενδυνάμωση και αυτοματοποίηση των ποινών για τους δημοσιονομικά «απείθαρχους» της Ευρώπης. Επ’ αυτού μάλιστα αύριο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν θα παρουσιάσουν τις νέες νομοθετικές προτάσεις, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και της ενίσχυσης της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην Ε.Ε.
Από την άλλη πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τους Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους να επιζητούν την απεμπλοκή τους σε πρώτη ευκαιρία τόσο από τον «μικρό» «μηχανισμό στήριξης» (110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα) όσο και από τον «μεγάλο» (750 δισ. για όσες χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίσουν πρόβλημα δανεισμού, εκ των οποίων τα 250 από το ΔΝΤ και τα μισά από τα υπόλοιπα 500 να αποτελούν εγγυήσεις και όχι πραγματικό χρήμα).
3. Οι Αμερικανοί και το ΔΝΤ φαίνεται να επιλέγουν επίσης την οδό της πτώχευσης (ελεγχόμενης πάντα) θέλοντας το συντομότερο δυνατόν όχι μόνο να εξαλείψουν τις ανισορροπίες που απειλούν την παγκόσμια αγορά, αλλά και να βάλουν πόδι το συντομότερο δυνατόν στις προβληματικές περιοχές της Ευρωζώνης και της υπόλοιπης Ευρώπης μέσω του Νομισματικού Ταμείου. Γι’ αυτό έχουν σπεύσει να παράσχουν υποσχέσεις προς την Ελλάδα όχι μόνο για συνέχιση του δανεισμού, αλλά και για χρονική αναδιάρθρωση του χρέους της.
4. Η Ελλάδα, η οποία δεν μπόρεσε να ελέγξει τα χρέη της σε χαμηλότερο επίπεδο ολόκληρη την τελευταία εικοσαετία αλλά και τη δεκαετία του ευρώ, τώρα ισχυρίζεται ότι με τη διόγκωση του δανεισμού της και με απλή μετάθεση της αποπληρωμής μπορεί να «τα καταφέρει». Πώς όμως θα μπορούσε η κυβέρνηση να καταφέρει οτιδήποτε;
● Με εισπράξεις από περικοπές μισθών και συντάξεων που δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω»;
● Με εισπράξεις από τη φοροδιαφυγή, την οποία εν τω μεταξύ αμνηστεύει;
● Με τη λαθρόβια «ανάπτυξη» διά της εκποίησης, η οποία θα εντείνει απλώς την εξάρτηση της οικονομίας της και τη διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό;
Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών εμμέσως παραδέχονται (Ναυτεμπορική) ότι «η ένταξη στον μηχανισμό στήριξης οδήγησε στην παροχή μεσοπρόθεσμων δανείων, που επιβαρύνουν τις υποχρεώσεις των προσεχών ετών, ενώ, αν η Ελλάδα δανειζόταν από τις αγορές, με μακροπρόθεσμα (δεκαετή) ομόλογα, θα είχε την ευχέρεια της κατανομής των λήξεων σε βάθος χρόνου».
Ποιος, λοιπόν, λέει περισσότερη  αλήθεια σ’ αυτό το ατέλειωτο γαϊτανάκι  από μισές αλήθειες και μεγάλα ψέματα; Δυστυχώς κανείς, αφού η αλήθεια κοστίζει ακριβά στην πολιτική. Κανείς δεν μπορεί να πει στον ελληνικό λαό ότι οι αδιανόητες θυσίες στις οποίες θα υποβληθεί, κυρίως από τούδε και στο εξής, δεν θα έχουν το παραμικρό αντίκρισμα. Ότι ποτέ δεν θα «ανταμειφθεί» γι’ αυτές κι ότι ποτέ δεν θα είναι αρκετές.
Γι’ αυτό άλλωστε  τον καθυβρίζουν με τόση και τέτοια χυδαιότητα. Μπας και πιστέψει ότι αυτός χρεοκόπησε τη χώρα του. Γι’ αυτό στην πλάτη του κυβέρνηση και Ν.Δ. το παίζουν «σωτήρες» και δυνάμει «σωτήρες». Γι’ αυτό έσκασαν μύτη ακόμη και κνώδαλα που του ζητούν να αυτοκαταργηθεί πολιτικά επιζητώντας τη «σωτηρία» του σε κυβερνήσεις «τεχνοκρατών», λεφτάδων και υποχειρίων. Και όλοι τους με το επιχείρημα της «συλλογικής διαφθοράς», όπως πριν από λίγα χρόνια στην Αργεντινή.
Εκεί τους προπαγανδιστές της πλάκας τους πήρε και τους σήκωσε – έστω και μετά την καταστροφή, έστω και με τρόπο μεσοβέζικο και επώδυνο. Εδώ όλα είναι ακόμη ανοιχτά...
το ποντικι

Συμφώνησαν για τον μηχανισμό αυτόματης επιβολής κυρώσεων!

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν απόψε να θεσπίσουν για το μέλλον έναν μηχανισμό «πιο αυτόματων» κυρώσεων κατά των χωρών με σημαντικές υπερβάσεις στα χρέη, ή τα ελλείμματά τους, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ.

Στο ανακοινωθέν του ο Βαν Ρομπέϊ τονίζει πως διαπιστώθηκε «ένας σημαντικός βαθμός σύγκλισης» ανάμεσα στους υπουργούς ως προς το γεγονός ότι «όσο είναι δυνατόν ο μηχανισμός για τη λήψη αποφάσεων για την επιβολή κυρώσεων θα πρέπει να είναι πιο αυτόματος» για τις απείθαρχες χώρες.

Οι αποφάσεις για τις κυρώσεις θα πρέπει στο μέλλον να λαμβάνονται «επί τη βάσει του κανόνα της ανάστροφης πλειοψηφίας», που θα καθιστούσε πιο δύσκολη κάθε πιθανή εμπλοκή από τις υπότροπες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο θα χρειάζεται μία πλειοψηφία από χώρες που αντιτίθενται στις κυρώσεις για να τις εμποδίσουν, ενώ σήμερα για να επιβληθούν κυρώσεις απαιτείται να ψηφίσει υπέρ η πλειοψηφία των κρατών.

Μολαταύτα, η σύγκλιση στην οποία αναφέρεται ο Βαν Ρομπέϊ δεν αποδίδει λεπτομερώς τις πραγματικές διαφορές στον ορισμό του αυτοματισμού που δίνουν οι επιμέρους χώρες.

Για παράδειγμα η Γερμανία προκρίνει την ανώτατη δυνατή αυτοματοποίηση μόλις υπερβαθούν κάποια όρια, ενώ άλλες χώρες όπως η Γαλλία ήσαν πιο συγκρατημένες και επιμένουν πως οι πολιτικοί υπεύθυνοι θα πρέπει να έχουν την τελευταία λέξη προτού επιβληθούν οι κυρώσεις σε μία χώρα για το χρέος, ή το έλλειμμά της.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/09/blog-post_3882.html#ixzz10mr6AvSZ

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Σκάνδαλο διάρκειας 23 χρόνων Δημόσιος υπάλληλος φάντασμα!

Χρόνια βλέπαμε τον Νικόλαο Φλαούνα να κάνει αγροτικό ρεπορτάζ. Επί χρόνια εργαζόταν στην «Αυριανή» και έδειχνε ιδιαίτερο ζήλο στο αβαντάρισμα των υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Εδώ και χρόνια χάθηκε από το ρεπορτάζ του υπουργείου και ακούγονταν διάφορα για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Από έγγραφο του υπουργείου Τύπου φαίνεται πως το 1998 υπέβαλε αίτηση για να του χορηγηθεί άδεια λειτουργίας του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού «Νότια Ελληνική Τηλεόραση ΑΕ», με έδρα την Καλαμάτα. Ο σταθμός λειτουργεί ακόμη υπό την ιδιοκτησία του.

Ενας ακόμη δημοσιογράφος που πρόκοψε, εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες του στην «πράσινη» ιεραρχία, θα έλεγε κάποιος. Πού να φανταζόταν, όμως, ότι ο κ. Φλαούνας είναι επί 23 συναπτά έτη (από το 1986 δηλαδή) μόνιμος υπάλληλος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (κατηγορία Διοικητικό ΔΕ) στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας; Ούτε εμείς το γνωρίζαμε, μέχρι που έπεσε στα χέρια μας η υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 332016/14.12. 2009 απόφαση της Διεύθυνσης Διοικητικού Προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου του υπουργείου Γεωργίας, με την οποία «χορηγείται στον Φλαούνα Νικόλαο, Δ/κό ΔΕ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από 1/12/2009 το 6ο Μ.Κ., γιατί την ημερομηνία αυτή συμπλήρωσε δύο έτη υπηρεσία στο Μ.Κ. που κατέχει». Ο κ. Φλαούνας, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, την 1/12/2009 συμπλήρωσε 23 έτη υπηρεσίας.

Οπως καταλαβαίνετε, χτύπησαν καμπανάκια και άναψαν λαμπάκια. Ο τέως (ή και νυν;) δημοσιογράφος της «Αυριανής» και νυν ιδιοκτήτης επαρχιακού ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, μισθοδοτείται παράλληλα ως υπάλληλος της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας και παίρνει κανονικά τα μισθολογικά του κλιμάκια. Ως διοικητικός υπάλληλος, μάλιστα, και όχι ως υπάλληλος του Γραφείου Τύπου.

Με αντίγραφο της απόφασης στο χέρι, απευθυνθήκαμε στην τμηματάρχη που υπογράφει το έγγραφο, με το ερώτημα σε ποια ακριβώς υπηρεσία εργάζεται ο προαχθείς υπάλληλος. Την είδαμε να αλλάζει χρώματα και την ακούσαμε να μας δηλώνει άγνοια και να μας παραπέμπει σε συνάδελφό της ή στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης. Σημειώνουμε ότι η απόφαση που υπογράφει η εν λόγω τμηματάρχης κ. Κουκουτσίδου αναφέρει πως η απόφασή της στηρίζεται στα «ατομικά στοιχεία του φακέλου του Φλαούνα Νικόλαου». Επομένως, από το φάκελο θα μπορούσε να μας απαντήσει σε ποια υπηρεσία υπηρετεί. Η συνάδελφός της έδειξε την ίδια αμηχανία και χωρίς να μας δώσει απάντηση μας οδήγησε στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης κ. Συγκούνα, την οποία επίσης είδαμε να αλλάζει χρώματα. Αμήχανα μας ζήτησε να επανέλθουμε σε 10 λεπτά, προκειμένου να κοιτάξει το φάκελο που βρισκόταν στη διπλανή αίθουσα. Τα 10 λεπτά έγιναν περισσότερο από ώρα. Ψάχνοντας να τη βρούμε, την βρήκαμε στον προθάλαμο της γενικής διευθύντριας Διοικητικής Υποστήριξης κ. Χωρεμιώτη. Θορυβημένη μας είπε και πάλι να περιμένουμε, γιατί «είχε δουλειά» και όταν επανήλθαμε μετά από ώρα, μας είπε ότι θα μας απαντήσει τη Δευτέρα!

Τα υπόλοιπα από βδομάδα, με μια προσθήκη: οι κυρίες Χωρεμιώτη και Συγκούνα άρχισαν να ψάχνουν σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου για να βρουν πως έφτασε στα χέρια μας το έγγραφο!
ΚΟΝΤΡΑ

Η Pamela Anderson χωρίς μακιγιάζ εν Αθήναις!http://img.protothema.gr/56195BC0835AF98FD29F06C27CED777A.jpg
Ήρθε, είδε και..έβγαλε και το make-up της η Πάμελα Αντερσον κατά την διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα. Προφανώς εντυπωσιασμένη από την θέα που της προσέφερε το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, η ηθοποιός βγήκε με το νεγκλιζέ της και χωρίς ίχνος μακιγιάζ στο μπαλκόνι του δωματίου της και φωτογράφιζε με το κινητό της την πλατεία Συντάγματος!
Πάντως για 43χρονη δεν κρατιέται και άσχημα! Η αποκλειστικότητα ανήκει στο site mavrix online.Τα πάνω – κάτω με τα τέλη κυκλοφορίας:Μειώσεις για 3,2 εκατ. κατόχους αυτοκινήτων

http://img.protothema.gr/3C3A8D65017F62CCB84CC5A5C937BA62.jpg
Τα πάνω κάτω φέρνει η κυβέρνηση με το νέο σύστημα τελών κυκλοφορίας που θα ισχύσει από το 2011. Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκα εφαρμογή του πλαισίου υπολογισμού των τελών για το 2010, καταργεί τις τέσσερις διαφορετικές κλάσεις ταξινόμησης, ανάλογα με την παλαιότητα, το οποίο οδηγεί σε αυξομείωση των τελών κυκλοφορίας για 3,2 εκατ .
Οι αποφάσεις που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για την περαίωση προβλέπουν:
  1. Την κατάργηση του κριτηρίου της παλαιότητας. Για όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα που θα έχουν ταξινομηθεί έως και την 31-12-2010 (και για τις μοτοσυκλέτες, ασχέτως ημερομηνίας ταξινόμησης) θεσπίζεται ενιαία κλίμακα υπολογισμού με βάση τον κυβισμό του κινητήρα τους.
  2. Την υιοθέτηση του κριτηρίου του κυβισμού αλλά με πιο αναλογικό τρόπο. Δημιουργείται μια πιο δίκαιη και αναλογική κλίμακα τελών κυκλοφορίας με την προσθήκη νέων κλιμακίων κυβισμού, προκειμένου το σύστημα να γίνει πιο αποτελεσματικό και να ανταποκριθεί περισσότερο στις συνθήκες της αγοράς, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.
  3. Την ενσωμάτωση του χωριστού ειδικού φόρου μεγάλου κυβισμού στα τέλη. Πρόκειται για τον ειδικό φόρο μεγάλου κυλινδρισμού κινητήρα για όλα τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες άνω των 1.929 κ.εκ., που είχε προβλεφθεί με το ν. 3775/2009. Τα τέλη κυκλοφορίας 2011 συμπεριλαμβάνουν τον τυχόν ειδικό φόρο οχημάτων μεγάλου κυβισμού.
Έτσι, τα νέα τέλη κυκλοφορίας έτους 2011, σε σύγκριση και με τις συνολικές επιβαρύνσεις των οχημάτων για το 2010, διαμορφώνονται ως εξής:
Κλιμάκιο κ.εκ.
Τέλη κυκλοφορίας 2011 (ευρώ)
Τέλη κυκλοφορίας και ειδικός φόρος 2010 (ευρώ)
Διαφορά 2011 έναντι 2010 (ευρώ)Από
έως
Από
έως
Έως
300
20
0
68
20
-48
301
785
50
28
96
22
-46
786
1071
110
94
187
16
-77
1072
1357
120
94
187
26
-67
1358
1548
220
184
352
36
-132
1549
1738
240
184
352
56
-112
1739
1928
270
184
352
86
-82
1929
2357
600
578
821
22
-221
2358
3000
800
712
1130
88
-330
3001
4000
1000
912
1330
88
-330
4001
και άνω
1200
1112
1530
88
-330
(Περαιτέρω ανάλυση της διαφοράς των τελών κυκλοφορίας του 2011 σε σχέση με το 2010, ανάλογα με την κλάση των οχημάτων, παρατίθεται στον πίνακα στο τέλος του εγγράφου).
Την αναλογική ελάφρυνση για μεγάλο αριθμό οχημάτων. Από την σύγκριση των τελών του 2011 σε σχέση με το 2010 προκύπτει ότι πάνω από 3.180.000 κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών έχουν μείωση από 12-330 ευρώ (το 65% του συνόλου), ενώ οι υπόλοιποι έχουν αύξηση η οποία σε απόλυτους αριθμούς δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και κυμαίνεται μεταξύ 16-88 ευρώ ετησίως. Μεγαλύτερη αναλογικά μείωση έχουν τα μικρή και μεσαίας κατηγορίας αυτοκίνητα.
  1. Την περιβαλλοντική κατεύθυνση για τις νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων. Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει η φορολόγηση του αυτοκινήτου στην κατεύθυνση της μείωσης των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων, τα τέλη κυκλοφορίας όλων των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων που θα ταξινομηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/1/2011 και μετά, συνδέονται αποκλειστικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του κάθε οχήματος (γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο). Η σύνδεση αυτή ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα ασχέτως τεχνολογίας (βενζινοκίνητα, υβριδικά, πετρελαιοκίνητα κλπ). Αυτό εκτιμάται ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα τη στροφή των καταναλωτών σε πιο «καθαρής τεχνολογίας» οχήματα με αντίστοιχες θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη εισαγάγει φορολογικό σύστημα αυτοκινήτων (τέλη κυκλοφορίας και τέλη ταξινόμησης) που συνδέεται ολικώς ή μερικώς με τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Έτσι, τα τέλη κυκλοφορίας των επιβατικών αυτοκινήτων που θα ταξινομηθούν μετά την 1/1/2011 είναι τα εξής:
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΕΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (γρμ CO2 ανά χιλιόμετρο)
ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (σε ευρώ)
0 - 100
0
101 - 120
0,80
121 - 140
1,00
141 - 160
1,50
161 - 180
2,00
181 - 200
2,25
201 - 250
2,50
Άνω των 251
3,00
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την παραπάνω κλίμακα, τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται περαιτέρω για μεγάλο αριθμό οχημάτων τα οποία ενσωματώνουν «καθαρές τεχνολογίες». Αντίστοιχα, όπως είναι λογικό, τα τέλη αυξάνονται για όλα εκείνα τα αυτοκίνητα των οποίων οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι υψηλές.
  1. Αποκλειστική σύνδεση των τελών κυκλοφορίας των ΤΑΧΙ που θα ταξινομηθούν στην Ελλάδα μετά την 1/1/2011 μόνο με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ως εξής:
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΕΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (γρμ CO2 ανά χιλιόμετρο)
ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (σε ευρώ)
0 - 100
0
101 - 150
2
Άνω των 151
2,5
Η διαφορά των τελών κυκλοφορίας των ΤΑΧΙ σε σχέση με τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης οφείλεται στο γεγονός ότι, τα οχήματα αυτά είναι επαγγελματικά και διανύουν ετησίως πολλαπλάσιες αποστάσεις από αυτές των επιβατικών, με αποτέλεσμα την εξαιρετικά μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνσή τους.
  1. Όσον αφορά στα υπόλοιπα οχήματα (φορτηγά ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, λεωφορεία, κλπ), θα υπάρχει αύξηση κατά μέσο όρο 10% σε σχέση με το 2010. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω τέλη δεν έχουν αυξηθεί από το 2009.
Tα παραπάνω μέτρα αποτελούν ένα σύστημα δίκαιο και λειτουργικό, που θα αφήσει παράλληλα το χρονικό περιθώριο αναγκαίας προσαρμογής της αγοράς αυτοκινήτου στη χώρα μας στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι παραπάνω ρυθμίσεις, θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων, τις αμέσως επόμενες ημέρες.